Petroșani. Gală aniversară la 75 de ani de teatru

Petroșani. Gală aniversară la 75 de ani de teatru

Timp de citire: 3 minute

Finalul anului este unul aniversar pentru Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu” din Petroșani, de la a cărui inaugurare se aniversează, anul acesta, 75 de ani. O serie de evenimente se vor organiza cu acest prilej încă din prima săptămână a lunii decembrie.

Cei 75 de ani de la înființarea teatrului din Petroșani vor fi aniversați între 4 și 10 decembrie printr-o gală cu spectacole, expoziții, dezbateri, reprezentații pentru copii și un showcase al Teatrului Dramatic „Ion D. Sîrbu”. Momentul aniversar va fi concentrat pe teatru grație strânsei legături din instituția de la noi și  Teatrului Național „Satiricus – I.L. Caragiale” de la Chișinău. Cu ocazia acestui mare eveniment sunt așteptați la Petroșani președintele UNITER, organizația breslei teatrale din România, critici de teatru, curatori, directori de teatre, actori și regizori care au colaborat cu TDIDS.

„Aniversarea a 75 de ani de teatru în Valea Jiului este un eveniment foarte important pentru că marchează trei sferturi de secol de activitate continuă în instituția noastră. Ne-am gândit să dedicăm această aniversare publicului nostru fidel din Valea Jiului, dar am dori în același timp să promovăm teatrul nostru și în mediul teatral național, tocmai de aceea am făcut un program de spectacole invitate, vor fi invitați partenerii noștri de la Teatrul Național „Satiricus – I.L. Caragiale” de la Chișinău, care vor juca 3 spectacole. „Unchiul Vanea” de Cehov, cel mai recent spectacol al regizorului Dumitru Acriș, care urmează să monteze la Petroșani o dramatizare după romanul „Ciuleandra” de Liviu Rebreanu; cunoscuta comedie „Revizorul” de Gogol și un musical realizat tot după Ciuleandra, ambele în regia lui Alexandru Grecu. Îi așteptăm cu drag, suntem onorați să îi avem alături de noi și sperăm din suflet să îi surprindem pe spectatori cu aceste minunății de spectacole”, a spus Irina Radu Bodea, manager Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu” Petroșani.

În pleiada de invitați care participă la această săptămâna plină de teatru și cultură, la Petroșani este așteptat și președintele UNITER, Dragoș Buhagiar, iar pentru actorii de teatrului de la noi înseamnă o oportunitate enormă și totodată o responsabilitate de a avea o prestație de excepție,

„Acest eveniment atât de important pentru teatrul din Petroșani a atras atenția atât pe plan local cât și național. Avem invitați de soi, iar acesta este un lucru foarte bun pentru teatrul nostru, pentru vizibilitatea actorilor. În a doua parte a galei am pregătit unele dintre cele mai bune spectacole ale stagiunii. Vom încheia cu spectacolul „Omul cu mârțoaga” al marelui regizor, titrat național, Victor Ioan Frunză, de asemenea vom juca și „Minunea”, cu care am fost plecați și în turneu în Ungaria, și încă o dată mă bucur că, iată, prin acest eveniment aniversar reușim să creștem vizibilitatea teatrului nostru”, a spus Mihai Alexandru, șeful serviciului artistic la Teatru Dramatic „Ion D. Sîrbu” Petroșani.

Gala aniversară este gândită în trei poli, iar unul dintre ei îi vizează pe cei mai mici spectatori.

„Am gândit integrat acest eveniment, în primul rând sunt aceste spectacole ale Teatrului Național „Satiricus – I.L. Caragiale” de la Chișinău, pe care le dedicăm în special publicului nostru, adică o alternativă culturală teatrală care poate fi exploatată în perioada evenimentului.  În al doilea rând am pus acest showcasel cu spectacolele noastre, să facă mai cunoscut și mai vizibil Teatrul Dramatic “Ion D. Sîrbu” în peisajul teatral național și internațional, și nu în ultimul rând ne adresăm copiilor, cu trei spectacole, noutăți absolute pentru micii spectatori, care vin ca o continuare la cateva piese noi pe care le vom pune în scenă pentru copii”, a declarat Claudiu Groza, secretar literar.

Anul 1948 a fost unul important pentru Valea Jiului. Pe lângă Institutul de Mine și linia feroviara Bumbești-Livezeni, tot atunci această zonă a căpătat și dimensiune culturală odată cu Teatrul Dramatic, de la a cărui deschidere se împlinesc 75 de ani. Biletele se pot achiziționa de la casieria teatrului, dar și online, de pe platforma iabilet.ro.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii