Primarul Aninoasei, Nicolae Dunca, pesimist la început de an: „No, spuneți dumneavoastră...

Primarul Aninoasei, Nicolae Dunca, pesimist la început de an: „No, spuneți dumneavoastră cum să ne descurcăm cu 6 milioane lei, cu toate cheltuielile ce sunt pe capul primăriei, când doar cota noastră la proiectele aflate în derulare, este de circa 2 milioane lei?!”

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: 3 minute

Marți 5 ianuarie, o zi mohorâtă pentru Valea Jiului din cauza inundațiilor ce au avut din nou loc după episodul din vară, am stat de vorbă puțin cu primarul Aninoasei, Nicolae Dunca și despre un alt subiect important pentru comunitatea pe care o reprezintă: bugetul local 2021.

 

În aceste zile de început de an, e firesc ca edilii să încerce să schițeze noul buget, câți bani sunt, câți mai trebuie, care vor fi sursele de finanțare și ce se estimează a se primi și așa mai departe. Ei bine, primarul aninosean Nicolae Duca ne-a spus „din acest punct de vedere va fi, probabil, cel mai greu an, nu numai pentru primăria noastră, ci pentru toate, indiferent de ce culoare are primarul nou ales”. Nu este prima dată când auzim acest lucru din decembrie încoace, ba poate și mai repede, dar este pentru prima dată în acest an când un primar din Valea Jiului declară deschis, public, acest fapt și de aceea am și punctat această idee. Care, suntem convinși, nu va fi pentru nimeni o surpriză. Din contră, va fi o realitate a ceea ce se vorbește, chiar dacă bugetul țării încă n-a fost parafat de mai marii de la București, iar primele scumpiri ale anului sunt deja realitate sau se reliefează în scurtă vreme (multe s-au făcut deja din decembrie fără să se mai anunțe, la unele alimente și băuturi de exemplu): energie electrică, ulei, pâine – ca să dăm doar câteva de la anumite produse sau utilități de bază.

„Da. O să fie un an foarte greu, nu trebuie să fii ghicitor în stele să vezi asta… De exemplu, primăria noastră are o grămadă de proiecte în derulare, proiecte aprobate la finanțare, ceea ce este foarte bine, dar la care noi trebuie să le asigurăm cota noastră de finanțare. Doar pentru această cotă a noastră de finanțare ne trebuie, din pământ din iarbă verde, circa 2 milioane lei. Iar după calculele preliminare ale noastre noi avem pentru asta doar… 100.000 lei. Deci, a douăzecea parte. De unde restul? Deocamdată nu știm de unde și nici nu văd de unde vom primi acești bani și când va fi asta, în condițiile în care în noul buget trebuie să asigurăm banii de salarii, banii pentru indemnizațiile persoanelor cu handicap, plus banii pentru utilități sau banii pentru iluminatul public stradal. Și alte și alte cheltuieli de tot felul, mai mici, dar care peste an se strâng”, ne-a spus Nicolae Dunca.

„Poate nu ați realizat încasările legate de taxe și impozite, fiind un an mai prost, cu pandemia asta și de aceea vă plângeți acum?”, l-am întrebat pe primar.

„Nu e așa! Deloc. După cum se știe, 90% din acești bani de care vorbeam mai sus proveneau de la guvern și 10% puneam noi. Acum, de fapt de anul trecut, e tocmai invers, 90% pun primăriile și doar 10% – guvernul. Noi, aproape toți primarii, am sesizat treaba asta și ne-am plâns că nu e bine și că vor rămâne proiecte în aer, ba chiar salarii restante sau iluminat public neplătit, că nu vor putea face față primăriile, mai ales cele mici. Am subliniat treaba asta chiar și la ședințele Asociației Orașelor din România la întâlnirile cu premierul și cu miniștrii sau secretari de stat. Inclusiv primarii PNL s-au plâns, au spus, au ridicat aceste probleme. Dar deocamdată n-a venit nici un răspuns, e liniște și pace. Vorba aceea face fiecare cum poate, sau, scapă cine poate! Iar în legătură cu taxele și impozitele locale vestea bună e că la Aninoasa atât cetățenii, cât și firmele au plătit aceste obligații în proporție de 92%! Poate mai bine ca niciodată! Dar asta înseamnă circa 6 milioane de lei! No, spuneți dumneavoastră cum să ne descurcăm cu 6 milioane lei cu toate cheltuielile ce sunt pe capul primăriei, când doar cota noastră la proiectele aflate în derulare este de circa 2 milioane lei?! Că până și soluția cu plata acestei cote părți din fonduri europene, cum se vehicula, e deocamdată în ceață, iar timpul trece și nu așteaptă…”.

O întrebare decentă și de bun simț a unui primar de oraș micuț care așteaptă un răspuns clar, corect, practic, cu soluții exacte și planuri coerente pe termen scurt și mediu, răspuns pe care-l așteptăm cu toții în acest 2021, nu doar primăriile sau primarii, de la Guvernul României. Vom vedea.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii