Petroșani / Recomandări de sezon de la șeful protecţiei civile 

Petroșani / Recomandări de sezon de la șeful protecţiei civile 

Timp de citire: 4 minute

Deoarece perioada rece a început, am dorit să stăm de vorbă cu unul dintre cei care este în măsură să ofere câteva recomandări legate de temperaturile extrem de reci și de măsurile ce pot fi luate de către oricine pentru protejarea organismului și a locuinței.

Știind că cei de la protecția civilă au în fișa postului și astfel de chestiuni, am stat de vorbă cu Ion Bunea din cadrul Protecției civile din cadrul Primăriei Petroșani. Surprins oarecum de faptul că dorim să stăm de vorbă pe acest subiect, Ion Bunea a acceptat să ofere câteva recomandări făcute de către cei de la protecția civilă său pentru perioada de iarnă.
„Se știe că oricine poate suferi efecte negative asupra sănătății cauzate de frig, unele persoane sunt însă expuse unui risc mai mare. Grupurile cele mai vulnerabile includ vârstnici, sugari, copii și adolescenți, precum și persoane care suferă de boli cronice. Vremea rece îi afectează însă mai grav pe cei care sunt lipsiți de adăpost. În plus, anumite decizii, precum consumul excesiv de alcool, anumite activități de agrement în aer liber și folosirea de îmbrăcăminte necorespunzătoare, pot crește riscul ca acești oameni să fie afectați de expunerea la frig pe o perioadă mai lungă de timp”.
În scopul prevenirii problemelor cauzate de temperaturile extrem de reci, trebuie luate măsuri individuale sau pe familie, recomandă Ion Bunea.
„Ne asigurăm, în primul rând, că locuințele sunt bine izolate, ferestrele și perdelele sunt închise corespunzător, ușile la fel și verificăm conductele de apă pentru a preveni înghețarea apei în interior. Asta unde e cazul, mai ales la case. Apoi trebuie să ne asigurăm că aparatele de încălzit sunt sigure și potrivite pentru spațiul în care sunt utilizate. Atenție la improvizații, că nimeni nu și-ar dori surprize nedorite. Adică scăpăm de frig, și dăm peste vreun scurtcircuit care poate aprinde locuința, mai ales dacă nu suntem prin preajmă. Pentru locuințele care se află în zone predispuse la viscol și la pericolul de a rămâne izolate, cum e cazul uneori iarna prin satele noastre aparținătoare, este neapărat nevoie să ne  punem la punct din timp anumite rezerve de alimente, apă și medicamente. Trebuie să fim de asemenea pregătiți să gestionăm iarna situații nedorite, precum  întreruperile de furnizare a căldurii, penele de curent electric, lipsa apei pentru o perioadă din cauza vreunui îngheț teribil, cum s-a mai întâmplat și la Petroșani, dar și în Vale în anumite ierni mai geroase”, a mai susținut interocutorul nostru.
Recomandăndările specialistului de la Protecția civilă pentru zilele foarte reci sunt, de asemenea, de luat în seamă de către toată lumea. Deși sunt chestiuni știute, din păcate, mulți le neglijează sau le uită.
„Trebuie acordată multă atenție sfaturilor privind sănătatea publică, previziunilor și avertizărilor meteorologice, precum și actualizărilor de călătorie. Asta e prima regulă iarna. Să nu pleci departe dacă se anunță viscol, ger mare, ori dacă pleci să te asiguri că poți ajunge cu bine la destinație, ori că acolo, odată ajuns, ai toate condițiile de a fi ferit de ger sau viscol. Apoi trebuie solicitat și urmat sfatul medicilor de familie, iar cei cu afecțiuni cronice trebuie să se informeze permanent despre riscurile specifice și dozele adecvate de medicamente, mai cu seamă când pot risca să rămână izolați pentru câteva zile din cauza zăpezii sau viscolului. Măsurile de siguranță în acest sens trebuie luate din timp, persoanele vârstnice și cu boli cronice fiind în general cele mai vizate de acest sfat al nostru. Apoi, iarna, câteva recomandări rămân de bază, ele fiind date nu doar de noi, ci și de medici sau alte instituții, cum ar fi: îmbrăcăminte adecvată pentru vremea rece, inclusiv acoperirea mâinilor, gâtului și capului în aer liber, consumul de mese calde și de lichide, evitând băuturile foarte reci, ceaiurile fiind recomandate în acest sezon. Evitarea consumului de alcool și de tutun, pentru că sporesc probabilitatea apariției unor reacții adverse la frig, ar fi iarăși de ținut minte și de aplicat de către cei ce au aceste vicii, ori măcar reduse și tot e ceva. Statul în picioare nemișcat, pentru o perioadă lungă de timp în frig, poate afecta persoanele sensibile la frig sau cu circulația sângelui mai slabă, de aceea e de evitat acest lucru”, mai recomandă Ion Bunea.
În fine, legat de locuință, pe timp de iarnă, recomandările specialiștilor de la protecția civilă ar fi și ele câteva: asigurarea ceatățeanului că aerul din locuința sa este suficient de cald, cu cel puțin o cameră încălzită la o temperatură cuprinsă între 18-21°C (în mod ideal, zonele de living și băile ar trebui să atingă 20-22°C, iar alte încăperi ocupate 18°C); dacă utilizați combustibili solizi (cum ar fi cărbunii sau lemnele) pentru gătit și pentru încălzire, asigurați-vă că încăperile sunt aerisite în mod regulat, altfel e primejdie mare! Totodată, pentru evitarea producerii unor incendii, atât cei de la protecția civilă, cât și pompierii vă recomandă verificarea instalațiilor de încălzire și evitarea folosirii unor surse de căldură improvizate.
„Celor care pornesc la drum le recomandăm să aibă autoturismele echipate de iarnă, să se deplaseze cu viteză redusă, să păstreze distanța de siguranță între autovehicule și să folosească frâna de motor. De asemenea, înainte de a porni la drum, se recomandă verificarea funcționării instalației de încălzire a mașinii, precum și existența unei cantități suficiente de combustibil. Obligatoriu, la drum lung, să aibă fiecare o pătură mai groasă, trusa de prim-ajutor și echipamente specifice sezonului rece. Dacă cineva se simte în pericol, să sune de urgență la serviciul 112”, încheie recomandările Ion Bunea.
Ca atare n-ar strica, fiecare, să țineți cont de aceste recomandări. Repetăm, chiar dacă sunt lucruri simple, știute, multe din aceste reguli sau recomandări nu sunt respectate. Și de aici, necazul! Din păcate, întotdeauna ne dăm seama doar după ce acesta s-a produs, când, poate, e mult prea târziu.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii