Petroșani. Sărbătorirea Hramului Bisericii Sf. Împărați Constantin și Elena și Nedeia de pe...

Petroșani. Sărbătorirea Hramului Bisericii Sf. Împărați Constantin și Elena și Nedeia de pe Coasta

Timp de citire: 2 minute

De Sfinții Împărați Constantin și Elena, momârlanii din zona Coasta au organizat și în acest an tradiționala nedeie, unde a fost prezentă întreaga comunitate a zonei, alături de un înalt prelat devean din cadrul episcopiei, de preoții parohiei ce are în componență Biserica „Sfinților Împărați Constantin și Elena” și de primarul Petroșaniului.

Frumosul lăcaș de cult ortodox petroșenean, unul plin și de istorie locală și de evenimente creștinești petrecute în timp, și-a sărbătorit duminică și Hramul, iar ca invitat de onoare l-a avut la Liturghie pe Preasfințitul Arhiereu-vicar, Părintele Gherontie Hunedoreanul, cel care a oficiat slujba alături de preotul paroh Marius Isai și de părintele Andrei Dimitriu.

După Liturghie, toți invitații și creștinii prezenți la Sfânta Biserică, inclusiv înalta față bisericească de la Episcopia Devei și Hunedoarei, cât și primarul Petroșaniului, Tiberiu Iacob-Ridzi, au participat la tradiționala nedeie. Ținând cont că și vremea a fost bună și a permis organizarea acestei manifestări câmpenești de primăvară, tradițională, organizatorii au putut să-și pregătească în liniște bucatele tradiționale, încă de cu noaptea în cap, cum se zice. Astfel că după slujbă toate erau pregătite în cazanele mari, mirosul de tocană de berbecuț simțindu-se de departe, spre pofta celor mulți, ajunși în curtea Sfintei Biserici. Și n-au fost deloc puțini, vreo 700, după numărul de porții servite ulterior, pentru acest eveniment fiind pregătite aproape 1.000 de porții! Dar până ce preoții nu au făcut sfințirea bucatelor, nimeni n-a pus în gură nici măcar un boț de mămăligă, cum e datina creștină și cum e regula. Jocul și voia bună ce au urmat mesei, atmosfera și multe alte la un loc au făcut o duminică de neuitat pentru toți participanții, fie ei tineri sau vârstnici, femei sau bărbați.

Concluzia zilei de mare sărbătoare creștină, cum a fost ziua de duminică 21 mai, a fost trasă seara de primarul Tiberiu Iacob-Ridzi:  „De Sfinții Împărați Constantin și Elena, zi de mare însemnătate creștină, momârlanii din zona Coasta au organizat tradiționala nedeie, care aduce împreună întreaga comunitate. Ca și strămoșii lor, oamenii locului merg mai întâi la slujba religioasă, iar mai apoi petrec cu tocană de berbecuț, mămăligă și varză călită, sfințite de preot. Aceste obiceiuri ancestrale îi unesc pe oameni în credință și în toate celelalte valori creștine, îi aduc mai aproape unul de altul și creează acel sentiment unic de apartenență la comunitatea în care trăiesc. Le mulțumesc organizatorilor și îi felicit pe toți participanții pentru că duc mai departe tradițiile strămoșești. Îi asigur totodată că vor găsi mereu în mine un partener de încredere. La mulți ani fericiți, încă o dată, tuturor sărbătoriților de astăzi!”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii