Petroșani / Pași importanți pentru un proiect ambițios al primăriei

Petroșani / Pași importanți pentru un proiect ambițios al primăriei

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: 4 minute

Ordonanța de Urgență a Guvernului României nr. 88 din 2020 prevede „instituirea unor măsuri, precum și acordarea unui sprijin financiar pentru pregătirea portofoliului de proiecte în domenii strategice considerate prioritare pentru perioada de programare 2021-2027, destinat finanțării prin Programul Operațional Asistență Tehnică (POAT) 2014-2020 și Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM)”.

În acest sens, o ședință de îndată a Consiliului Local Petroșani, desfășurată online, a fost convocată luni, 11 ianuarie, începând cu ora 14,00. Pe ordinea de zi a fost înscris un proiect de hotărâre ce viza realizarea unui „Acord de Parteneriat” cu ADR Vest pentru realizarea proiectului:„Sprijin la nivelul Regiunii de Dezvoltare Vest pentru pregătirea de proiecte finanțate din perioada de programare 2021-2027 pe domeniile mobilitate urbană, regenerare urbană, centre de agrement/baze turistice (tabere școlare), infrastructura și serviciile publice de turism, inclusiv obiectivele de patrimoniu cu potențial turistic și infrastructură rutieră de interes județean, dar și variante ocolitoare și/sau drumuri de legătură”.

 

Un proiect tot mai aproape de realizat

Vă mai aduceți aminte de anul trecut când primarul Petroșaniului vorbea de trei pasarele care să unească Colonia de Jos cu zona centrală a Petroșaniului? Sau de trei piste de biciclete cu peste 10 km întindere, dacă nu și mai bine? Ei bine, vestea bună că toate acestea, cuprinse într-o fișă de proiect depusă de UAT Petroșani la ADR Vest, sunt tot mai aproape a se realiza. Instituția ce se ocupă de relația primăriilor cu finanțările europene de la Bruxelles, ADR Vest, dă undă verde finanțării elaborării documentațiilor pentru un proiect, care să fie depus apoi și finanțat de către Uniunea Europeană, în exercițiul financiar european 2021-2027. Dar pentru asta era nevoie de acest Acord de Parteneriat dat din partea consiliului local din Petroșani și de către primarul municipiului, în calitate de reprezentant legal al UAT Petroșani.

 

„Undă verde” pentru una patru fișe de proiect

Dar ca să înțelegeți și mai clar mecanismul pentru astfel de proiecte depuse pentru aprobarea finanțării europene, înainte de toate trebuie să spunem că este cel mai important, la primii pași, să fie găsite resursele pentru întocmirea documentațiilor unui proiect european, lucru deloc lesne, în condițiile în care primăriile au bugetul limitat și orice ban în plus contează.

Prin POAT 2014-2020, este acordat sprijin financiar „pentru elaborarea documentațiilor tehnico-economice și a altor documentații necesare pregătirii și implementării unor proiecte de infrastructură din domenii de interes strategic național, regional sau local, finanțabile prin fonduri europene acordate României în perioada 2021-2027”.

Concret, pe subiectul ședinței de îndată de luni, pentru a beneficia de sprijin în elaborarea documentațiilor tehnico-economice, la solicitarea Agenției de Dezvoltare Regională Vest, autoritățile locale din Regiunea Vest au transmis niște „fișe de proiect”, în domeniile cuprinse în OUG 88/2020.

„Noi am trimis de la Petroșani 4 astfel de fișe de proiect. În urma procesului de selecție, au fost selectat pentru finanțarea elaborării documentațiilor 40 de proiecte la nivelul întregii regiuni de Dezvoltare Vest, pentru municipiul Petroșani fiind selectată fișa de proiect pentru domeniul Mobilitate urbană, depusă în vederea realizării investiției Dezvoltarea mobilității urbane în municipiul Petroșani”, spune primarul Petroșaniului, Tiberiu Iacob-Ridzi.

 

ADR Vest va obține prin AM POAT banii necesari de a finanța 40 de documentații pentru tot atâtea proiecte din Regiunea Vest (unul fiind al Petroșaniului)

ADR Vest, în calitate de lider și coordonator a tot ce este legat de proiectele europene din Regiunea Vest, a pregătit și transmis către AM POAT, prin sistemul MySMIS, cererea de finanțare pentru proiectul: „Sprijin la nivelul Regiunii de Dezvoltare Vest pentru pregătirea de proiecte finanțate din perioada de programare 2021-2027 pe domeniile mobilitate urbană, regenerare urbană, centre de agrement/baze turistice (tabere școlare), infrastructura și serviciile publice de turism, inclusiv obiectivele de patrimoniu cu potențial turistic și infrastructură rutieră de interes județean, dar și variante ocolitoare și/ sau drumuri de legătură”, cod SMIS 146275, în vederea desfășurării procesului de Evaluare și Contractare.

În conformitate cu prevederile Ghidului Solicitantului POAT 2014-2020, pentru fiecare proiect de investiție care urmează să fie pregătit, se va încheia un acord de parteneriat între ADR Vest și partenerul eligibil stabilit. Prin proiectul de mai sus obținut de ADR Vest, cele 40 de documentații pentru cele 40 de proiecte din „fișele de proiect” aprobate vor primi finanțare pentru elaborarea proiectelor de către UAT-uri, printre care și proiectul Petroșaniului.

 

Un proiect dorit foarte mult

Primarul Tiberiu Iacob-Ridzi ne dă despre proiectul „Dezvoltarea mobilității urbane în municipiul Petroșani”, selectat de ADR Vest pentru obținerea sprijinului financiar în vederea întocmirii documentațiilor tehnice: „După implementare, proiectul acesta va sprijini circulația pietonilor și a bicicliștilor în localitate, facilitând legătura între zona Colonia de Jos a Petroșaniului și zona centrală a municipiului nostru, prin construirea a 3 pasarele pietonale peste DN 66 și calea ferată dublă. De asemenea, se vor amenaja 3 tronsoane de piste de biciclete și 5 centre de închiriere pentru biciclete. Un proiect de care am vorbit și pe care ni-l dorim foarte tare să ajungă să fie finanțat și finalizat în municipiul nostru și care ar rezolva multe din problemele de trafic de azi și nu numai”.

 

Pentru documentațiile tehnico-economice – peste un milion de lei

Mai trebuie completat în încheiere faptul că valoarea estimată pentru elaborarea documentațiilor tehnico-economice este de 1.087.155 lei cu TVA, contribuția UAT Petroșani fiind de doar 21.743,10 lei cu TVA.

Cum data limită de a transmite „Acordul de parteneriat semnat electronic de către reprezentantul legal al UAT Petroșani” era până cel târziu 22 ianuarie, primarul Tiberiu Iacob-Ridzi a inițiat și a supus la vot luni, 11 ianuarie, proiectul ce viza acest acord, consilierii locali votând favorabil. Astfel, Primăria Petroșani se va încadra în termenul stabilit de ADR Vest, dar și de prevederile Ghidului Solicitantului 2014-2020 sau de legislația în vigoare.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii