După întâlnirea de săptămâna trecută cu investitori din HoReCa, privind situația grea prin care trece acest sector de activitate din cauza restricțiilor impuse de pandemie și sprijinul și deschiderea primarului și administrației locale față de aceste firme, miercuri, 17 martie, edilul petroșenean s-a întâlnit cu cabanierii din Stațiunea Parâng.
Cu toată pandemia, Dumnezeu a dat (zăpadă), iar stațiunea a luat (bani, din cauza unui sezon foarte bun)
Din fericire, pandemia și restricțiile de plecare pe plan extern i-au făcut pe români să redescopere și România. În acest ultim an, și Stațiunea Parâng ca și multe alte stațiuni montane, inclusiv Straja și Pasul Vâlcan din Lupeni și Vulcan, au fost redescoperite de mulți, alături de peisajele superbe ale Carpaților noștri dragi. La întâlnirea de la primărie de miercuri, tonul discuțiilor a pornit de la acest aspect, în condițiile în care colaborarea dintre cabanieri și administrația publică locală petroșeneană Parângul a avut iarna aceasta, cu toată pandemia, un sezon reușit, fapt recunoscut și de cabanierii prezenți la discuții. Fiind vorba oarecum de un an de răscruce, un an greu pentru toată planeta și toți românii, poate că Dumnezeu a hărăzit un sezon cu zăpadă, tocmai ca să mai aline aceste suferințe și să-i sprijine, implicit, și pe cei ce au investit în stațiunea petroșeneană.
Un nou început
Poate fi vorba aici și de un nou început, de ce nu, după cum s-a spus și în sala de ședințe unde a avut loc întâlnirea, Parângul poate deveni cu adevărat o perlă a stațiunilor montane românești. Cu câteva condiții, una dintre acestea este o colaborare și mai bună între cabanieri și administrație, toată lumea trăgând cum se spune la aceiași căruță, continuarea investițiilor, în primul rând investiția legată de TS4, care ar dezvolta mult domeniul schiabil și continuarea demersurilor pentru mult discutata telegondolă, care ar ridica gradul de imagine și de confort al stațiunii.
Primarul a prezentat investitorilor stadiul proiectului integrat din Parâng
Printre cele discutate, vă putem spune, conform informării făcute de primăria Petroșani (nu înțelegem de ce aceste întâlniri și ședințe nu se pot transmite online… că e pandemie am înțeles, dar pe on-line nu intră virusul în ochii celui care privește- n.r.), că primarul Tiberiu Iacob – Ridzi le-a prezentat, printre altele, proprietarilor de cabane și pensiuni prezenți la întâlnire, soluțiile identificate de municipalitate, inclusiv stadiul proiectului mare de dezvoltare a domeniului schiabil din Parâng. Apoi, primarul Petroșaniului a ascultat sugestiile și doleanțele investitorilor din Parâng.
Sinteza întâlnirii
„Trebuie făcute niște lucruri de către administrația publică, legate de orarul de funcționare, de modul în care personalul deservent al instalațiilor de transport se comportă, de viabilizarea unor pârtii cu măsuri minime, de finalizarea drumului, de asigurarea grupurilor sanitare în stațiune, mai ales că numărul de turiști a crescut. De asemenea, trebuie făcut un regulament cu privire la accesul auto în stațiune și reglementarea accesului cu snowmobilul, precum și ceea ce înseamnă pârtiile pentru sanie. Foarte importantă este conlucrarea între investitori și administrația publică locală, dar și conlucrarea între ei, precum și o mai mare deschidere și chiar ajutor reciproc. Despre toate aceste aspecte s-a discutat în cadrul întâlnirii de astăzi”, a declarat după întâlnire primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob-Ridzi.
Telescaunele să funcționeze indiferent de câți turiști urcă
Foarte important de menționat este și aspectul legat de funcționarea celor două telescaune, mai cu seamă acum, când a tot nins și pe pârtii se poate schia liniștit, mai bine ca în ianuarie am zice. Primarul Petroșaniului a atras atenția că „cele două telescaune din Parâng trebuie să funcționeze și dacă este un singur om, și dacă sunt 100 de oameni, atât în week-end, cât și în timpul săptămânii, astfel încât turiștii să poată ajunge în stațiune”. Aviz celor care se ocupă de această funcționare!
Demersuri pentru terenul de sub construcții
O altă chestiune importantă, pentru cabanieri, subliniată a fost aceea prin care Tiberiu Iacob-Ridzi și-a arătat în mod public deschiderea, precizând că va face toate demersurile necesare pentru ca „proprietarii de cabane și pensiuni să poată să își cumpere terenul de sub construcții”, așa cum și-au manifestat aceștia intenția, pentru a-și putea dezvolta ulterior afacerile în turism.
Un grup pe WhatsApp
Încheiem prin a spune că la aceste discuții din sala de ședințe a primăriei, din partea gazdelor au mai participat alături de primar și directorul Direcției Tehnice, doamna inginer Paulina Dragoș, și directorul interimar DADPP, Ciprian Preda.
„Astfel de întâlniri vor mai fi organizate de Primăria Municipiului Petroșani și, în plus, va fi creat și un grup special pe WhatsApp, în vederea unei comunicări cât mai directe între cabanieri și administrația publică din Petroșani”, au comunicat la finalul întâlnirii cei care se ocupă de relația cu presa din primărie.