Povestea motivației într-un mozaic de tehnici, vernisată la Petroșani

Povestea motivației într-un mozaic de tehnici, vernisată la Petroșani

Timp de citire: 3 minute

        La Petroșani, săptămâna de lucru s-a încheiat cât de poate de artistic, grație vernisajului expoziției Mozaic18. Lucrările de pe simezele Casei de Cultură a Studenților parțin profesorului Petru Gorea, figură asociată  în Valea Jiului cu taberele „Adeona”. Autorul a surprins iubitorii de artă cu lucrări noi, dar și vechi de 30 de ani, toate realizate într-o gamă variată de tehnici.

„Am onoarea să deschid vernisajul acestei expoziții care aparține unui prieten a Casei de Cultură a Studenților din Petroșani, care se află pentru a doua oară aici, cu ceea ce vedeți astăzi, exponate ecleptice, denumite mozaic, ce se leagă de cifra 18. Ne bucurăm că profesorul Petru Gorea este oaspetele nostru” a spus Lavinia Hulea, directorul CSS Petroșani.

Pentru Petru Gorea, câteva coincidențe se leagă de cifra 18, fapt pentru care autorul a ales să includă această cifră în numele expoției ce cuprinde lucrări realizate în diferite tehnici cum ar fi pictura în ulei,  grafica, de la pictura pe sticlă sau metaloplastia.

„Sunt Petru Gorea, profesor de biologie, astăzi în fața dumneavoastră și un adunător de amintiri pentru noi și generațiile viitoare. Pentru mine 18 înseamnă anul 2005, de când sunt titular la Cluj Napoca, tot de atunci coordonez în județ proiecte de mediu ale elevilor, an în care am devenit și colaboratorul direct al asociației pentru tineret „Adeona”. Am spus să fie 18 un marcaj, pe care l-am început în Parâng și continuat peste tot în țară. 60 lucrări sunt expuse aici, iar vârsta mea de tabere este 78, de la 60 la 78 încă 18 și uite ce frumos se luagă toate de acestă cifră. Cam asta e povestea ascunsă, dacă îi putem spune așa, a acestei cifre 18 ce se regăsește denumirea expoziției. Mozaic vine de la diversitatea tehnicilor de lucru pe care le-am folosit în realizarea acestor lucrări. Vedeți pe simeze lucrări realizate de mine, unele chiar și din anii 1992-1993, altele mai actuale, cumva am încercat și o suprapunere a timpului. Povestea motivației, a destinului, a incercărilor stă la baza realizării acestor lucrări”, a spus Petru Gorea.

Evenimentul s-a bucurat de un număr mare de persoane care au venit să vadă lucrările, atât prieteni ai autorului cât și colaboratori. Unul dintre ei, Sorin Oprea, iubitor de artă și munte, întocmai ca autorul.

„Noi suntem prieteni, ne-am găsit în multe locuri în dragostea pentru munte, în dragostea pentru arta vizuală, și în multe alte povești. Pe mine mă leagă de Cluj o treabă mai personală, pe Gorea de Valea Jiului și munții noștrii o alta și iată cum se leagă lucrurile în lumea asta. Mozaic este un nume foarte generos pentru o expoziție. Nu este ales întâmplător și deloc nepotrivit pentru că aici avem un mozaic de culori, de tehnici, de idei, el este și un mare povestitor chiar dacă pare surprinzător că acea poveste în cuvinte este exprimată prin imagini și plăcerea de a comenta mai mult sau mai puțin lucrările eu o dau întotdeauna autorului pentru că ne spune exact ce vrea și cât vrea din felul în care a ajuns la această finalitate. Mulțumim că ai venit aici în Valea Jiului pentru a doua oară, sperăm să se întâmple și a treia sau a patra oară” a spus Sorin Oprea, iubitor de artă.

Mozaicul de lucrări va sta pe simezele sălii de expoziție a Casei de Cultură a Studenților din Petroșani toată luna noiembrie, astfel că toți cei care încă nu ați ajuns să vedeți expoziția o mai puteți face preț de trei săptămâni. Vernisajul de vineri s-a încheiat cu un scurt moment artistic pus la cale de Luminița Donisă, tânăra artistă din Valea Jiului. Cum Luminița face parte din grupul de prieteni ai taberelor „Adeona”, fiind apropiată sufletește de Petru Gorea, tânăra a ținut să facă o surpriză autorului, adaptând versurile unei piese, după expoziția vernisată. Minirecitalul a stârnit zâmbete, emoție și chiar lacrimi de bucurie în ochii lui Petru Gorea.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii