Parcatul mașinilor pe trotuarele reabilitate este o modă urâtă în zona de nord a Petroșaniului. Anii trecuți, au fost probleme cu dezvățul pe străzile Avram Iancu și Independenței. S-au dat amenzi, iar polițiștii locali au stat de vorbă cu o serie de șoferi din cartierele respective în campanii de câte două săptămâni. Acum se pare că vor trebui să facă același lucru și în partea de nord a orașului, în mod special pe străzile Vasile Milea și Zorilor. Efortul nu va fi prea mare, dacă ținem cont că pe strada Constructorului, din apropiere, e sediul poliției locale.
Cu mașina până-n intrarea în scară, dacă se poate!
Pe strada Vasile Milea, care duce spre INSEMEX și spre Stațiunea Parâng, pe sensul de mers înspre zona centrului civic, ieri se aflau nu una-două, ci vreo șase mașini, care ocupau practic aproape tot trotuarul reabilitat. Culmea că doar acolo, în apropiere, existau două parcări, din care, una, avea cel puțin patru locuri libere. Deci, argumentul că nu au unde parca, ar fi fost neadevărat total.
Tot pe strada Vasile Milea am întâlnit și două mașini parcate pe zona verde, inclusiv o dubă albă în fața blocului 17, la scara 3, unde se încărcau ceva saci albi. În fața scării de la blocul 3 de pe strada Zorilor, stradă ce dă în Vasile Milea, la fel, o doamnă parcase mașina până în scara blocului… Mai trebuia o platformă și o parca probabil în casă… Descărca din ea tot felul de plase. E drept, șoferița n-a stat mult, vreo zece minute, cam cât am făcut poze, pe care vi le prezentăm.
Soluția: stâlpișori montați pe trotuarele reabilitate
Ce spuneam în prefață, o repetăm și la sfârșit: poliția locală trebuie să facă puțină ordine prin zona respectivă! Și, probabil, și prin altele, că mai sunt cazuri cu siguranță. În plus, n-ar strica montarea unor stâlpișori și pe trotuarul de pe Vasile Milea, de pe partea stângă, sensul de mers spre INSEMEX, un trotuar reabilitat, dar de acest lucru se vede treaba că unii nu prea țin cont, deși primăria a dispus că pe aceste trotuare reabilitate, unde s-au băgat o groază de bani, „nu e voie să se parcheze sub nici un motiv”. Plus alți stâlpișori și pe alte trotuare din zonă. Mai bine stâlpișori, mai ieftini, decât alt trotuar… mai scump. Nu mai vorbim de disconfortul creat pietonilor și locatarilor, sau de faptul că se pot întâmpla accidente când pietonii sunt nevoiți să circule pe șosea din cauza acelor mașini parcate.
Nu mai vorbim nici de cele câteva zone verzi – puține, din păcate, în zonă din cauza înghesuielii de blocuri – și care cel puțin acum, spre final de iarnă, arată și ele ca vai de mama lor. Dar asta este o cu totul altă poveste și mai sunt destule astfel de zone „verzi” prin Petroșani. Zone pe unde oamenii de la amenajarea teritoriului și înfrumusețare din primărie nu prea trec des, dar unde nici locatarii nu se omoară să amenajeze ori măcar să curețe, de parcă n-ar fi locul lor unde stau și unde cu drag vin acasă.
Din păcate, aceasta este realitatea pe care noi v-am prezentat-o azi, iar lucrurile trebuie să se schimbe dacă se dorește un oraș turistic adevărat, cum se pretinde și cum ar putea fi. Dar aici e vorba și de mentalitatea unor cetățeni, fie ei șoferi, fie ei locatari, nu doar de ce face sau nu primăria…
Corneliu BRAN