Petroșani / În spatele ușilor închise ale bazinului de înot 

Petroșani / În spatele ușilor închise ale bazinului de înot 

Timp de citire: 10 minute

Astăzi vom vorbi despre fața nevăzută a bazinului de înot din Petroșani, probabil cel mai căutat punct de relaxare și sport din oraș, de la inaugurarea sa de acum câțiva ani și până azi.
Auzisem și noi că în spatele a ceea ce se vede funcțional la bazin se află o întreagă uzină, cu instalații performante și tot felul de aparatură de înaltă precizie. Iar ceea ce am văzut și vă spunem azi și dumneavoastră, demonstrează că e adevărat acest lucru. Sincer, putem spune că Petroșaniul are, într-adevăr, nu doar o mândrețe de bazin de înot acoperit, ci și unul cu instalații și aparatură de ultimă generație. La acest capitol este unul dintre cele mai moderne bazine de înot acoperite din țară. Iar cine nu crede, să urmărească mai jos dovezile a ceea ce susținem.

Administratorul bazinului
Într-o zi frumoasă de primăvară am descins la bazinul de înot „Iancu Avram Marius”, după ce înainte stabilisem întâlnirea cu administratorul bazei, Popa Petre, fără de care nimic nu mișcă la acest obiectiv aflat sub tutela primăriei și consiliului local. E și normal, omul răspunde practic de o „bijuterie” de zeci de miliarde de lei, bani ce au fost „pompați” de către Compania Națională de Investiții. Situația e cam la fel și la cinematograful din localitate, unde aceiași companie de stat a băgat o altă mare sumă de bani în investiția de-acolo, pe proiecte, în ambele cazuri, depuse de primărie și inițiate de destoinicul primar Tiberiu Iacob-Ridzi, după promisiunile din campania electorală. Punct ochit, punct țintit, cum s-ar zice, pentru primar, și două mari bucurii pentru tinerii din oraș, în mod special.
„Vom intra prin spate ca să intrăm în inima bazinului, să vedeți cum funcționează totul și toată instalația și aparatura. Lucruri pe care foarte puțini le-au văzut până acum și sunt necunoscute probabil pentru cei mai mulți dintre cei care vin la bazin să înoate, să facă saună, sport, sau să aibă clipe de relaxare după o zi sau o săptămână stresantă, obositoare”, ne-a spus administratorul, conducându-ne pe aleea ce duce în spatele bazinului.

„Model Sttutgart 2014”. Dacă e nemțesc, e cu cap…
Intrând pe prima ușă din stânga, cum te uiți, am dat imediat de o sală unde se aflau tot felul de cazane, recipiente, conducte, aparate electronice de înaltă precizie și așa mai departe. Popa Petre (zis „Popică”) ne-a povestit câte puțin despre fiecare, despre rolul avut în procesul de funcționare al bazinului.
„Această aparatură ce o avem la bazin este model Stuttgart 2014, ultima de acest gen ce a apărut pe piață până la momentul deschiderii bazinului. Ea are în dotare mai multe elemente ce compun instalația de bază. Și începem cu tabloul electric, chiar aici în stânga la intrare – unul ce deservește fiecare componentă în parte – pompe, schimbătoare de căldură, plăci de căldură, boiler și recirculare. Dacă acest tablou nu mai funcționează, toată activitatea este oprită; să sperăm că nu se va întâmpla asta niciodată. Apoi, în partea dreaptă, în sala ce se deschide de la intrare, avem două centrale pe gaz ultra performante, reglate în acest moment la 99 de grade Celsius. Nu vorbim de niște centrale de apartament sau mai știu eu ce, vorbim de niște centrale de putere foarte mare care, după cum vedeți, seamănă cu un aragaz de inox de dimensiuni mai mari. Acestea asigură căldura și menținerea apei în bazin la 28,5 grade Celsius. În continuare, instalația nemțescă mai cuprinde două boilere de 2.000 de litri, respectiv 1.000 litri, cel pe gri fiind cel de apă rece. În momentul când nu mai avem apă, să zicem, de la rețeaua de apă, aceste boilere asigură nu doar funcționarea în continuare a centralelor, ci și apa pentru 40-50 de persoane care vor să facă duș la bazin după sesiunea de înot”, ne-a explicat Popa Petre.

Bazinul mic (de sub cel mare)
Următoarea destinație a turului instalației este un bazin mai mic aflat sub bazinul mare de sus, unde oamenii înoată. Apa se evacuează din bazinul mare în cel mic de dedesubt, după care se reîntoarce în bazinul mare. „Se face reciclarea apei și totodată și dezinfectarea ei,  astfel încât apa din bazinul mare să fie în permanență curată”, ne spune administratorul.
După ce ne arată un aparat electronic de înaltă precizie, care prezenta diverși indicatori tehnici de presiune și temperatură (presiunea apei, presiunea caloriferelor, presiunea apei la dușuri, temperatura în diverse puncte de lucru și a unor instalații etc.), ajungem în fața unei pompe ce asigură în permanent apa la bazin. „Este o pompă VIRAL, model elvețian, micuță, dar ultra puternică, și una dintre cele mai importante piese în reciclarea apei și menținerea ei la temperatura de 28,5 grade Celsius. Fără ea n-am putea face nimic”, primim explicațiile.

Sala de clorinare
Am plecat mai departe, iar de la această sală tehnică am coborât câteva trepte și am ajuns în sala de clorinare a bazinului. Aici există un aparat care arăta Ph-ul apei, unul până în 8, după cât și trebuie să fie, nivelul clorului din apă – arăta 0,22, un nivel ce poate ajunge până la 0,50, maxim, și temperatura apei din bazin – 31 de grade în acel moment, dar care scade la 28,5 la un moment dat, pentru multe ore bune (apa având, deci, temperatura între 28,5 grade și 31, în funcție de centrală și de pornirea și oprirea automată a pompelor, comenzi făcute de un „creier” electronic).
„În marea majoritate a timpului apa are 28,5 grade, 31 de grade e doar o oră, apoi temperatura scade sub 30 de grade, ajungând la 28,5, unde se menține multe ore, aproape toată ziua. Inițial, lăsasem temperatura apei la 27 de grade, dar oamenii cu copii mici ne-au cerut, dacă se poate, un grad-două mai mult. Le-am respectat dorința”.
Într-o altă parte a sălii am văzut și recipientele în care se află substanțele pentru purificarea și dezinfecția apei. „Un sistem floculant”, după cum l-a denumit același interlocutor.

Sala pompelor
Din această sală am pășit într-o a treia sală, „poate cea mai importantă”, după cum ne-a spus ghidul nostru. O sală unde nu te poți auzi persoană cu persoană din cauza zgomotului infernal. E sala pompelor. Trei pompe mari, după cum se vede, din care actualmente funcționează doar două, una fiind de rezervă. Sunt pompe de mare putere făcute în Spania și fac parte din aceiași instalație model Sttutgart. Două recipiente mari, verzi, ca niște butoaie, stau în zonă. „Sunt filtre, pentru că apa trebuie să fie în permanență curată, nu doar la bazin, ci și cea din instalație. Aceste filtre au un rol important în funcționarea corectă a pompelor și a instalației în general”, spune administratorul. Alte două recipiente pe post de filtru, cu sare, curăță apa ce vine din conducta Apa Servului și se află tot în sala respectivă.
Trebuie adăugat că în toate aceste trei săli de sub bazinul mare, în care am intrat alături de administrator, ca și în următoarele ce le vom descrie, este curat ca într-o farmacie! Pereții arată bine, cu două mici excepții lăsate de trecerea ierni, aerul e curat, pe jos nu vezi nimic, lună-bec ce mai…
După ce am colindat prin toate aceste trei săli și am primit explicațiile de rigoare, am ieșit din nou afară.
„Nu e gata traseul, e doar jumătate. Acum mergem să vedeți sala filtrelor și altele”, ne-a spus Petr Popa. Am intrat de-afară și pe ușa din dreapta cum te uiți, din spatele clădirii bazinului.
„Aici se vede și se indică tot ceea ce se întâmplă la bazin. Dacă scade ambientul, dacă se întâmplă ceva cu instalația, aici vedem toți parametrii, practic aici e creierul la tot ce am văzut”, spune Popică.

Sala „creierului” care veghează…
Am ajuns imediat ce s-a deschis ușa într-o încăpere, care arăta ca un fel de vestiar mineresc cu dulapuri de metal. Un zgomot de nedescris, triplu față de cel din sala pompelor, asemănător zgomotului de avion, făcea aproape de neauzit interlocutorul nostru. Practic, mai mult citeam pe buze ce vorbea Popică.
Fiecare „dulap” dintre cele de acolo are un rol. Dacă ar fi să vorbim de fiecare în parte ar dura mult și bine. Plecați de-acolo, înspre ieșirea din această sală, am reținut, totuși, câteva explicații din partea administratorului.
„Vedeți, aici totul e computerizat. Creierul lucrează, arată parametrii, totul e nemțesc și elvețian din ceea ce este aici. Nu se poate ca acest sistem să dea rateu… Da, când se strică, se strică, ca orice lucru, după vreo două decenii de funcționare non-stop, probabil. Dar nu poate da rateu, în sensul că nu poate acum să fie apă caldă, peste zece minute nu… Imposibil! Că atunci când mai vin unii câteodată să zică că apa e mai rece ca ieri, sau ca acum două ore, mă și apucă râsul. N-are cum. Aici creierul lucrează… Computerele astea, tehnologia, ele fac totul. Noi n-avem cum să intervenim așa aiurea. Le-am setat, urmărim parametrii, fluxul, dar atât. Cum vă spuneam, apa în bazin e setată la 28,5 grade Celsius. Urcă până la 31,5, în funcție de centrală, care cuplează/ decuplează. Dar, e chestie de o oră-două. Dar să mă ierte Dumnezeu, cum poți să zici că la 28,5 e rece apa? Dar mai sunt și oameni din ăștia, n-ai ce să faci…”, spune Popa, înainte de ieșire din sala motoarelor.

Prețuri pentru toate buzunarele
La final am dat o tură și în interior, unde toată lumea poate vedea ce există și ce se întâmplă. Primul om cu care te întâlnești după intrarea în bazin este o femeie, la recepție. Politicoasă și cu zâmbetul pe buze, Mărioara Fănic, așteaptă fiecare client, încasează banii și eliberează biletul. Unii vor să plătească doar pentru bazin, alții vor și saună și bazin, fiecare după preferințe. La fel și prețurile. „15 lei îi costă biletul pe adulți și 12 lei pe pensionari, 8 lei plătesc elevii și studenții. Este obligatoriu să aibă costum de baie și cască. Dar cel mai important pentru cei ce vin este să aibă adeverință de la medicul de familie, precum că sunt sănătoși clinic. Sauna se achită separat. Sau avem ofertă și pentru bazin și saună la un loc, prețul fiind de 25 lei pentru adulți, 20 lei pentru pensionari și 16 lei pentru studenți. Sauna simplă e 20 lei ședința de maxim două ore”, ne spune recepționera. Apropo de prețuri, Petre Popa ne spune că există un proiect de hotărâre care va fi discutat la următoarea ședință de consiliu local, unde se va mări prețul. „Nu mult, un leu-doi, să ne înțelegem, asta ca să se mai scadă din cheltuielile cu bazinul, pe care le suportă administrația locală. Au crescut prețurile la curent, apă, materiale sanitare, iar noi suntem tot la aceleași prețuri, e deci nevoie de o mică creștere de preț, n-avem ce face”, susține administratorul bazinului de înot din Aeroport.

Curățenie ca într-o farmacie
Am făcut apoi și un tur al vestiarelor și toaletelor. Toate sunt așa cum au fost și la inaugurare. Adică, impecabile! La fel și scările ce urcă, coridoarele sau biroul administratorului de la parter. Niște panouri cu primii copii care au venit să ia ore de înot, străjuiesc chiar în fața intrării în biroul administratorului. Curățenie, totul îngrijit ca la carte, ambient bun, tot ce trebuie. Semn că se muncește zilnic, că cei ce se ocupă prețuiesc ceea ce au acolo și se ocupă zilnic de întreținere. Dar și un semn că oamenii care vin la bazin, tineri sau nu, fac parte din lumea civilizată, neexistând niciodată niciun caz unde personalul să trebuiască să chema poliția pentru restabilirea ordinii.

Opinii
Ca să ne convingem că oamenii sunt mulțumiți de raportul calitate-preț ce ține de acest bazin, am stat de vorbă și cu doi dintre cei vreo 20 de cetățeni ce se aflau în acea dimineață la piscină. Domnul Stark, un pensionar din Petroșani, ne-a spus că este „extrem de mulțumit”  de ceea ce a găsit acolo și că își propune ca de-acum, că a venit primăvara, să vină săptămânal de câteva ori, că azi iarnă n-a venit din cauza fricii de gripă. Singura problemă a dumnealui este lipsa, din când în când, a umerașelor. „Acestea nu erau prevăzute în inventarul bazinului, le-am adus noi, de-acasă, la solicitarea oamenilor. Din păcate, unii pleacă acasă cu tot cu umeraș… Astfel că din când în când trebuie să reîmprospătăm stocul… Dar nu-i o problemă, dacă nu mai sunt suficiente, vom mai aduce și altele”, i-a răspuns la problemă Popa Petre.
Un alt domn, din Lupeni, pe nume Simion Cârlioru, tot pensionar, ne-a spus la ieșirea din bazin că vine de trei ani la bazin, periodic, de când a ieșit la pensie: „Câteodată vin cu soția, dar de cele mai multe ori vin singur. Înot, fac saună… Este bine că avem în Vale asemenea condiții. Sunt mulțumit de tot ce este aici, de personal, de condițiile oferite, dar și de prețuri”.

Patru instructori profesioniști
Ca o mică, dar importantă completare la acest material, Popa Petre mai spune că patru instructuri de înot, acreditați de ministerul de resort, s-au ocupat în primele două luni ale anului acesta de peste 1.300 de copii. Instructorii se numesc Narcis Popa, Sebi Șandor, Alin Contoș și Simona Chivu.
Concluziile la acest material sunt mai mult decât simple: era mai mult decât necesar un bazin de înot acoperit în Vale, modern și cu toate dotările. Iată, îl avem, v-am arătat și fața ascunsă a lui, deci se poate folosi cu încredere. Profitați din plin de acest fapt!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii