Petroșani / Muzeul Muntelui din mansarda Muzeul Mineritului

Petroșani / Muzeul Muntelui din mansarda Muzeul Mineritului

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: 5 minute

Am rămas datori cu deschiderea Muzeului „Muntele” de la etajul Muzeului Mineritului din Petroșani, fapt petrecut începând cu 1 iunie, odată cu încetarea restricțiilor. Astăzi vă prezentăm ce am văzut acolo și ce am povestit cu ing. Cazimir Radvanski, președintele Asociației „Pro Parâng”, asociație care în trecut a venit cu ideea acestui muzeu superb și care s-a ocupat și se ocupă ca acesta să existe și să-i încânte pe cei ce trec pragul instituției de cultură petroșenene proaspăt reabilitată și modernizată.

 

Muzeul „Muntelui”, un muzeu greu de scăpat de iubitorii de munte, bătut „cărare” cu „cărare” de primarul Petroșaniului

Primarul Tiberiu Iacob-Ridzi a ținut cu două zile înainte de deschiderea Muzeului Mineritului să facă o vizită acolo și să susțină totodată și o conferință de presă, chestiuni pe care ZVJ le-a punctat în două dintre edițiile trecute. La finalul întâlnirii cu presa, primarul Petroșaniului a ținut să vadă și mansarda: „Vreau să văd și Muzeul Muntelui cum arată și să stau puțin de vorbă cu domnii Radvanski și Țopescu”. Zis și făcut, condus de custodele Muzeului Mineritului, Marian Boboc, edilul a urcat imediat cele câteva scări până la etaj.

În mansardă, pe fundal, în dreapta și în stânga, primarul a dat imediat cu ochii de standurile amenajate cu exponate, obiecte și imagini legate de munte, de munții ce străjuiesc Petroșaniul, Munții Parâng și Munții Șureanu, de sporturile de iarnă și de tot ce ține de istoria schiului în zona de est a Văii Jiului. Medalii, cupe, diplome, schiuri de toate formele și mărimile, multe vechi și cu foști proprietari pentru care schiul a însemnat nu doar o distracție, ci un mod de viață, costume, clăpari și bocanci, plus alte obiecte folosite în trecut de schiori, dar și de alpiniști și de oameni ai muntelui, poze rare cu tot felul de povești frumoase, ce au intrat de-acum în nemurirea iubitorilor de munte din Petroșani și nu numai, se pot observa și studia atent de privitor, în cadrul de lemn bine lucrat și dichisit de regretatul Ion Tupiță și meșterii săi din Maramureșul istoric.

„E foarte frumos aici și cred că această mansardă – cu cele două muzee, Muntelui și cel etnografic din partea opusă acestuia – va fi un punct tare de văzut pentru vizitatori. Iată ce poate face omul atunci când vrea, o lucrare frumoasă, un cadru perfect în care se înscriu perfect cele două micro muzee. Iar standurile cu exponate sunt cu gust amenajate. Mă bucură ceea ce văd”, a spus primarul Petroșaniulu.

 

Radvanski și cei de la „Pro Parâng”

„După ce am reușit să facem vreo două expuneri la Sala de Marmură a Primăriei Petroșani, noi am încercat să strângem diverse obiecte, poze și așa mai departe. Multe a trebuit să le recondiționăm, așteptând acest spațiu după reabilitarea clădirii. Spațiul a venit, am aranjat standurile cu exponate aici și sper să vă placă, cum sper să le placă tuturor celor care vizitează muzeul nostru. Ce vedeți aici nu este bătut în cuie, oricând mai pot fi aduse modificări, îmbunătățiri, plus aducerea unor noi exponate, ceea ce va însemna, în timp, modificări. Și spun asta, deoarece cu siguranță după ce muzeul va fi vizionat de tot mai multe persoane, unii ne vor contacta și vor dona probabil și alte și alte exponate, poate unele mai valoroase, sau altele care să completeze cronologia acestui muzeu. Sunt materiale pline de istorie, de întâmplări de viață, obiecte care au aparținut unor oameni iubitori de munte și de natură, ar fi păcat să nu le expunem dacă le vom avea, cum am făcut și cu cele, aici, de față”, i-a spus primarului Cazimir Radvanski.

În tot acest timp cât președintele asociației îi oferea date și explicații, primarul urmărea atent fiecare stand. La un moment dat, edilul s-a aplecat să vadă niște schiuri expuse la vedere, separat față de zecile de schiuri expuse în dreapta muzeului.

 

Povestea unor schiuri norvegiene din familie de campioni mondiali

Cazimir Radvanki a povestit pe scurt care ar fi istoria unor schiuri celebre, expuse la Muzeul Muntelui: „Un domn în vârstă din Vulcan, profesor de istorie, ne-a donat o pereche de schiuri, pe care le vedeți aici expuse, cărora le-am dat viață, deoarece aveau o poveste pe care domnul respectiv a trăit-o în anul 1966, când le-a primit de la un cetățean german din Lupeni.

Până după anul 1990 domnul profesor a schiat cu ele. Când a primit aceste schiuri cadou, domnul din Vulcan, fiind și profesor de istorie, s-a documentat, descoperind istoria acestor schiuri. Ele au aparținut unei familii din Norvegia, prin tradiție o familie de schiori din tată în fiu, care avea și o fabrică de schiuri și se pare că unul dintre băieții acelei familii a fost și campion mondial în 1954. Schiurile au fost fabricate în jurul anilor 1948-1950, dacă vă uitați cu atenție au canturi cu holdșuruburi, iar eu am văzut acest lucru prin România abia prin 1975-1976, când începuseră să apară și la noi astfel de schiuri. Pe cant este ștanțată fabrica, după cum se poate vedea, iar acest model pot spune că este foarte valoros să-l avem aici, firește, cu povestea lui cu tot”.

 

Primarul – mulțumit

La plecare primarul ne-a spus că de-acum cu adevărat se poate spune că muzeul petroșenean nu e altceva decât cu adevărat „trei într-unul”, cum suna pe vremuri celebra reclamă, astfel că „omul nu are cum să nu plece acasă cu impresii frumoase de la acest muzeu al nostru”.

 

De vizitat

Pentru cine dorește să vadă un mic colț de istorie a muntelui, prin exponatele afișate, acest mic dar interesant și deosebit muzeu îi vine ca o mănușă. Deci, dacă mergeți la Muzeul Mineritului să nu cumva să ratați Muzeul Muntelui de la mansardă. Colecțiile de obiecte vechi (colecția de aparate foto vechi e iarăși de neratat și, atenție, multe au povestea lor frumoasă, la fel colecția de clăpari și bocanci de alpinism, precum și colecțiile de insigne!) și valoroase expuse, pozele, trofeele, schiurile și toate celelalte, cu siguranță, vă vor încânta și vă vor face ziua mai plăcută.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii