Primăria Petroşani ar putea achiziţiona / O alarmă electronică performantă cu staţie...

Primăria Petroşani ar putea achiziţiona / O alarmă electronică performantă cu staţie meteo

Timp de citire: 3 minute
Ion Bunea, inspectorul de protecţie civilă din municipiul Petroşani, ne-a declarat că aşteaptă cu multă speranţă achiziţionarea la Petroşani a unei alarme electronice.
De altfel într-o conferinţă de presă, anul trecut, chiar primarul Tiberiu Iacob-Ridzi a susţinut că se va rezolva şi că „în bugetul pe anul 2017 va fi cuprinsă şi această cheltuială, deoarece nu-i de joacă cu aceste intemperii ale naturii, parcă tot mai violente de la an la an”.
„Cu atâtea lucruri ce se întâmplă, pentru avertizarea populaţiei la modul vocal este necesară această alarmă. Pentru că, vedeţi dumneavoastră, cetăţeanul aude sirena, dar nu ştie pentru ce sună ea. Poate află după ce sunt avertizaţi, dar tot vocal, din maşinile ce patrulează şi anunţă populaţia, conform planului de acţiune în caz de dezastre stabilit pe plan local. Dar, cu o alarmă electronică, se câştigă minute preţioase, iar cetăţenii ştiu exact despre ce e vorba, pentru că sunt anunţaţi la timp pe cale vocală. Or, se ştie că orice minut contează în astfel de cazuri şi bine ar fi să n-avem parte de ele niciodată”, ne-a spus Ion Bunea.
„Aşteptăm să vedem dacă investiţiile respective sunt trecute în buget. Sistemul de alarmare existent este foarte performant, dar după cum v-am spus şi după cum am vorbit şi am căzut de acord şi cu domnul primar ar fi bine să avem cel puţin o sirenă electronică pentru mesaje verbale către populaţie, care să fie legată de această centrală inteligentă pe care o deţinem actualmente şi care e de anul trecut funcţională. Sunt mesaje dedicate, de exemplu: Atenţie, urmează furtună şi ploi abundente, evacuaţi zona! (care va fi stabilită atunci de Comitetul Local de Urgenţă, după caz). Această sirenă inteligentă este prevăzută cu o staţie meteo performantă, care arată la zi toate datele importante: nivelul de precipitaţii şi câţi litri cad pe metrul pătrat, viteza vântului şi direcţia lui, temperatură etc. Prin sistemul pe care l-am achiziţionat anul trecut, această sirenă inteligentă poate să fie programată să alerteze singură, fără intervenţia omului, imediat ce apa căzută din cer depăşeşte la un moment dat 50 l/ mp, sau dacă viteza vântului depăşeşte valorile normale. Fireşte, achiziţionarea şi tot ce spun eu acum se poate face numai printr-o hotărâre a consiliului local şi prin decizia Executivului care să iniţieze un proiect de hotărâre şi să prevadă bani la buget pentru achiziţionarea acestei sirene electronice deosebit de performante. Preţul uneia ar fi undeva la 43.000 lei cu montare cu tot. E un cost mult mai mic faţă sistemul de alarmare montat vara trecută. E un cost, nu zic nu, dar e o cheltuială necesară. Doamne fereşte de lucruri rele, dar e bine să fim precauţi şi să facem ce trebuie pentru siguranţa cetăţenilor noştri”, a mai declarat, pentru ZVJ, Ion Bunea.
În altă ordine de idei, inspectorul de protecţie civilă din Petroşani, unul dintre membrii importanţi ai Comitetului Local de Urgenţă în caz de dezastre naturale, aşteaptă în perioada următoare un exerciţiu de alarmare publică în municipiul de la poalele Parângului: „Încă nu s-a stabilit tema alarmării publice, dar în perioada când ofiţerii de la ISU vor face control în municipiul Petroşani vom avea acest exerciţiu, undeva în primăvară. Vom vedea dacă tema exerciţiului va veni dedicată de la centrul ISU, pe toată ţara, sau va fi aleasă de noi. Ea poate să fie cu tematică pe inundaţii, pe cutremure de pământ, sau pe alt gen de dezastre naturale. Indiferent de unde va veni tema exerciţiului de alarmare publică şi oricare va fi subiectul ei, la Petroşani ne vom pregăti la modul cel mai serios pentru acest lucru. Împreună cu primarul Tiberiu Iacob-Ridzi şi cu toţi membrii comitetului local de urgenţă vom ştii ce este de făcut, aşa cum s-a întâmplat şi până acum”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii