- Sub conducerea lui Durbacă Lăudatul, minerii vor intra/ ieși în mină pe scări
- Cei câțiva saci de cărbune, la cât a redus el producția la Mina Livezeni, vor fi scoși cu cârca pe scările puțului
- Serviciul de specialitate va achiziționa (se înțelege, de la firme de casă și… masă) mai multe indicatoare cu avertizarea – „Atenție la scări!”
„Ziarul Văii Jiului” a atras atenția de mai multe ori asupra politicii năroade de personal a celor care au birjărit și birjăresc dricul mineritului. Căci asta a ajuns de ceva ani mineritul, sub conducerea guvernului PSD-PNL (sau PNL-PSD). Politica, dacă îi putem spune așa, de personal a fost, pe scurt, următoarea: forțăm scoaterea la pensie (și la 43 de ani, culmea!) a cât mai multor angajați (printre care și cei cu calificări rare) și, pe ușa din dos, angajăm alții pentru diverse beneficii (politice, pecuniare, de sistem ș.a.).
Complexul Energetic „Valea Jiului” riscă să intre într-un prim impas, cauzat de lipsă mecanicilor de extracție. Nu oricine poate ocupa un astfel de post esențial și, în condițiile în care la nivel național se impun măsuri de austeritate, nici nu se pot face angajări. Mulți dintre acești mecanici îndeplinesc condițiile de pensionare în perioada următoare.
Complexul Energetic Valea Jiului a preluat toți cei 2.054 de angajați de la CEH încă din primele zile de funcționare. Din acest număr, aproximativ 10%, adică undeva la 200, reprezintă personal TESA, restul fiind mineri și energeticieni. Chiar și așa, sunt mult prea puțini deoarece mulți angajați se află în pragul pensionării. Printre ei și mecanici de extracție, adică cei care acum asigură accesul minerilor în mină, fluxul materialelor și al producției (atât cât e ea: câteva căști…) pe puțul cu skip.
„Avem acum un val de pensionări pe legea 197, care cred eu că va fi din ce în ce mai mare, care ne poate aduce în situația de a nu putea funcționa la Lupeni sau la Lonea. Vă dau un exemplu. Sunt meserii extrem de calificate, unde nu poți să găsești înlocuitor peste noapte. Avem o problemă mare la toate exploatările cu mecanicii de extracție, adică acele persoane care asigură transportul pe verticală, accesul minerilor în mină, transportul materialelor și scoaterea producției pe puțul cu skip. În momentul de față, sunt foarte multe persoane din această categorie în cadrul complexului care au dosarul depus pe Legea 197. În momentul în care se vor pensiona, noi nu putem face angajări, ne vom trezi în sala de pontaj că minerii nu vor putea intra la locurile de muncă”, a declarat Darius Cîmpean, președintele Sindicatului Muntele.
Cât despre angajări, nici nu încape în discuție acest subiect. Cel puțin nu anul acesta. La nivel național, prin Legea austerității, nu se pot face angajări în companiile de stat. De mecanici de extracție, dar și de alte categorii de personal, este nevoie în subteran în condițiile în care conducerea CEVJ are printre sarcinile principale creșterea producției de huilă.
Bine ar fi fost să se țină cont de aceste probleme de personal din timp. Dar cine să gândească la CEVJ?