Petroșani. Drumul din Parâng se închide iarna aceasta

Petroșani. Drumul din Parâng se închide iarna aceasta

Timp de citire: 2 minute

Drumul care duce până în mijlocul stațiunii Parâng va fi închis circulației publice și în această iarnă. Administratorul drumului nu îl va deszăpezi, deoarece poziționarea acestuia într-un gol alpin nu permite punerea în siguranță în condiții de iarnă.

Dacă vreți să vedeți Valea Jiului din vârful masivului Parâng și vă doriți să ajungeți la munte cu mașina, va trebuie să o faceți zilele acestea, cât încă mai ține vremea bună. De luna viitoare, administratorul drumului care duce spre stațiune, în speță Consiliul Județean Hunedoara, va închide circulația pe acest tronson, așa cum s-a întâmplat și anul trecut.

„Drumul din Parâng, sigur, și anul acesta va fi închis. Condițiile meteo nu ne vor lăsa să deszăpezim în așa fel încât oamenii să poată urca la munte, pe drum, în siguranță. Trebuie să ne uităm la Transfăgărășan, la Transalpina, drumuri aflate la înălțimi similare cu cel din Parâng. Și acolo se închide circulația iarna, pentru că nu se pot deszăpezi” a spus Costel Avram, administratorul public al județului Hunedoara.

Sunt mulți cei care blamează decizia și compară Parângul cu stațiunea Straja, acolo unde artera rutieră este deszăpezită chiar și în plin sezon. Administratorii drumului spun însă că situațiile celor două drumuri nu pot fi comparate, nefiind similare.

„Uitati-vă, drumul din Straja până la ce altitudine merge și cum este situat, prin pădure. În Parâng este gol alpin, deci lucrurile sunt total diferite. Haideți să vedem exact ce s-a întâmplat și anul trecut când unii specialiști ai muntelui au circulat pe drum, deși era închis, și au stricat parapeții, gen consilierul local Tomi Coconea. Da, cred că la final de noiembrie drumul va fi închis” a mai adăugat administratorul public al județului Hunedoara.

Așadar, tocmai pentru a nu se mai întâmpla astfel de incidente, administratorul drumului închide artera, în primul rând pentru siguranța șoferilor.

„Avem firmă de deszăpezire, am putea să deszăpezim, dar atunci ne revine nouă, administratorilor drumului, consiliului județean, o grea misiune de a ne asuma, Doamne ferește!, vreun accident sau – mai grav – pierderi de vieți omenești. Categoric nu vrem asta, așa că drumul va fi închis” a concluzionat Avram.

Drumul Judeţean 709F, modernizat în ultimii ani pe o distanță de circa 4,5 kilometri, leagă zona cabanelor de la poalele masivului Parâng de stațiile de coborâre ale celor două telescaune din stațiune.

Consiliul Județean Hunedoara a decis închiderea temporară a circulației pe acest tronson, deoarece drumul din stațiunea montană Parâng prezintă o declivitate mare, locurile de parcare de pe munte sunt insuficiente, astfel că pot fi create blocaje, iar siguranța turiștilor ar fi pusă în pericol. Teoretic, artera se va închide circulației publice la 30 noiembrie, dar daca condițiile meteo o vor impune, restricția ar putea întra în vigoare chiar mai repede.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii