Petroşani. Ziua Eroilor / Peste 300 de participanţi în Cimitirul Eroilor

Petroşani. Ziua Eroilor / Peste 300 de participanţi în Cimitirul Eroilor

Timp de citire: 9 minute
Slujba de pomenire
„(…) Într-o astfel de lume mai suntem şi noi, noi cei care refuzăm să ne uităm istoria şi credinţa, noi care refuzăm să uităm Eroii şi Martirii Neamului, noi cei care iubim Biserica şi Patria! Dumnezeu să binecuvinteze strădaniile unor astfel de oameni”. Aşa şi-a încheiat cuvântul său părintele Mihai Muntean, de la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Petroşani. Preotul Muntean a oficiat şi slujba de pomenire a Eroilor Neamului Românesc care şi-au pierdut viaţa pentru Ţară şi eroilor îngropaţi în acest cimitir înfiinţat de germani în anul 1917, în Primul Război Mondial. Slujba de pomenire a început ceva mai devre­me decât ora stabilită, 12:30, la ea participând peste 300 de oameni de toate vârstele, printre care copii şi tineri de la şcoli şi pensionari, precum şi oficialităţi sau cadre militare în rezervă.
Discursul primarului
A urmat apoi discursul primarului Tiberiu Iacob-Ridzi, unul deloc lung, dar edificator: „Cultul nostru faţă de eroii neamului înseamnă pentru Poporul Român, ca de altfel pentru toate popoarele lumii, o întoarcere la rădăcini. Este un gest de admiraţie, de preţuire, de recunoştiinţă. Ei, Eroii, au murit pentru Patrie, ştiuţi sau neştiuţi, în Ţară sau departe de ea. Au murit tineri ca vitejii şi aşa o să rămână în memoria urmaşilor. De aceea, la această comemorare le ridicăm altare în inimi şi conştiinţe. Pentru cinstirea memoriei Eroilor căzuţi pe câmpurile de luptă, după Marea Unire de la Alba-Iulia primul Parlament al României a votat la 24 aprilie 1920, Legea 154 pentru comemorarea Eroilor Neamului. Prin această lege s-a stabilit ca de Ziua Înălţării Domnului să fie comemorată Ziua Celor Care şi-au Dat Viaţa pe Altarul Sfânt al Patriei. De atunci a intrat în tradiţia Poporului Român ca în fiecare an această zi să fie întâmpinată cu emoţii şi respect, pentru a cinsti fiii patriei căzuţi pentru apărarea Gliei Strămoşeşti. În această zi a ridicării la Ceruri a Mântuitorului, Eroii Români îşi adună duhurile de pretutindeni pentru ca un sobor de taină să vegheze la destinul României. De Ziua Eroilor, veteranii de război, invalizii de război, văduvele de război şi văduvele de veterani de război trebuie să se bucure de întreaga noastră consideraţie, de preţuire şi de ajutorul nostru permanent. Şi municipiul Petroşani îşi are Eroii săi, care au luptat dându-şi chiar viaţa în marile bătălii care au străbătut istoria, bătălii care au culminat cu Cel de-Al Doilea Război Mondial. În această zi încărcată de semnificaţii să aducem un gând pios şi să aprindem candela recunoştinţei pentru jertfa celor care-şi dorm somnul veşnic în pământul Patriei. De asemenea, ne îndreptăm gândurile de recunoştinţă către eroii necunoscuţi care se odihnesc în pământuri străine, unii fără morminte sau cruce la căpătâi. Eroii nu mor niciodată! În numele Consiliului Local, al Primăriei municipiului Petroşani şi al meu personal, vă chem dragi concetăţeni să le cinstim cum se cuvine memoria şi să le binecuvântăm amintirea! Chiar dacă nu suntem, poate, atât de fericiţi cum au vrut Eroii să fim, ei murind pentru asta, să-i onorăm cu o clipă de adâncă tăcere a reculegerii noastre şi să le prezentăm sufleteşte onorurile care li se cuvin. Ei şi-au jertfit viaţa pentru eternitatea Patriei, iar noi suntem datori să ducem mai departe idealurile lor spre binele generaţiilor viitoare. Odihnească-se în pace şi în paza Domnului, toţi Eroii Neamului Românesc!”.
Testamentul Eroilor
Col. (r) Ioan Leviţchi, preşedintele Asociaţiei Cultul Eroilor „Regina Maria”, a transmis în continuare câteva cuvinte calde legate de această zi sfântă şi de aceşti bravi Eroi Români, citind la finalul discursului „Testamentul Eroilor”: „Eroi ai Neamu­lui, sufletele voastre plutesc acum în Cer, privind la noi şi strigând: Români, să spuneţi generaţiilor ce vor veni că atunci când Ţara ne-a chemat la datorie, noi am plecat pe câmpurile de luptă fără altă părere de rău, decât aceea că nu avem decât o singură viaţă de dat pentru Patrie şi cât timp osemintele noastre stau la temelia Ţării, Patria nu se va clinti! Iar dacă noi nu am avut fericirea să vedem cu ochii noştri împlinit visul nostru pentru care am luptat, voi să nu uitaţi niciodată că aveţi la rândul vostru datoria sfântă să apăraţi cu preţul vieţii moştenirea ce prin sacrificiul nostru v-a rămas. Aşa să vă ajute Dumnezeu!”.
Preşcolarii
de la Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 3, coordonaţi de doamna Evelina Pană, au prezentat un program artistic de circa un sfert de oră. Prichindeii au recitat poezii patriotice şi au cântat câteva cântecele legate de subiectul zilei: Eroii Neamului Românesc.
Depuneri de coroane
Aşa cum e rânduiala la comemorările organizate în astfel de zile magice, pline de substanţă, reculegere şi istorie, a urmat depunerile de coroane. Rând pe rând, au depus coroane şi au adus omagii în faţa monumentului oficialităţile locale prezente (primărie, consiliul local, consiliul judeţean, poliţie, poliţie locală, pompieri-SVSU, spital, jandarmi, universitate, instituţii de învăţământ de pe raza localităţii, INCD-INSEMEX, termoficare). Fireşte, n-au lipsit oficiali şi din partea Asociaţiei Cultul Eroilor, Asociaţiei Veteranilor de Război Petroşani şi Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă.
Coroane de flori au fost depuse apoi şi din partea partidelor politice (PNL Petroşani, PSD Petroşani, ALDE Petroşani, PRM Petroşani, PMP Petroşani, Alianţa pentru România Petroşani şi UDMR Petroşani), a Forumului Democrat German precum şi din partea unor sindicate miniere. Au lipsit, inexplicabil, la o asemenea importantă zi, ca să depună o simplă coroană de flori, reprezentanţi din cadrul S.C. Apa Serv Valea Jiului S.A., din cadrul CEH (!) şi din cadrul Sindicatului „Muntele” (!), toţi fiind strigaţi la microfon, spre mai mare jena, de moderatorul acţiunii, colega noastră Monica Baciu, dar lipsind la apel! Moment penibil!
Absenţi la întâlnirea cu istoria
Din zona mineritului au fost prezenţi reprezentanţi ai SNÎMVJ, precum şi din partea Sindicatului Huila! Nu reproşăm nimănui, în fond nu e treaba noastră, dar nu se poate să nu observăm aceste absenţe notabile, şi nu e firesc să se întâmple aşa! Oare Eroii Neamului Românesc să fie „neinteresanţi” pentru reprezentanţii de la vârf ai minerilor, atâţia câţi au mai rămas în cadrul CEH? E grav dacă lucrurile stau aşa şi atunci ce ne mai mirăm ce haos există în mineritul nostru. La fel, Sindicatul „Muntele”, care până mai ieri spunea că reprezintă în mod unic marea majoritate a minerilor, că până la acest sindicat nimeni n-a mai dat gaură la macaroană. Totuşi, încercăm să ne abţinem cu alte comentarii şi vrem să credem că a fost doar o simplă „scăpare” (deşi scăpările astea se cam înmulţesc, de nici minerii nu mai ştiu ce să creadă…).
Alo! Unde ne sunt parlamentarii hunedoreni… sau măcar reprezentanţii lor?
Tot o scăpare a fost şi din partea „parlamentarilor”, Laurenţiu Nistor fiind strigat degeaba de Monica Baciu. La fel ca şi din partea prefecturii, unde n-a fost nimeni (Sorin Vasilescu a participat joi, dar e fost prefect), Parlamentul României a lăsat de izbelişte Petroşaniul şi eroii îngropaţi în acest cimitir! La toamnă parlamentarii vor vrea din nou voturi de la petroşeneni. Ce-ar fi ca ei să-şi aducă aminte de acest episod? Ar fi ceva normal! Fireşte, ne referim aici faţă de cei care azi fac parte din parlament şi mai vor la toamnă să obţină un nou mandat, dar care „scapă momentul”, mereu, când e vorba de Petroşani sau de Valea Jiului.
Avem datoria să nu-i uităm!
Aflat printre cei care au depus coroane, încă preşedinte al consiliului judeţean până la alegerea şi învestirea noului preşedinte, Adrian David ne-a declarat: „Am venit cu mare emoţie să particip la come­morarea Eroilor Neamului Românesc, aşa cum o fac de fiecare dată, fie că sunt la Deva, Hunedoara sau în Valea Jiului. Este o zi în care fiecare trebuie să stăm măcar câteva minute şi să aducem un gând bun celor care şi-au jertfit viaţa pentru Ţară şi Popor. Să ne rugăm la Dumnezeu ca numele lor să fie trecut în Cartea Sfântă de acolo din Ceruri, să-i odihnească Domnul pe toţi şi să-i binecuvânteze! Pe de altă parte, noi, cei de azi, avem obligaţia să nu-i uităm niciodată şi să educăm generaţia tânără în acest sens, astfel încât generaţiile viitoare să ştie exact cine au fost Eroii acestui Neam şi ce lucruri minunate au făcut ei pentru noi!”.
Declaraţia colonelului (r) Leviţchi 
Am stat de vorbă la final şi cu preşedintele Asociaţiei Cultul Eroilor „Regina Maria” Valea Jiului, colonelul (r) Ioan Leviţchi.
„În primul rând, ţin să mulţumesc primăriei şi consiliului local pentru că şi anul acesta ne-au ajutat să ne desfăşurăm activităţile acestea la un nivel, zic eu, destul de bun. În al doilea rând, referindu-ne la semnificaţie, aşa cum am spus şi în cuvântul meu, anul acesta se împlinesc 100 de ani de când aceşti militari au murit pentru Ţară şi pentru reîntregirea ei. De aceea, noi organizăm anul acesta, pe lângă activitatea de azi, alte activităţi. Şi aici aş menţiona prima zi a lunii noiembrie, de Luminaţie, când vom face o pomenire a tuturor celor care şi-au dat viaţa pentru Ţară, la comemorarea de care vorbesc avem deja şi confirmarea că va fi prezent aici Preasfinţitul Episcop Gurie. Voi lua legătura cu în perioada următoare cu parohul Bisericii Sf. Nicolae, să punem la punct detaliile. Anul viitor, când Cimitirul Eroilor împlineşte 100 de ani de existenţă – el a fost construit în 1917 de administraţia germană de ocupaţie care era aici – o să punem o placă comemorativă aici. Cu această ocazie, vreau să fim sprijiniţi de consiliul local şi primărie şi să reabilităm cimitirul, să-l punem în evidenţă, astfel încât el să devină şi un loc de pelerinaj pentru cetăţenii Văii Jiului şi ai judeţului Hunedoara, cât şi pentru cei care trec prin Petroşani de pe alte meleaguri. Am cunoscut o doamnă care-mi spunea că, atâta vreme cât a trăit, tatăl dumneaei venea de Luminaţie – Ziua Morţilor, pe 1 noiembrie, să aprindă în acest cimitir câte o lumânare. Gest frumos, nobil, creştinesc… Oare ce ar fi să preluăm cu toţii acest model simplu şi înălţător? E bine să nu ne uităm Eroii, Neamul există şi rezistă prin ei! Îndemn pe toţi concetăţenii să nu-i uite pe aceşti oameni, să nu-şi uite istoria. De aceea, mi-am propus, cu sprijinul unor oameni inimoşi, pe care îi am ca membri în asociaţie, să facem câte ceva mai apar­te anul acesta şi anul viitor, astfel încât cei 100 de ani de la constituirea României Mari, de la 1 Decembrie 1918, să ne găsească la Petroşani demni şi oameni care nu ne uităm trecutul istoric. Îmi doresc ca acest cimitir să devină un mic Pantheon al Petroşaniului”.
Finalul
acţiunilor dedicate „Zilei Eroilor 2016” s-a încheiat la Petroşani cu un inedit moment faţă de anii anteriori, prin susţinerea unui moment de reculegere, în acordurile melodiei „The Silence” („Il Silenzio”) – „Linişte!”, cântată exemplar de un tânăr trompetist petroşenean, probabil membru al fanfarei oraşului, pe care am dori să-l mai auzim şi cu alte ocazii deoarece este foarte talentat.
Dumnezeu să-i ierte şi să le fie ţărâna uşoară tuturor Eroilor Neamului Românesc!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii