Portret de campioane / Fetele din trioul de aur „AAA” al gimnasticii...

Portret de campioane / Fetele din trioul de aur „AAA” al gimnasticii aerobice româneşti

Timp de citire: 10 minute
Despre trioul de aur „AAA” al gimnasticii aerobice petroşenene, care reprezintă România cu succes la campionatele europene şi mondiale, s-a scris foarte puţin spre deloc în ziarele centrale şi un pic mai mult în ziarele locale. De aceea, după ultima performanţă obţinută la Campionatele Europene de anul acesta din Slovacia, când acest trio s-a întors acasă cu o nouă medalie de aur, ridicând steagul României pe cel mai înalt catarg, le dedicăm două pagini acestor fete minunate. Lotul este pregătit de şlefuitoarea de talente, antrenoarea Adriana Popa. 
Zâmbitoare şi frumoase,
bine crescute şi inteligente, cele trei tinere din trioul magnific al gimnasticii aerobice româneşti, au acceptat să poarte o discuţie cu noi miercuri, 13 iulie, la câteva zile de la reîntorcerea din Slovacia. Şi ce alt cadru mai potrivit de discuţii ar fi fost mai nimerit, decât Clubul Copiilor şi Elevilor de pe strada Timişoarei, acolo unde fetele se pregătesc cu sudoare şi talent de cel puţin trei ori pe săptămână. Din păcate, la discuţie n-a putut participa şi doamna Popa, plecată pentru câteva zile din localitate. Vă promitem însă un interviu în această vară şi cu cea care se ocupă săptămânal de pregătirea excep­ţională a acestor tinere sportive.
Mai precizăm faptul că la discuţie au participat şi directorul instituţiei, Cosmin Kiss, şi doi membri ai familiilor gimnastelor: un tată şi un bunic.
Petrileanca Alexandra Burjan: dublă campioană europeană şi o mare pasionată de plimbări
La doar 14 ani, Alexandra Burjan este mezina trioului de aur „AAA”. Este din Petrila şi practică gimnastica aerobică de la 6 ani, venind înspre clubul copiilor la secţia de gimnastică aerobică de la Clubul Sportiv Şcolar Petroşani.
„Prima mea antrenoare a fost doamna Luminiţa Becze, la şcoala sportivă, după care m-am mutat aici, la Clubul Copiilor, unde am rămas până azi şi unde mă simt foarte bine. La şcoala sportivă am concurat la multe concursuri. La primul concurs am obţinut medalie de bronz, s-a desfăşurat la Deva şi s-a numit Kids Cup. După aceea, au mai tot urmat concursuri. Ţin minte că am fost la Constanţa la un alt concurs naţional, unde am ocupat locul al V-lea, la un altul la Deva şi la alte câteva. Venind la acest club, am dat peste doamna Adriana Popa, cu care am avut cele mai bune rezultate, devenind campioană europeană la trio de două ori, în Ungaria anul trecut, şi în Slovacia anul acesta, şi de două ori vicecampionă europeană, tot anul trecut şi anul acesta, la proba individuală. Pe lângă aceste concursuri de mare anvergură, am obţinut locuri I şi II la diverse concursuri naţionale, la Bucureşti, în Ungaria”, a declarat pentru ZVJ mica noastră campioană din Petrila.
Cine crede că e floare la ureche cu timpul liber pentru aceste fete, se înşeală amarnic. Citiţi programul Alexandrei Burjan: „Îmi împart timpul între şcoală, antrenamente şi casă. Merg la şcoală. Apoi, acasă, mănânc ceva stau puţin şi revin la Petroşani la antrenamente. Asta se întâmplă de trei ori pe săptămână, lunea, miercurea şi vinerea. În timpul liber fac meditaţii, învăţ, îmi fac temele, iar sâmbăta mă odihnesc ori fac câte o plimbare, ca să mă relaxez. Îmi place să mă plimb, asta e cea mai mare plăcere a mea, iar ca oraşe îmi place Bucureştiul, unde merg de fiecare dată cu bucurie. După ce termin liceul, mi-ar plăcea să ajung studentă în Capitală, la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport. Chiar dacă nu va fi Bucureştiul oraşul studenţiei mele şi va fi alt oraş, mai aproape de casă, cum e Aradul, acest mare şi important oraş va rămâne mereu în amintirea mea. Dar, deocamdată să termin şcoala, pentru că încă sunt elevă la Şcoala Gimnazială I.D. Sîrbu din Petrila şi apoi liceul şi voi vedea”. Alexandra Burjan ne-a mărturisit că şi-ar dori să urmeze „fie liceul din Petrila, fie colegiul naţional din Petroşani, unde învaţă colega ei de echi­pă, cealaltă Alexandra, Crişan, despre care vom vorbi în continuare.
Alexandra Crişan – dublă campioană europeană, pictoriţă şi excursionistă 
Alexandra Crişan este una din cele două „veterane” ale secţiei de gimnastică aerobică din cadrul Clubului Copiilor şi Elevilor Petroşani. La doar 16 ani, fata a cunoscut culmile gloriei în sportul pe care-l practică cu plăcere încă de mică. Este de zece ani pe baricadele acestui sport care oferă celor care-l practică un corp sănătos, armonios, echilibrat şi o minte ageră, ascuţită.
„Am destule locuri întâi, la multe concursuri din ţară şi din străinătate. Nici nu le mai ţin minte din cap pe toate să vă zic, atât la individual, cât şi la trio, dar cele mai importante sunt titlurile de campioană europeană de acum doi ani, de la Odorheiul Secuiesc, şi de anul acesta din Slovacia, primul titlu luat la individual, unde am participat cu un dănsuleţ, iar al doilea la trio, categoria 13-17 ani”, ne-a spus Alexandra Crişan. Care ne-a mărturisit şi faptul că orăşelul din Slovacia, de dimensiunea Petroşaniului, Nevici, unde s-a ţinut competiţia, nu-i mai frumos decât Petroşaniul, mai ales raportat la zonă şi aşezare, dar este cu o idee mai dichisit, mai amenajat.
La fel ca şi colegele sale, nici Alexandra Crişan nu prea are timp liber, poate doar în week-end. „Sâmbăta şi duminica îmi place să ies şi să mă plimb. Le spun, de obicei, părinţilor să mergem la munte. Mie îmi place muntele foarte mult, e aer curat, sunt peisaje minunate, în Petroşani şi în Valea Jiului avem de unde alege. Mi-ar plăcea să merg şi să stau mai mult şi în Braşov, un oraş care îmi place şi care are o zonă de munte la fel ca şi a noastră. Dacă tot v-am spus ce fac în timpul liber, vreau să mai spun că îmi place să ascult muzică când am timp. Nu am o muzică anume preferată, ascult orice gen de muzică, de la pop la rock, dar să fie bună şi să simt că mă relaxează, mai puţin spre deloc ascult manele”, spune sportiva, elevă a Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” din Petroşani, cu o medie generală de 9,15, semn clar că sportul dezvoltă şi mintea unui elev, şi-l căleşte pentru viitor.
Adriana Vasilescu – triplă campioană europeană la gimnastică aerobică, olimpică la matematică şi 10 pe linie media generală
Elevă a Colegiului de Informatică din Petroşani, cea de-a treia fată de aur din trio, Adriana Vasilescu, de 15 ani, fiica managerului Spitalului de Urgenţă din Petroşani, este ca şi celelalte două colege de echipe de o modestie şi de un bun-simţ cum rar ţi-e dat să vezi la generaţia actuală de tineri. Cu o medie generală de 10,00 şi cu trei titluri europene la gimnastică aerobică, Adriana ne spune că este ca şi Alexandra Crişan „veterana” secţiei de gimnastică aerobică de la clubul copiilor din oraşul de la poalele Parângului. „Am început la patru ani şi jumătate gimnastica aerobică, cu doamna Adriana Popa. Sunt împreună cu Alexandra Crişan o adevărată veterană a secţiei. Am, pe lângă alte locuri unu şi doi, trei titluri europene, acum doi ani ani la Odorheiu Secuiesc am obţinut titlu cu dănsuleţul, cum a spus şi Alexandra, anul trecut cu trio şi anul acesta în Slovacia tot cu trio”, susţine Adriana. Care ne mai spune că între cele trei fete din acest trio de aur există o simbioză, o armonizare completă, care duce astfel la rezultate.
„Ne-am obişnuit împreună şi, făcând săptămânal exerciţii, practic s-a creat o legătură mult mai strânsă, o sincronizare perfectă care ne ajută în competiţii. Trebuie să ne ajutăm una pe cealaltă, atât la antrenamente, cât şi în întrecerile sportive la care participăm, fiind de aproape trei ani împreună suntem deja o echipă sudată. De aici apar şi rezultatele”.
Adriana ne spune că nu s-a hotărât încă spre ce facultate să opteze, dar că se gândeşte la medicină, urmând astfel traseul părinţilor, Clujul sau Bucureştiul fiind opţiunea, în ordinea pe care am scris-o. „Eu m-am născut în Cluj-Napoca, de aceea el rămâne mereu în inima mea”.
Părinţii şi bunicii – cei mai mari susţinători
Spre finalul discuţiei am mai aflat de la cele două Alexandre că sunt pasionate şi de pictură, ambele participând deja şi la câteva expoziţii zonale cu lucrări. Tot de la fiecare dintre ele am reţinut faptul că cei mai mari susţinători la competiţii şi în ceea ce fac aceste domnişoare sunt părinţii. Totuşi, Alexandra Crişan a menţionat faptul că bunicul ei este cel care o susţine cel mai tare: „Părinţii mei m-au adus la gimnastică, dar bunicul meu este cel care mă susţine cel mai tare”. Nu întâmplător, bunicul Alexandrei, domnul Turbuţan, este şi vicepreşedintele comitetului de părinţi din cadrul clubului copiilor, directorul Cosmin Kiss confirmând ce spune fata în legătură cu susţinerea ei şi a gimnastelor din cadrul secţiei. Tot Alexandra Crişan ne-a spus că îşi doreşte în viitor o Românie altfel, care să sprijine mai mult tinerii, sportul, familiile proaspăt căsătorite, prin locuri de muncă create care să le aducă acestora posibilitatea de a lucra în ţară şi de a nu mai pleca la muncă în străinătate.
La final
am obţinut câte o declaraţie şi din partea celor trei „asistenţi” la discuţie. Primul care a dorit să completeze ceva, în numele comitetului de părinţi, a fost bunicul Alexandrei Crişan, domnul Turbuţan: „În primul rând, aş dori ca în calitate de vicepreşedinte al comitetului de părinţi de la secţia de gimnastică aerobică să aduc mulţumiri publice acestor copii care ne-au reprezentat cu cinste ţara şi municipiul Petroşani. Ne mândrim cu aceşti copii şi vreau ca prin intermediul ZVJ să promovăm imaginea şi calităţilor lor. Ne-au reprezentat cum nu se poate mai frumos, punând drapelul României la loc de cinste, iar pentru ele, în sala de la europene s-a intonat şi anul acesta Imnul României, aşa cum se întâmplă de câţiva ani buni încoace. Totodată, vreau să aduc mulţumiri din partea părinţilor doamnei profesoare Adriana Popa, pentru profesionalismul, dăruirea şi devotamentul de care dă dovadă în pregătirea acestor minunaţi copii, propulsaţi pe cele mai înalte culmi ale podiumului an de an. De asemenea, vreau să mulţumesc în numele părinţilor şi domnului director, profesorul Cosmin Kiss, pentru receptivitatea de care dă dovadă atunci când comitetul de părinţi solicită sprijinul dumnealui în rezolvarea problemelor care mai apar. Dânsul e primul care ne sare în ajutor, împreună cu doamna Adriana Popa. Aş face un apel celor din municipalitate, consiliului judeţean, inspectoratului şcolar, ministerului, să sprijine şi mai mult decât până acum aceste fete, această secţie care a adus şi aduce rezultate excepţionale pentru România şi judeţul Hunedoara”.
Alexandru Burjan: „La orice concurs avem foarte mari emoţii. Am fost cu ea şi noi la multe concursuri, inclusiv anul trecut la Balaton, în Ungaria, sau la europenele de la Odorhei de acum doi ani. O susţinem în ceea ce face şi facem eforturi şi sacrificii oricâte pentru ca să îşi împlinească visele, năzuinţele. E o echipă de gimnastică aerobică puternică aici şi meritul cel mare îl au fetele, pentru seriozitatea şi pasiunea de care dau dovadă, dar şi a celor care-i pregătesc, doamna Adriana în mod special, şi al celor care le creează condiţii propice de a face performanţă. Păcat că la nivel de şcoală, cel puţin la Petrila, unde Alexandra învaţă, nu se premiază performanţa sportivă, bursele lipsind cu desăvârşire, deşi la Petroşani, de exemplu, aud că ele există. Se face o premiere o dată pe an, de ochii lumii şi cam atât. De când fata are rezultate foarte bune, nici măcar un echipament sportiv n-a primit din partea administraţiei locale, ce să mai zic de vreo bursă… că n-a fost de acord consiliul local. Asta este, nu mă plâng, dar vreau să se cunoască această nedreptate făcută tinerilor talentaţi. Bine că sunt bani pentru altele… Nu e mai bine ca un copil să facă sport, să aducă rezultate, să fie sănătos, decât să se joace toată ziua la telefon sau ştiu eu prin ce anturaj să umble? De asta sunt puţin supărat, că văd că nu e apreciată cum trebuie munca acestor copii şi rezultatele pe care ei le aduc pentru ţară, pentru Valea Jiului. O s-o susţin în continuare pe Alexandra, cu toate forţele, mai ales că este singurul nostru copil”.
Ultimul intervievat, directorul Cosmin Kiss, a fost mai scurt în declaraţii: „Fetele sunt baza, mai puţin noi trebuie să vorbim azi… Fetele acestea din trioul AAA sunt fete de excepţie. Şi nu numai din punct de vedere sportiv, ci şi şcolar, dar şi al pasiunilor pe care le au – cum e cazul picturii, iar profesorul Radu Chinţa de la Petrila, şi nu numai, poate cofirma. Adriana Vasilescu este fată de 10 pe linie, este olimpică la matematică, Alexandra Crişan are medie generală de 9,30, ia bursă din partea şcolii pentru rezultatele ei, la fel şi Alexandra din Petrila, o medie peste 9,00. Să sperăm că aceste campioane vor fi susţinute de Statul Român mai mult. Extrapolând, vreau să vă spun că tot lotul este format din nişte domnişoare de excepţie, care sunt adevărate modele de urmat şi de alţi tineri şi tinere”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii