de Corneliu BRAN
Blocul 2 de pe strada Aleea Liliacului a fost multă vreme un bloc fantomă. Deși adăpostea o serie de birouri unde își desfășurau activitatea organizații de partid din localitate, de unde și denumirea de la mijlocul anilor 90 de „blocul partidelor”, sau ONG-uri ori sedii de societăți comerciale, fostul cămin de dinainte de 1990 arăta jalnic.
De la soluția temporară la cea definitivă
Apoi, un timp, sesizând că strică imaginea cartierului, primăria a acoperit fațada clădirii cu o imensă prelată cu Stațiunea Straja, o soluție temporară până la găsirea unei soluții, sau, mai bine zis, a banilor necesari pentru reabilitarea clădirii.
Au trecut ceva ani de-atunci, și la începutul anului vă spuneam după o discuție cu primarul Lucian Resmeriță că există pentru acest an fondurile necesare pentru reabilitarea clădirii, urmând ca după aceea imobilul să fie redat circuitului birourilor sau sediilor de firme, partide, ONG-uri și ce-o mai fi nevoie prin oraș, în regim de chirie în prima fază.
Primarul verifică lucrările
Suntem în luna iunie, spre finalul ei, iar joi, 25 iunie, primarul Lucian Resmeriță a mers să vadă cum decurg lucrările, care, încet, dar sigur, se apropie și ele de finalizare, dar asta numai spre toamnă, încolo, firește. Totuși, ce a fost mai greu a trecut. Din imaginile surprinse la fața locului cititorii, pot face comparație cum arăta la început de lucrare clădirea și cum arăta ea joi, când primarul Lupeniului se afla acolo, stând de vorbă cu reprezentanții constructorului care efectuează de luni de zile lucrările.
O lucrare care aduce o stare de normalitate în Cartierul Braia, chiar la intrarea în el dinspre Petroșani, astfel că cei ce vor urca în Straja din iarnă încolo, veniți din alte zări, nu vor mai vedea acea hidoșenie de nedescris situată chiar vizavi de un supermarket cunoscut.
„Am venit azi să văd ce este pe aici, cum decurge treaba și constat cu mulțumire că această clădire arată din ce în ce mai bine. Ne bucurăm că am găsit resursele de finanțare de la bugetul local și că putem schimba imaginea zonei. Pe de altă parte, ne gândim și la partea practică a problemei, în sensul că după terminarea lucrărilor, acest imobil va fi foarte util pentru oraș, pentru cetățeni, pentru activități și sedii. Dar mai multe vom discuta la finalul lucrărilor, când vom merge și în interior să vedem cum stau lucrurile”, ne-a spus primarul Lucian Resmeriță.
Din ceea ce se vede din imagini și din ce am văzut și noi, se poate spune că lucrarea la acoperiș este finalizată integral, la fel, au fost deja montate geamurile și ușile, iar pereții clădirii au fost reparați, în momentul de față la exterior a mai rămas în partea de la intrare foarte puțin de lucru. Oricum deja schimbarea este de 180 de grade față de începutul de an. Fiind vorba de un bloc de cărămidă, călduros, dacă s-a făcut izolația cum trebuie și instalația de căldură va fi funcțională, suntem convinși că va fi luptă mare prin oraș ca să se închirieze spații aici.
4 promisiuni onorate
Una peste alta, la început de mandat primarul Lucian Resmeriță ne-a făcut nouă, celor de la ZVJ, patru promisiuni. Prima că va reabilita acest imobil (fapt aproape încheiat); a doua că va asfalta toată strada principală Tudor Vladimirescu (lucru efectuat anul trecut); a treiacă „va reabilita cinematograful copilăriei noastre” (se lucrează prin CNI la acest obiectiv). Și nu în ultimul rând, că va interveni la intrările în oraș, fie prin plantări de „pânze verzi”, anume arbori ornamentali sau copaci, ori garduri vii, fie prin mascarea imaginilor sinistre cu diverse panouri pe care să se prezinte în imagini fie obiective din Lupeni sau Straja fie reclame. La această ultimă parte s-a lucrat ceva dar doar parțial și ar mai fi de lucru. Dar nu-i târziu, și pe lângă toate astea există vara asta și pensule și vopsele ca să se mai „lumineze” gardurile existente sau stâlpii, sau var pentru borduri, astfel încât Lupeniul să arate un oraș viu, plăcut, curat și cochet, un adevărat mic oraș turistic montan, încă de la intrare, în condițiile în care centrul, după reabilitarea Palatului Culturii și a acelei halte CFR și-a schimbat imaginea în bine radical.