Petroșani / Şi valul trei de ninsoare a fost depăşit cu succes

Petroșani / Şi valul trei de ninsoare a fost depăşit cu succes

Timp de citire: 5 minute

Valul trei de ninsoare ce s-a abătut în noaptea de vineri spre sâmbătă în Valea Jiului, a făcut ca stratul de omăt să depășească, lejer, 50 cm într-o singură noapte. Asta a creat mari probleme administrațiilor locale și drumarilor. Sâmbătă, la primele ore ale dimineții, toate orașele Văii Jiului erau albite, iar mai toate drumurile de cartiere înțepenite. Nu și drumul principal care leagă orașele și municipiile noastre, pe care toată noaptea s-a acționat cu plugul și cu mașinile de deszăpezire, plus forță umană. Mai jos vom face referire la Petroșani.

Deszăpezirea de noapte
S-a intervenit cu mașini și utilaje pe străzile 1 Decembrie 1918 și Aviatorilor, până la ieșirea din oraș, precum și pe câteva străzi unde încă de dimineață circulația auto e mai mare în general, străzi care, de altfel, conduc și spre anumite instituții publice importante sau obiective aglomerate, precum școli și licee, sedii ale unor instituții de stat, precum spitalul, poliția sau sedii ale administrației locale, piețe și așa mai departe. Asta zice la regulamentul de deszăpezire votat în Consiliul Local Petroșani că se face în prima fază la o astfel de furtună de zăpadă, căci asta a fost la Petroșani de vineri noapte până sâmbătă în zori. O furtună să-i zicem decentă în comparație cu altele…

Deszăpezirea de zi
După trezirea la viață a Petroșaniului și după ce ninsoarea s-a oprit, încet, dar sigur, au fost luate la deszăpezit toate străzile mai mari din cartierele de blocuri și din cartierul de case din Colonie. Tot conform regulamentului respectiv și a planului de acțiune votat în consiliu local s-a acționat și acum. Firește că au fost lăsate la urmă străzile mai mici, pe care s-a intervenit pe unde s-a putut și se va interveni și în zilele următoare, după cum suntem anunțați. Dacă zăpada se va opri, probabil că în câteva zile firma „Eolian” și utilajele sale, dar și angajați, vor ajunge cam peste tot, cel puțin așa am fost înștiințați de către Marius Rogobete, cel care se ocupă la această firmă de coordonarea acțiunii la Petroșani.

Primarul – coordonator „de joc” din teren
Primăria n-a stat nici ea cu mâinile în sân, dând tot sprijinul uman și tehnic. Au fost oameni din primărie care sâmbătă, deși erau liberi, au lucrat, au dat la lopată făcând cărări prin zăpadă în centrul civic. După deszăpezirea tuturor străzilor, cei de la „Eolian” va strânge zăpada și o va duce cu camioanele. Acest lucru deja s-a întâmplat în zona pieței mari și în alte câteva puncte „fierbinți”, unde zăpada efectiv nu mai putea fi dată deoparte că nu mai era loc.
Pe de altă parte, primarul Petroșaniului, Tiberiu Iacob-Ridzi, a fost din nou pe metereze, alături de drumari, toată noaptea de vineri spre sâmbătă, coordonând din teren ampla acțiune de deszăpezire. În zori, a reluat activitatea, după prânz fiind zărit de petroișeneni pe străzile din Colonie sau pe strada Uzinei, acolo unde o fostă colegă de-a noastră, doamna Dana și câțiva vecini de-ai dumneaei au întâmpinat mari probleme cu zăpada.

Intervenție hotărâtă a primarului pe str. Uzinei
Bineînțeles că nu toate acțiunile de deszăpezire au fost „șnur”, au mai fost și probleme unde „Eolian”-ul nu și-a făcut treaba. Un exemplu este str. Uzinei, acolo nemulțumirea, pe bună dreptate, a fostei noastre colege Dana și a vecinilor săi a fost cauzată de un angajat pasiv, care face uneori treburile pe jumătate, sau negândite. Omul a venit cu lama, a dat zăpada, dar nu până în capătul străzii cum trebuia, motivând că nu încape cu utilajul. Bun, dar nu poți să dai zăpada pe o stradă și să o lași acolo la un moment dat, oprindu-te din treabă și plecând, blocând efectiv câteva case rămase! E ca-n filmele cu proști, n-ai cum să faci asta! Bun, nu intra utilajul, dar chemai un coleg cu unul de mai mici dimensiuni. Și așa rezolvai problema. Orice casă, una singură să fie, înseamnă cetățean, înseamnă plătitor de taxe și impozite, bani din care tu, firmă, tu, „Eoloan”, ești plătită la rândul tău de primărie, iar, tu, angajat, îți iei salariu! N-a fost să fie cu acest om, care n-a înțeles nimic din toate astea! Numai că doamna Dana e femeie energică, nu s-a lăsat, pe bună dreptate, repetăm, și l-a sunat inițial pe Marius Rogobete de la „Eolian” și apoi direct pe primar.
Auzind ce spune cetățeanul plătitor de taxe și impozite, că în fond asta suntem toți și asta nu trebuie să se uite de cei din administrația locală în frunte cu primarii – și e valabil pentru toate orașele din țara asta, primarul Petroșaniului a stat și a cumpănit. I-a dat dreptate doamnei Dana și a dat ordin ca imediat lucrătorii să meargă „și să termine treaba, păi ce facem noi aici, cum să lăsăm strada neterminată și oamenii blocați?”. Așa am aflat de la unul dintre angajații firmei „Eolian” că s-a exprimat Tiberiu Iacob-Ridzi, supărat evident pe această situație neplăcută .
Bineînțeles, au mai fost și destule alte situații de acest gen pe parcursul zilei, dar așa este când ai tot orașul de deszăpezit, apar și plângeri, unele fondate, altele nu prea, apar înjurături și tot felul – mulți au așteptat să vină primăria și să le dea zăpada din fața scării (!), iar pe strada 9 Mai am văzut la o scară cu oameni respectabili, unde e și un cabinet stomatologic la parter, cum o bătrânică de vreo 75-80 de ani dădea zăpada cu o mătură de paie, singură, încovoiată de ani și probabil de boli (!), de îți venea să plângi de mila dumneaei, dar să și o admiri (poate vom afla unde stă, exact, știm scara și vom afla probabil și apartamentul și vom face și un interviu în curând cu această minunată femeie din Petroșani de la care ar trebui să luăm cu toții exemplu).
„Dacă nu-l sunam pe domnul primar și pe domnul Rogobete, cred că și la ora asta nu puteam ieși din casă de atâta zăpadă. Mulțumim pe această cale încă o dată!”, a ținut să mulțumească politicos și public, după ce problema a fost rezolvată, doamna Dana, locuitoare a străzii Uzinei.
Corneliu BRAN

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii