Petroșani / „Îmi pasă de mine, dar și de planetă”

Petroșani / „Îmi pasă de mine, dar și de planetă”

Timp de citire: 3 minute
de Corneliu BRAN

Începând cu luna martie se lansează oficial Proiectul Regional „Îmi pasă de mine, dar și de planetă”, ediția a IV-a, înscris în „Calendarul activităților educative regionale și interjudețene, nr. 982”.

Organizator este Școala Gimnazială nr.7 Petroșani, în parteneriat cu Societatea Națională de Cruce Roșie Română, subfiliala Petroșani, Biblioteca Municipală Petroşani, Palatul Copiilor Timișoara, Școala Gimnazială „Sabin Drăgoi” Petriș din județul Arad, Grădinița cu Program Prelungit „Curcubeul Copilăriei” Craiova, Liceul Tehnologic Bustuchin din județul Gorj și  Școala Gimnazială „Grigore Moisil” Năvodari.
Echipa de proiect este format din: prof. Cristina Sîrbu (consilier educativ și președintele Crucii Roșii Petroșani), prof. Mihaela Mikloș, prof. Frăguța Ciurea, prof. Laura Haiduc, prof. Cristina Stanamirescu (consilier școlar), prof. Anișoara Trâncă, prof. Monteola Gherlan și prof. Pop Vasile (directorul Școlii Gimnaziale nr. 7 Petroșani).
„Proiectul nostru îşi propune să facă o punte între cunoştinţele trans-disciplinare ale copiilor cu realitatea înconjurătoare, ajutându-i să înţeleagă mai bine conexiunea dintre acţiunile noastre ale tuturor şi ale fiecăruia în parte şi schimbările pe care le inducem în mediul nostru de viaţă.
Fiecare copil este un potenţial investitor, om de afaceri, beneficiar a diverse acţiuni care pot să dezechilibreze natura. De aceea este important ca din şcoală să conştientizeze importanţa propriilor acţiuni, să înţeleagă că propriul confort nu înseamnă distrugerea calităţii mediului, pentru că aceasta se va răsfrânge direct asupra calităţii propriei vieţi. Şcoala este cel mai important factor în educaţia ecologică, pentru că are modalităţile cu ajutorul cărora poate modela conştiinţa şi comportamentul. Implicarea directă şi activă în acţiuni cu caracter ecologic va influenţa în mod benefic întreaga comunitate locală prin exemplu, prin parteneriat şi prin susţinere”, ne-a declarat coordonatorul de proiect, doamna Cristina Sîrbu.
Tot de la același interlocutor am mai aflat că proiectul va cuprinde trei etape:
1. Activitatea: „Gândeşte verde. Trăieşte ECO.”, perioada fiind martie-mai 2020. Fiecare școală va organiza o patrulă ECO în școală care va organiza diferite activități de voluntariat pentru mediu, minim trei activități: ecologizări, plantări, parade ECO, colectare selectivă, proiecția unor filme educative în ceea ce privește protecția mediului, întâlniri-dezbateri cu ONG-uri care se implică în protecția mediului din zonă sau alte activități propuse de școlile partenere.
2. Activitatea: „Îmi pasă de mine, dar și de planetă!”, în perioada mai-iunie 2020 va avea loc un „Concurs de produse realizate de elevi”, organizat pe trei secțiuni. Prima secțiune va cuprinde obiecte realizate din materiale plastice reciclabile cu tema: „Gândește verde. Trăiește ECO.”. A doua secțiune va conține creaţii plastice  cu tema: „La mulți ani, Terra!”, în central atenției fiind elevi cu cerinţe educaţionale special. Cea de-a treia secțiune va conține prezentări „PowerPoint” cu tema: „Reduce – Reutilizează – Reciclează”.
3. Activitatea: „ La Mulţi Ani ,Terra!”  se va derula pe data de 5 iunie, cunoscută și ca Ziua Mediului.. Cu această ocazie se va realiza un minispectacol dedicat acestei zile speciale, cu elevii școlii organizatoare în prim-plan, ce poate fi vizionat și pe pagina de socializare on-line, de către fiecare școală implicată în proiect.
Tot în aceiași zi va fi organizat un simpozionul regional cu denumirea „La mulţi ani, Terra!”, cu participarea directă a cadrelor didactice implicate și care va cuprinde printre altele prezentarea unor exemple de bune practici și dezbateri în ceea ce privește activitățile de protecția mediului. Simpozionul se va desfășura și pe pagina de socializare on-line, pentru ca fiecare școală implicată în proiect, care dorește, să poată intra în direct să prezinte o activitate sau exemple de bune practici în ceea ce privește protecția mediului.
Realizarea unei reviste în format electronic cu exemple de bune practice în ceea ce se cheamă „protecția mediului” va fi, de asemenea, o activitate importantă în cadrul acestui proiect.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii