Petroșani / Trei proiecte pe ordinea de zi a „extraordinarei” consiliului local

Petroșani / Trei proiecte pe ordinea de zi a „extraordinarei” consiliului local

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: 4 minute

Trei proiecte de hotărâre s-au aflat pe ordinea de zi a ședinței extraordinare de Consiliu Local Petroșani, desfășurată on-line în prima zi a acestei săptămâni. Toate proiectele au fost aprobate de consilierii locali, devenind astfel hotărâri.

 

6.000 de lei pentru oaspeții maghiari

Primul proiect a vizat aprobarea alocării sumei de 6.000 lei pentru organizarea vizitei delegației din Varpalota (Ungaria), conform „Programului comun” stabilit de cele două administrații publice locale la începutul anului.

Aici este vorba  de o delegație maghiară care va veni la Petroșani în intervalul 12-15 mai și care în acest interval de timp va participa și la o excursie tematică în intitulată „Descoperirea și vizitarea obiectivelor culturale și istorice comune în Transilvania”. Pentru ca această vizită de trei zile să decurgă bine și să poată fi acoperite cheltuielile legate de cazarea și masa oaspeților de peste hotare, care vor suporta din buzunar doar cheltuielile de transport, prin proiect s-a propus suma de 120 lei/ zi pentru fiecare persoană cazată, totalul sumei fiind de 6.000 lei, delegația fiind formată din 20 de persoane.

 

Bani pentru Ziua Copiilor

Al doilea proiect supus discuției la ședință a fost cel în care, prin proiectul inițiat de primarul Tiberiu Iacob-Ridzi, se cerea aprobarea sumei de 46.000 lei de la bugetul local în vederea organizării Zilei de 1 Iunie – Ziua Internațională a Copiilor.

Primarul Tiberiu Iacob-Ridzi ne-a explicat și la ce s-a gândit primăria în acest an de Ziua Copiilor, fapt pentru care trebuie alocați acești bani, aprobați de către consilieri în ședința de luni:

„Ne propunem ca în acest an să acordăm cutii cu bomboane de ciocolată tuturor preșcolarilor și elevilor din grădinițele și școlile gimnaziale din localitatea noastră, precum și copiilor aflați în centrele de protecție a copilului de pe raza municipiului nostru și copiilor cu dizabilități ori copiilor aflați în grija unor asociații non-guvernamentale. Vorbim de copiii de la Casa Pollicino, de copiii de la Asociația Autism Helping Hands Petroșani, de copiii de la Centrul de Zi Fundația Stein și, nu în ultimul rând, de copiii de la Fundația Sfântul Francis – Centrul de Zi Cor Jesu și cred că mai sunt și alte asemenea asociații și care, toate, vor primi cutii de ciocolată pentru copii. Apoi, ne-am propus și în acest an să continuăm Parada costumelor de carnaval, o manifestare foarte gustată și apreciată de copii dar și de petroșenenii adulți, în general, iar la această acțiune, așa cum ne-am obișnuit, vor participa și anul acesta actori de la Teatrul Dramatic I.D. Sîrbu. Parada se adresează copiilor de clasa clasele 0 până la elevii din clasele a VI-a, inclusiv, și va avea loc pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 până în Parcul Comunitatea Europeană de lângă teatru. Acolo, la destinație, va avea loc un spectacol de teatru pentru copii susținut de actorii teatrului din Petroșani. Vrem ca și în acest an atmosfera municipiului nostru să fie una veselă, colorată de costume și de baloanele colorate ce vor fi oferite de către primărie copiilor la plecarea de la primărie, o atmosferă plină de viață și de optimism, așa cum numai copiii o pot face, iar noi să ne bucurăm alături de ei”.

 

Taxă zero la încărcarea mașinii electrice la stația de lângă primărie

Proiectul numărul trei supus dezbaterii a fost legat de mașinile și stația electrică de lângă primărie. S-a revenit asupra unei decizii anterioare dintr-o altă hotărâre de consiliu local, nr. 322 din 2021, ce era stipulată la punctul 34 din anexa nr. 8 a acelei hotărâri, prin care se solicita o taxă infimă pentru utilizarea stației de încărcare a vehiculelor electrice ce se află montată în fața primăriei. Pentru că, în urma monitorizării stației de încărcare, s-a constatat că de la punerea în funcțiune a acesteia, de anul trecut, consumul de energie electrică a fost destul de mic, primarul Petroșaniului a cerut consilierilor să abroge această taxă. Astfel, Petroșaniul rămâne cu 33 de taxe locale din 34 câte erau.

În municipiul Petroșani există la acest moment patru mașini electrice, iar tranzitul unor astfel de mașini și oprirea la această stație e relativ redus, ca atare măsura pare una justificată. Este, dacă vreți, și un stimulent pentru cei care se gândesc pe viitor să-și achiziționeze o astfel de mașină electrică, deși, aici ar fi mai multe de discutat, pro și contra.

Un consilier local a venit cu o interpelare corectă înainte de vot, menționând că și așa, cu atâtea mașini puține care sunt la încărcat, unii uită de mașină, lăsând-o la încărcat chiar și mult peste 24 de ore, cum s-a întâmplat, blocând astfel spațiul de încărcare al altui doritor. Probabil că atunci când se solicită de la poarta primăriei acea cartelă, n-ar strica să se ceară și un număr de telefon solicitantului, care, la o adică, să poată fi anunțat, dacă nu apare, să vină să-și ia mașina de-acolo.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii