Petroșani / Primarul lămurește situația imobilelor-problemă. Cere intervenția grabnică a proprietarilor de...

Petroșani / Primarul lămurește situația imobilelor-problemă. Cere intervenția grabnică a proprietarilor de drept

Timp de citire: 6 minute

În cadrul unei conferințe de presă organizată în Sala Galbenă a Primăriei municipiului Petroșani, miercuri 18 mai, primarul Tiberiu Iacob-Ridzi a avut ca temă situația celor 6 imobile-problemă de pe raza localității, care de ani de zile, zeci de ani în anumite cazuri, trag în jos imaginea localității de la poalele Parângului, unele dintre ele creând și disconfort sau lipsă de siguranță cetățenilor.

„În această conferință de presă vreau să fac câteva precizări legate de câteva imobile din municipiul Petroșani, terenuri și clădiri, care, de-a lungul timpului, au iscat tot felul de controverse, precizările fiind legate în primul rând de statutul juridic al acestor imobile:

 

1.O clădire 90% gata zace de izbeliște de zeci de ani, ministerele nefiind în stare să o finalizeze și să-i dea o destinație

„Primul imobil despre care vreau să vorbesc este clădirea Clubul Studențesc, de vizavi de complexul comercial Jiul. Această clădire a fost solicitată de către noi ca să ne fie dată în proprietate și ulterior să facem acolo un mol de servicii sociale – cam asta a fost ideea. Am solicitat treaba asta la Ministerul Tineretului și Sportului de vreo patru ori până acum, răspunsul a fost negativ. Azi, la ora la care vorbim, am înțeles că această clădire este la noul Minister al Familiei – deci Direcția de Tineret și Direcția Caselor de Cultură Studențești au trecut la acest minister. Am solicitat în scris doamnei ministru Gabriela Firea să facă ceva cu această clădire. Dacă nu vor cumva să ne-o dea în proprietatea administrației publice locale, măcar să finalizeze investițiile și să o dea circuitului civil, ori să facă ceva acolo. Pentru că este o clădire în mijlocul orașului care este devastată în acest moment, este nepăzită și care se distruge, din păcate, în situația în care este”.

 

2. Clădirea fantomă de pe strada Timișoarei

„O a doua clădire care tot așa iscă tot felul de discuții este fostul cămin al Jandarmeriei, care este în proprietatea Ministerului Afacerilor Interne. Este vorba de clădirea de vizavi de Clubul Copiilor Petroșani, de pe strada Timișoarei. La fel, și în acest caz am făcut în timp o serie întreagă de demersuri, cerând să ne fie dată nouă în proprietate, dar ministerul a tot refuzat. Ulterior, am spus că nu ne mai trebuie acea clădire, să facă ce vor cu ea și am solicitat în scris, acum o lună și ceva, domnului ministru Bode să curețe și să asigure acea clădire. Lucrurile s-au mișcat și în acest moment este igienizat locul respectiv. Repet, nu știu ce va face Ministerul Afacerilor Interne, dar cel puțin au pus-o în siguranță cumva, ca să nu mai fie un pericol pentru trecători și pentru elevii de la Clubul Copiilor Petroșani”.

 

3. Cândva era un hotel în zonă centrală, acum este un maidan plin de bălării și un gard urât…

„Un al treilea caz este terenul unde a fost cândva Hotelul Central (fost Tulipan), cel de lângă clădirea fostei poște. Am identificat că acest teren este în proprietatea SIF Banat-Crișana, prin S.C. Cora S.A. Hunedoara. Am trimis o adresă către ei și le-am solicitat să igienizeze acel spațiu, deci să-l curețe și să refacă gardul, să fie acolo un gard în ton cu zona centrală, nu ceea ce este azi. Dacă nu vor face aceste lucruri, vom merge mai departe și vom aplica o impozitare de 500%, așa cum permite legea cu imobilele care sunt lăsate în paragină. Acest teren este în proprietate privată și deocamdată e lăsat de izbeliște”.

 

4. O trecere de cale ferată care strică pneurile celor ce trec zilnic pe-acolo

„Mai avem trecerea la nivel cu calea ferată, care face legătura rutieră spre Colonia Petroșani. Am făcut nenumărate adrese către Ministerul Transporturilor pentru reabilitarea acestei treceri. Acum doi ani de zile s-a făcut o reparație. Am înțeles că studiul de fezabilitate pentru o lucrare de reabilitare s-a făcut și am cerut ca anul acesta ori cel târziu anul viitor această lucrare să intre în Programul de investiții a Ministerului Transportului, respectiv al CFR-ului. Am trimis adrese încă o dată și la Sucursala CFR Timișoara, pentru ca această lucrare să fie inclusă pe acel program de investiții pe anul 2023. Sper să rezolve această problemă! Noi, administrația publică locală, o să facem o igienizare în zona respectivă. De asemenea, o să se dea jos de-acolo acele țevi de termoficare care sunt ale CEH-ului, s-a făcut o licitație și acum este o firmă care recuperează aceste țevi în perioada următoare”.

 

5. Haltă CFR de mai mare rușinea în mijlocul Petroșaniului

„Mai e o problemă legată de Halta CFR Lunca Jiului. La fel, am făcut adrese către cei de la CFR pentru modernizare, că și acolo situația e cum e. De reținut că la toate aceste imobile de care am vorbit, primăria nu poate să intervină decât cu anumite măsuri coercitive. O să luăm aceste măsuri, o să începem să dăm amenzi în urma somațiilor pe care primăria le-a făcut. Dacă nu se întâmplă nimic, din păcate va trebui să recurgem și la această măsură a amenzilor”.

 

6. Cu clădirea ENEL-ului s-a rezolvat anul trecut

„Al șaselea imobil-problemă, este vorba de scheletul acela de bloc din Aeroport, în urma demersurilor pe care noi le-am făcut în ultimii trei ani de zile, s-a reușit dărâmarea acelui imobil și amenajarea unei parcări acolo, acea clădire nefiind nici ea în proprietatea primăriei, ci a ENEL-ului. Din fericire, în acest caz am găsit mai multă deschidere și lucrurile s-au rezolvat anul trecut.

Am vrut să fac aceste precizări pentru ca cetățenii să știe care este situația cu aceste imobile care într-adevăr arată rău și la care trebuie intervenit, mai ales că multe dintre ele sunt în zonă centrală.

Iar că m-ați întrebat, o problemă legată tot de CFR este și vegetația de-a lungul căii ferate ce străbate Petroșaniul. Noi, primăria, nu putem interveni lângă sau pe calea ferată, deoarece e zonă de protecție, tot așa, o să trimitem somații celor de la CFR și dacă nu se vor conforma vom trece și în acest caz la amenzi”, a declarat primarul Tiberiu Iacob-Ridzi.

 

Despre clădirea studențească

I-am spus primarului Petroșaniului că doamna director Lavinia Hulea ne spunea anul trecut – și noi am scris pe tema asta atunci – că acea clădire studențească era în procedură de întabulare, și că după aceea va fi trecută la primărie. Iar că acum se vede treaba că s-au schimbat din nou datele problemei. Primarul i-a dat dreptate doamnei director, dar, mai mult, enervându-se puțin pe moment ce ne răspundea, a spus în cele din urmă și părerea sa personală despre ce crede dumnealui cu adevărat că primăria nu a primit încă acea clădire:

„Da, așa este, s-a rezolvat întabularea, pentru că acesta era un motiv pentru care ministerul nu dorea să cedeze clădirea. S-a rezolvat deci problema cu întabularea și după aceea au găsit altă motivație, precum că este o investiție în curs, care nu e finalizată și care nu poate fi predată… Eu vă spun care e părerea mea: nu vor să dea nimic ca unii să nu-și piardă locurile de prin ministere! Pentru că în ministere este direcție de patrimoniu, de investiții, de urmărire a investițiilor și așa mai departe… Cred că aici e problema… Dar eu zic, bun, nu ne-o dați nouă, primăriei, dar faceți ceva cu clădirea, puneți-o în valoare. Că stă și se degradează de la an la an”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii