Petroșani / Consilierii locali au adoptat on-line în unanimitate 11 proiecte de...

Petroșani / Consilierii locali au adoptat on-line în unanimitate 11 proiecte de hotărâre

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: 3 minute

Joi, 25 februarie, la Petroșani a avut loc ședința ordinară de Consiliu Local Petroșani. Din cauza pandemiei și această ședință s-a ținut on-line, pe ordinea de zi existând 11 proiecte de hotărâre, toate aprobate în unanimitate de consilierii locali.

 

Aproape 70.000 lei pentru alocări de sume de la bugetul local în a doua lună a anului în curs

Dintre aceste proiecte, trei au vizat alocarea de fonduri de la bugetul local a unor sume necesare. Este vorba aici de cotizații ce revin municipalității în fiecare an, ori sponsorizări de evenimente ale consiliului local pentru comunitatea locală.

Și vom începe cu primul proiect de pe ordinea de zi, prin care Consiliul Local Petroșani a aprobat suma de 8.000 lei, în calitate de coorganizator, alături de Asociația „Bike & Run” Petroșani la evenimentul ce a avut loc în Parâng la acest final de week-end, respectiv competiția tradițională din stațiunea Petroșaniului, ajunsă la cea de-a VIII-a ediție, intitulată „Parâng Night Challenge”, un eveniment despre care a relatat în paginile ziarului nostru colega noastră, Loredana Juglea.

Un al doilea proiect de alocare de fonduri a fost cel legat de plata cotizației anuale către Asociația Municipiilor din România, acolo unde primarul Tiberiu Iacob-Ridzi are funcția de secretar. Consilierii locali au aprobat alocarea sumei de 20.485 lei. Această cotizație se calculează din 2018 după formula 0,5 lei/ locuitor/ an x numărul de locuitori, după datele oficiale ale celor de la Institutul Național de Statistică (INS) raportate la data de 1 ianuarie a anului anterior, în cazul Petroșaniului cifra de referință a numărului de locuitori fiind 40.970 de cetățeni.

În fine, al treilea proiect de acest gen a vizat aprobarea alocării de la bugetul local a sumei de 40.686 lei, către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Apa Valea Jiului”, această sumă reprezentând cotizația aferentă anului 2021. Și de data aceasta, ca și în anii anteriori, Petroșaniul este printre primele localități din Vale, dacă nu chiar prima, care are pe ordinea de zi la o ședință de început de an plata acestei cotizații anuale.

 

Undă verde pentru racordarea de noi utilizatori la rețeaua de gaz metan ce urmează a fi extinsă

Al patrulea proiect, devenit hotărâre de consiliu local în urma votului de săptămâna trecută a consilierilor locali, este un proiect ce interesează foarte mulți cetățeni din Petroșani, care încă nu au gaz metan, și deocamdată nici posibilitatea încălzirii locuințelor cu acesta. Proiectul s-a intitulat „Proiect privind aprobarea modalității de asigurare a încălzirii în municipiul Petroșani prin extinderea rețelelor de furnizare a gazelor naturale”.

Prin acest proiect devenit hotărâre de consiliu, consilierii au aprobat modalitatea de asigurare a încălzirii în municipiul Petroșani prin extinderea rețelelor de furnizare a gazelor naturale, cum e de exemplu Cartierul Colonia din Petroșani, dar și altele mai mărginașe, în condițiile în care despre „extinderea rețelei de termoficare”, cum se prevedea prin anul 2009, printr-o hotărâre de atunci, care a fost, de altfel, abrogată tot prin această hotărâre de care discutăm acum la art. 2, nu se mai poate vorbi la acest moment, știindu-se faptul că, din păcate, și deși stăm pe munți de cărbune în Valea Jiului și avem și o termocentrală la Paroșeni modernizată pe bani grei, de doi ani nu mai există termoficare centralizată la Petroșani – și peste tot în Vale mult mai demult.

„Această Strategie locală de alimentare cu energie termică în sistem centralizat și stabilirea zonelor unitare de încălzire în municipiul Petroșani, adoptată prin HCL nr. 92 în anul 2009, a stat la baza politicii bugetare a primăriei noastre, care a susținut permanent societatea de interes local Termoficare S.A., atât cu sume importante pentru lucrări de investiții, cât și prin subvenționarea prețului gigacaloriei de către administrația locală. Însă, așa cum se știe, societatea despre care facem vorbire a intrat în faliment, din cauze multiple, iar sistemul de termoficare centralizat momentan în Valea Jiului este suspendat (…) Semnificative ni se par considerentele cuprinse în Studiul de soluție privind alimentarea cu căldură a municipiului Petroșani, elaborat de către S.C. ELSACO ESCO S.R.L. (…). În acest studiu, în ceea ce privește identificarea soluțiilor optime de asigurare cu energie a municipiului nostru, se arată faptul că: Gazul natural este cel mai comod de utilizat, presupune verificarea modului de racordare la o magistrală de gaze disponibilă, cât mai aproape de locație”, a precizat primarul Tiberiu Iacob-Ridzi în Referatul de aprobare al acestui proiect inițiat chiar de edilul șef al Petroșaniului.

Astfel că acum, racordarea celor de la casele din Colonia de Jos a Petroșaniului la magistrala principală, după extinderea acesteia pe mai multe străzi, operațiune ce va fi finalizată anul acesta, are cale liberă și prin această hotărâre de consiliu ce era extrem de necesară în condițiile actuale.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii