Primăria Vulcan, încă un litigiu dureros. I se cer bani grei

Primăria Vulcan, încă un litigiu dureros. I se cer bani grei

Sens giratoriu Vulcan - zona Profi

Timp de citire: 3 minute

Nu prea e liniște în sufletele edililor vulcăneni după ce, dintr-o ambiție inexplicabilă, i-au adus la disperare pe bihorenii de la Rono Aqua, o societate care prestează în cadrul contractului de servicii pentru elaborarea documentațiilor tehnico-economice, inclusiv asistență tehnică din partea proiectantului, aferente obiectivului de investiții “Regenerarea spațiilor verzi din Municipiul Vulcan”. În septembrie 2021, oamenii au câștigat contractul în valoare de 163.000 de lei și s-au apucat de treabă. La nici un an de la semnarea contractului, pe rolul Tribunalului Hunedoara există deja un litigiu (cu un prin termen în 21 septembrie a.c.), deoarece prestatorul nu și-a încasat banii.

Surse din interiorul Primăriei municipiului Vulcan (PMV) arată că, încă de la început, colaborarea dintre specialiștii de la Rono Aqua (care au în spate un portofoliu relevant de contracte, derulate în colțurile țării) și beneficiar a scârțâit din toate încheieturile. În esență, fără a apela la prea mulți termeni tehnici, vă putem spune că litigiul a plecat de la faptul că, din septembrie anul trecut, PMV a răspuns mai mereu întârziat la solicitările prestatorului (când derulezi un contract, ai nevoie de colaborarea permanentă a beneficiarului, asta e clar ca lumina zilei), ar fi încălcat prevederile contractuale și nu a plătit serviciile prestate, returnând – de mai multe ori chiar – facturile primite de la Rono Aqua SRL.

Incredibila explicație a acestei situații pleacă de la faptul că, spun sursele noastre, capii din PMV pur și simplu nu au o atitudine coerentă în raport cu prestatorul de servicii, cauza fiind certurile interne, între șefii din PMV, care au ajuns să se amenințe inclusiv cu reclamații pe la alte instituții ale statului. Printre cauzele evidente ale acestei situații se numără și faptul că, spre deosebire de predecesorul său ori edilii altor localități din Vale, primarul Merișanu nu acționează cu o mână de fier. Așa cum ar fi normal într-o administrație care are mult de lucru, orașul fiind în mod evident rămas în urmă cel puțin din punct de vedere al aspectului general.

Spuneam că nu prea e liniște în sufletele edililor vulcăneni. Nici nu prea are cum să fie devreme ce, spun surse din PMV, blindați de acte și cu o casă de avocatură alături, specialiștii de la Rono Aqua ar fi trimis deja mai ceva hârtii, înainte de a demara efectiv procesul, prin care au informat administrația locală că pretențiile sale s-ar putea cifra undeva pe la 5 miliarde de lei vechi. Oamenii nu ar vrea doar banii pentru munca prestată, ci și penalități și daune pentru derularea defectuoasă a contractului din culpa exclusivă a angajaților administrației locale. Pe unde, spun sursele noastre, ar fi vorba și despre ceva nepricepere.

În mod evident, tranșarea acestei situația va sta în mâna judecătorilor de la Tribunalul Hunedoara. Până la o soluție definitivă a instanței, nu putem însă să nu remarcăm talentul incredibil al administrației vulcănene de a atrage litigii pe bandă rulantă, de pe urma cărora se pierd bani grei de la bugetul local, direct păgubiții fiind, de facto, vulcănenii de rând.

Dincolo de asta, rolul documentațiilor tehnico-economice elaborate de cei de la Rono Aqua pentru Primăria municipiului Vulcan este de a servi la accesarea de fonduri europene pentru “Regenerarea spațiilor verzi din Municipiul Vulcan”. Pe cale de consecință, dacă se ceartă cu proiectantul, nu cumva edilii vulcăneni se îndepărtează tot mai mult de șansa ca acele fonduri europene să ajungă și să fie efectiv investite în municipiul Vulcan? Vom reveni.

(sursa foto: e-vulcan.ro)

Jurnalist cu experiență, activează în media din anii '90. A fondat și conduce publicațiile Hunedoara Plus, Ziarul Văii Jiului, Timiș Plus și agenția de publicitate și relații publice Confort Media.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii