Piaţa Petroşani / Punctul de sacrificare pregătit pentru ultimul behăit al mieilor

Piaţa Petroşani / Punctul de sacrificare pregătit pentru ultimul behăit al mieilor

Timp de citire: 3 minute
Ca să aflăm situaţia punctului de sacrificare al animalelor din piaţă, am discutat cu şeful Administraţiei Pieţelor Petroşani, Sorin Creţu, omul care, printr-un excelent spirit gospodăresc şi viziune organizatorică, a verticalizat, într-un timp scurt, activitatea pieţelor noastre, scoţând-o din conul de umbră în care vremelnic o aruncaseră tot felul de pensionari soioşi şi dubioşi proveniţi din zona minieră. De efortul făcut de Sorin Creţu beneficiem acum cu toţii, în egală măsură, cumpărători şi vânzători. 
„Punctul de sacrificare 
din Piaţa Centrală este pregătit pentru acţiunea de Paşti, când aşteptăm un aflux destul de mare de producători care vor veni cu miei la Petroşani. Pentru acest lucru, în aceste zile aşteptăm vizita celor de la Direcţia Sanitar-Veterinară Hunedoara, pentru a primi autorizarea temporară pe perioada sărbătorilor pascale. Punctul nostru de sacrificare, după cum vedeţi, corespunde în acest moment tuturor normelor şi reglementărilor legislaţiei, astfel încât aşteptăm cu optimism această inspecţie. În ceea ce priveşte numărul de crescători care vor veni cu miei, deja înscrişi pe lista noastră, a ajuns la cifra 12, ei provenind din zona Haţegului, Novaci, Caransebeş şi câţiva crescători locali din Valea Jiului. Anul trecut am avut pe listă peste 40 de crescători, cam tot la acest număr, dacă nu chiar mai mult, ne aşteptăm şi anul acesta, cu specificaţia că am luat în calcul solicitările crescătorilor care vin cu peste 80 de miei”, ne-a declarat Sorin Creţu.
Preţul kilogramului de miel 
Anul trecut preţul pe kilogram a pornit în primele zile ale Săptămânii Patimilor de la 24 de lei şi a ajuns în Vinerea Mare chiar şi la 17-18 lei. „Dacă vor veni crescătorii de anul trecut – şi v-am spus, cred că anul acesta acest număr va fi probabil depăşit – la Petroşani nu vor fi probleme cu mieii de Paşti. Prognoza mea ar fi undeva între 18-20 lei/ kg. Acum rămâne la latitudinea dumnealor cu cât vor vinde, e doar o prognoză. S-ar putea trece de 20 lei, sau ar putea scădea de 18 lei, în funcţie de fiecare şi de cum va fi raportul cerere şi ofertă, doar suntem într-o economie de piaţă şi fiecare poate să decidă cum vrea să vândă. Cred că anul acesta nu vor mai fi miei foarte mici, ţinând cont că Paştile cad de 1 Mai. Asta va face ca şi puterea de cumpărare la unii cetăţeni să fie mai mică… Multe familii vor cumpăra doar jumătăţi de miel, poate că la un miel mai mare se vor asocia să cumpere chiar şi trei-patru familii. Pensionarii cu pensii mici aşa au procedat şi anii trecuţi, lucru absolut normal ţinând cont că abia se descurcă cu cheltuielile zilnice, din păcate”, ne-a declarat Sorin Creţu.
Sacrificaţi şi verificaţi
Legat de cei care vor să vândă miei şi de condiţiile oferite pentru vânzare de administraţia pieţelor, Sorin Creţu a ţinut să mai precizeze: „Cei care vor dori să comercializeze în hală, în zona special amenajată, vor trebui să aibă mănuşi de unică folosinţă şi halate. În zona respectivă vor fi amenajate standuri cu mese şi cuiere cu cârlige, ca şi anul trecut, numărul de cârlige pe care se agaţă mielul sacrificat acoperind numărul cererilor. Pe un cuier vor putea fi expuşi 20 de miei, iar, obligatoriu, fiecare miel expus trebuie sacrificat la punctul de sacrificare, nu aduşi de cine ştie unde gata tăiaţi. Noi vom fi acolo şi vom urmări cu atenţie, împreună cu alte organe de control, aceste lucruri. Crescătorii de animale vor fi obligaţi să aibă la ei foile de mişcare eliberată de Direcţia Sanitar-Veterinară, crotaliile animalelor şi atestatul de producător. Documentele sunt însoţite şi de starea de sănătate a animalelor, verificată de sanitar-veterinarii din localităţile de unde dumnealor provin. Recomandarea noastră este ca aceia care doresc să achiziţioneze de Paşti carne de miel să o facă cel mai bine din locuri autorizate, cu carnea verificată şi nu de cine ştie unde. Piaţa este un loc de unde pot cumpăra carne de miei româneşti, proaspătă, verificată, şi nu carne care a stat prin congelatoare sau care a venit din import cine ştie de unde. Astfel îi ajutăm şi pe producătorii români şi mâncăm şi sănătos”.
Corneliu BRAN

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii