Proiectele cu finanţare de la Uniunea Europeană în exerciţiul bugetar 2014-2020 sunt în atenţia administraţiei locale petroşenene. Primarul Tiberiu Iacob-Ridzi ne-a declarat că proiectele prioritare sunt cele care fac referire la reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe şi a şcolilor. Nu a fost uitat nici Cartierul Colonie şi nici modernizarea şi recompartimentarea Muzeului Mineritului.
Anvelopări de blocuri, şcoli şi grădiniţe
„Avem un birou care se ocupă de treaba aceasta, iar odată cu apariţia ghidurilor de finanţare s-au clarificat şi eventualele nelămuriri ce mai existau. Noi dorim, în principal, ca să obţinem finanţare europeană pe proiecte legate de anveloparea blocurilor de locuinţe şi şcoli. Ce nu ştiam legat de aceste proiecte şi am clarificat acum, după apariţia ghidurilor de finanţare, este faptul că acestea trebuie concepute pe grupuri de blocuri, plus alte chestiuni tehnice legate de numărul blocurilor, de acceptul tuturor locatarilor etc., astfel încât să poată fi aprobate fără probleme. Anveloparea de şcoli şi grădiniţe reprezintă o prioritate pentru noi, o parte din această activitate fiind concepută pe obţinerea de fonduri europene, cealaltă parte fiind finanţată pe alt gen de finanţări. După cum ştiţi, deja se lucrează la anveloparea celor două grădiniţe din Aeroport (grădiniţa cu program normal) şi Dimitrov (grădiniţa nr. 3) pe programul UNDP-MDRAP. Urmează tot pe acest program şi anveloparea grădiniţei cu program prelungit nr. 2 din Aeroport. La fel, anul viitor vor intra pe anvelopare, şi tot pe un program UNDP-MDRAP, şcolile gimnaziale nr. 7 şi 4, iar restul şcolilor le vom anvelopa pe proiecte europene”, a menţionat primarul Petroşaniului.
Colonia Petroşani – un „mic oraş”
În afară de aceste lucrări de reabilitate termică foarte necesare pentru instituţiile noastre de învăţământ preşcolar şi şcolar, dar şi pentru cetăţenii de la blocuri – multe aflate în stare deplorabilă, există în planul administraţiei, pe GAL (grupul de acţiune locală), întocmirea unui proiect care să intre pe un proiect general amplu cu finanţare externă, care vizează zona modernizarea Coloniei Petroşani din toate punctele de vedere! „Mai exact, prin acest proiect se vor putea rezolva toate problemele ce ţin de infrastructura acestui cartier. Totodată, prin implementarea acestui proiect se vor putea crea cabinete medicale, centru social şi alte instituţii publice care să deservească cetăţenii de-acolo. Practic, cartierul ar ajunge un mic şi cochet oraş modernizat în municipiu, dacă pot spune aşa, un cartier de sine stătător care ar beneficia de tot ceea trebuie în materie de infrastructură şi instituţii publice, astfel încât oamenilor să le fie uşurată viaţa de zi cu zi. Multă vreme oamenii din acest cartier n-au fost lipsiţi de greutăţi, le-a lipsit infrastructura, au fost departe de instituţiile care-i ajută sau îi protejează, de aceea ne-am gândit că dezvoltarea şi modernizarea acestui cartier este absolut necesară, iar acum, pe baza acestui grup de acţiune locală poate fi un moment prielnic în acest sens”, ne-a declarat primarul Tiberiu Iacob-Ridzi.
Muzeul Mineritului
„Nu în ultimul rând, avem în vedere un proiect european care să modernizeze clădirea Muzeului Mineritului, dar care să şi recompartimenteze spaţiul, astfel încât instituţia să beneficieze de un aspect plăcut şi de un aranjament al pieselor expuse cât mai atractiv pentru privitori şi cât mai interesant. În acest sens se are în vedere în proiect mărirea spaţiului pentru exponate, prin folosirea spaţiului de la subsolul clădirii şi din pod. Amenajările interioare prevăzute în proiect vor face posibil acest lucru, iar tot ce ţine de lucrările din acest proiect vor aduce acest muzeu acolo unde trebuie, la loc de cinste în viaţa Petroşaniului şi a Văii Jiului, cu adevărat un loc unde istoria mineritului acestei zone va ieşi în evidenţă”, a mai declarat pentru ZVJ edilul petroşenean.