Prețul de pornire al licitațiilor pentru cumpărarea Termocentralei Mintia – în continuă...

Prețul de pornire al licitațiilor pentru cumpărarea Termocentralei Mintia – în continuă scădere

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: 3 minute

Să fi avut dreptate senatorul Cristian Resmeriță, când spunea, în cadrul unei conferințe de presă din luna martie, că Mintia va fi vândută până la urmă pe un preț de nimic și apoi vândută de viitorul proprietar la fier vechi?

 

Lucrurile se pare că încep să-i dea dreptate, din moment ce un grup al Termocentralei Mintia este scos din nou la vânzare, după ce la o primă licitație furnitura rusească pentru acest grup energetic a fost scoasă la vânzare la prețul de pornire de 6,509 milioane de euro și nu s-a găsit cumpărător. Azi, 10 mai, prețul de pornire al licitației pentru același pachet „Ziomar” va fi de 5,207 milioane euro, deci cu 1,3 milioane mai puțin și din anumite surse din cadrul CEH se prevede că și de data aceasta „speranțele sunt destul de slabe”. Și tot așa, probabil pe la finele verii mai scade prețul cu alt milion jumătate, apoi prin toamnă cu încă pe-atât, urmând să se ajungă undeva spre un milion, maxim două.

Emil Gros, administratorul public, declara după prima licitație că „n-a fost nimeni interesat de grupul energetic Ziomar, un grup care a stat în ploaie și vânt ani de zile, care nu se pretează decât pentru termocentrale care mai există în spațiul rusesc”. Acum ce să mai spunem, doar nu noi sau dumneavoastră cititorii am condus CEH și am luat decizii proaste, inclusiv aceea de a nu dota termocentrala cu instalație de desulfurare când se putea și existau bani, cum s-a întâmplat la Paroșeni. Dacă s-ar fi făcut ce trebuie la timp, Mintia nu ajungea să fie închisă și vândută pe grupuri și bucăți, cum probabil se va întâmpla, urmând ca apoi să ajungă la fier vechi și să se îmbogățească unii, iar Statul Român din nou să piardă ca de obicei.

Din păcate vina exclusivă și în acest caz este a ministerului de resort, care nu numai că n-a dat ordine exacte să se facă ce trebuie, atunci când era timpul și cazul, dar a asistat neputincios la toate măgăriile făcute, știindu-se faptul că într-un final aici se va ajunge, adică la închidere și licitații de vânzare. Și atunci, spuneți dumneavoastră, nu a fost un adevărat genocid ce s-a întâmplat cu această termocentrală, cu minele din Valea Jiului, după rețeta Siderurgiei românești, în frunte cu combinatul de la Hunedoara, un sector industrial pe care l-au distrus mai marii țării încă din primii ani după 1989, știind că astfel „bubuie” mineritul și „hoardele” de mineri, pe care-i considerau mulți de prin Capitală, „dușmanii țării” (asta după ce unii, cu chibzuință, au folosit imaginea minerilor, di păcate, pe post de „haiduci prin Capitală”). O manipulare ordinară și grosolană care și azi rezistă, din păcate, pe la unii de prin redacțiile centrale, care cred că știu „adevărul”, dar, de fapt, se lasă și acum manipulați cu informații eronate, voit date la vremea lor, dar total contrare adevărului, manipulându-se astfel opinia publică în continuare, inclusiv generațiile actuale de tineri care la „mineriade” nu erau născuți.

Revenind, să sperăm că senatorul din Valea Jiului n-a avut dreptate la acea conferință de presă și Mintia va fi cumpărată la un preț demn de renumele și de importanța ei pentru partea de vest și nord-vest a țării în ceea ce se cheamă „siguranță energetică națională”, dar și că aceasta, o dată cumpărată, nu va fi vândută pe bucăți la fier vechi de proprietar, ci va fi repusă în folosință, chiar și pe grupuri pe gaz metan, dacă va fi nevoie și nu se va mai pune problema de huilă! Cu toată scumpetea acestei resurse naturale, numită gaz metan, România are nevoie de termocentrale chiar și pe gaz, cum are nevoie și de noi hidrocentrale, mai ales în contextul dat de această criză și de ceea ce fac rușii, care să producă energie electrică iar țara să devină independentă energetic. Unii ar zice că acesta este optimismul fraierilor… Da, dacă trebuie să credem că lucrurile nu pot fi făcute doar ca să câștige șmecherii și escrocii, iar țara să tot piardă, atunci intrăm și noi, cei de la ZVJ, în categoria fraierilor, alături de toți cetățenii de bine care încă iubesc această țară!

Vom vedea în continuare ce se mai întâmplă și să așteptăm împreună rezultatul licitației de azi și ale celor ce vor urma. Apoi vom mai povesti și reveni pe acest subiect. Să sperăm că nu degeaba…

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii