Joi, 25 mai, Zi Sfântă pentru toți creștinii, când sărbătorim cu toții „Înălțarea Domnului la Cer”, la 40 de zile după Înviere, și o zi cu semnificație dublă pentru toți românii: „Ziua Eroilor”. Această zi va fi una plină de evenimente pentru cei din Lupeni, primăria organizând o serie de manifestări la care, cu siguranță, vor participa lupenenii.
103 ani de când s-a decretat în România „Ziua Eroilor”!
Prin Decretul-Lege nr. 1693 din 4 mai 1920 a început la modul oficial de stat omagierea eroilor patriei, an de an de-atunci, Ziua Înălțării Domnului fiind decretată și Ziua Eroilor. Iată, au trecut 103 ani, iar primăriile de pe cuprinsul patriei și, implicit al Văii Jiului, organizează de Ziua Eroilor un ceremonial religios de „Te Deum” în cimitirele unde au îngropați eroii, mulți fără nume e drept, dar cu o Cruce Sfântă la cap, ceea ce creștinește înseamnă mult. Tot în aceste cimitire, autoritățile locale, precum și instituțiile publice locale, partidele și asociațiile depun coroane și jerbe de flori, iar preoții săvârșesc slujbe de pomenire spre liniștea sufletelor și amintirea celor căzuți pe teatrele de luptă.
„Ziua Eroilor” în „Cimitirul Eroilor” din Lupeni. Premieri pentru veterani și văduvele acestora sau de război. Singurul veteran din Vale care mai trăiește: Tudor Gheorghe
La fel se va întâmpla joi, 25 mai, de Înălțarea Domnului și la Lupeni, în „Cimitirul Eroilor”, începând cu ora 12,00. După slujba religioasă vor fi depuse coroane de flori și apoi va fi prezentat un scurt moment artistic, cu poezii și cântece patriotice. Primarul Lucian Resmeriță este foarte emoționat când vorbește de astfel de evenimente, mai ales care implică eroii neamului strămoșesc. Și ca dumnealui așa simțim toți cei care iubim această țară și gândim românește.
„Ziua Eroilor Neamului vine pe fondul a mai multor zile importante pentru Istoria Neamului petrecute de curând într-o perioadă relativ scurtă, în care ne-am adus aminte de eroii care și-au pierdut sângele pentru această minunată Țară, unde cu toții am respirat pentru prima dată aerul și unde ne-am născut și avem familii. Și mă gândesc aici la Ziua Veteranilor de Război – 29 Aprilie, la Ziua Independenței de Stat – 9 Mai și la Ziua Victoriei din Cel de-Al Doilea Război Mondial – tot 9 Mai. Tocmai de aceea, în fiecare an obișnuim ca de Ziua Eroilor să-i omagiem pe veteranii noștri de război, văduvele de război și văduvele urmașilor veteranilor de război. Suntem onorați că în Lupeni îl mai avem pe veteranul de război Tudor Gheorghe, care se apropie vertiginos de 100 de ani, practic domnul Gheorghe fiind ultimul veteran de război pe care cele șase localități din Valea Jiului îi mai are! Acestui mare erou în viață și văduvelor de război le vom acorda anul acesta Diplome de Recunoștință din partea primăriei și consiliului local, în numele comunității locale! Fac un apel și invit și pe această cale pe toți cetățenii municipiului Lupeni să participe la evenimentul de Ziua Eroilor din Cimitirul Eroilor. Glorie Eternă Eroilor Neamului!”, ne-a declarat primarul Lupeniului.
Două secole prezente în imagini!
Cum spuneam, joi la Lupeni vor fi o serie de activități și evenimente. Unul dintre acestea va viza un vernisaj de expoziție de fotografii istorice și contemporane prin care este reflectată, mai mult sau mai puțin, istoria Lupeniului în ultimele două secole. Este vorba, după cum ne-a spus Lucian Resmeriță, de imagini recuperate din arhive de oameni pasionați de istorie și arta fotografică, precum profesorul Iosif Bodo, Aurel Uifălean, doamna Aurelia Bucur, consilierul David Benedekfi și nu în ultimul rând Emil Părău. Cu ajutorul unui alt pasionat de fotografie, tânărul Sergiu Vințan, aceste fotografii vor fi redate publicului lupenean în această zi mare a creștinătății. „Vreau să le mulțumesc pentru această idee și pentru aceste imagini ce redau istoria localității noastre și să invit cetățenii la ora 10,00 la acest vernisaj organizat în foaierul Palatului Cultural Minerul”, a mai făcut o invitație primarul Lucian Resmeriță.
Premierea cuplurilor longevive
Un al treilea eveniment de joi va fi organizat tot la Palatul Cultural „Minerul”, unde vor fi premiate de primărie și consiliu local cuplurile care au împlinit în acest an 50, respectiv 60 de ani de căsnicie. Oameni minunați care au făcut și ei la rândul lor istorie în cadrul comunității locale, cetățeni cu realizări pentru Lupeni și țară, cu familii frumoase și copii care le continuă munca, cu nepoți care vor duce și ei mai departe Lupeniul cu tot ce înseamnă el. La Mulți Ani Fericiți, în continuare, acestor familii și din partea noastră!