Preşedintele David, prezent la şedința ordinară a Consiliului Consultativ al Geoparcului Dinozaurilor...

Preşedintele David, prezent la şedința ordinară a Consiliului Consultativ al Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului

Timp de citire: 2 minute

Vineri, 17 iulie 2015, în localitatea Cîrnești, comuna Totești, a avut loc ședința ordinară a Consiliului Consultativ al Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului.

Au fost prezenți reprezentanți ai Consiliului Județean Hunedoara, ai Universității București (cea care administrează Geoparcul), ai unităților administrativ teritoriale de pe raza Geoparcului, ai altor instituții publice.

În cadrul ședinței s-a analizat activitatea desfășurată în anul 2015 și s-a prezentat spre dezbatere prima formă a ”Planului de Management al Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului”.

Prezent la acest eveniment, președintele Consiliului Județean Hunedoara – Adrian Nicolae David a subliniat importanța dezbaterii publice a acestui plan de management ce urmează a fi prezentat spre avizare Agenției pentru Protecția Mediului Hunedoara.

Ținînd cont de faptul că o serie de primari au ridicat problema suprapunerii de arii protejate pe teritoriul anumitor comune și că nu există nici până la această dată posibilitatea unor despăgubiri pentru aceste suprafețe, s-a luat decizia convocării unei întâlniri de lucru în perioada imediat următoare cu specialiști din cadrul APM Hunedoara și cu reprezentanți ai administrației publice locale și județene, la finalul căreia să se finalizeze zonarea internă a Geoparcului și procedurile de aplicare a legii privind ariile protejate și cele legate de rețeaua ”Natura 2000”.

Consiliul Consultativ al Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului s-a constituit în grup de lucru, fără personalitate juridică și s-a înființat pe lângă Administraţia Geoparcului Dinozaurilor Ţara Haţegului (GDTH) la propunerea acesteia şi cu aprobarea  Ministerului Mediului şi  Dezvoltării Durabile – Direcţia Protecţia Naturii, Biodiversitate, Biosecuritate. Consiliul Consultativ este alcătuit din reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale, ai unor instituţii, organizaţii economice, organizaţii neguvernamentale, implicate şi interesate în aplicarea măsurilor de protecţie și în conservarea şi dezvoltarea durabilă a zonei. Este format din 26 de membri, propuşi de persoane juridice, reprezentând instituţii, asociaţii și organizaţii menţionate în Ordinul nr. 970/20.08.2008 al Ministerului Mediului și Dezvoltării Durabile.

Rețeaua ”Natura 2000” este o rețea europeană de zone naturale protejate care cuprinde un eșantion reprezentativ de specii sălbatice și habitate naturale de interes comunitar. A fost constituită nu doar pentru protejarea naturii, ci și pentru menținerea acestor bogății naturale pe termen lung, pentru a asigura resursele necesare dezvoltării socio-economice.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii