Petroșani / Concluzii după a II-a ediție a „Adunării Momârlanilor”

Petroșani / Concluzii după a II-a ediție a „Adunării Momârlanilor”

Timp de citire: 2 minute

„Adunarea Momârlanilor”, a doua ediție, organizată de Primăria municipiului Petroșani, s-a încheiat duminică, după trei zile în care petroșenenii au putut să se distreze în centrul civic al localității, dar și să-și achiziționeze produse alimentare de toamnă ori produse artizanale și meșteșugărești create de meșteșugari din Valea Jiului dar și din toată țara.

 

Spectacole cu muzică folclorică derulate pe scena amenajată în aer liber, o superbă paradă a portului popular ce a avut loc sâmbătă, în care minunații cai călăriți cu grație de călăreți au fost „sarea și piperul” acțiunii , o masă gratuită cu 1.000 de porții de mâncare cu specific momârlănesc, precum și premierile făcute de primarul Petroșaniului, Tiberiu Iacob-Ridzi păstrătorilor de tradiții și crescătorilor de animale au fost surprizele oferite de organizatori.

Trebuie remarcată afluența de oameni din ziua de sâmbătă, atunci când a avut loc parada portului popular, dar și servirea celor 1.000 de porții de mâncare GRATUITE, semn că evenimentele au fost așteptate de mulți dintre cei din comunitate. De remarcat și prezența „Junilor Petrileni”, în calitate de invitați ai primarului la eveniment, care fac cinste Văii Jiului în toată țara prin ținută și repertoriu la festivalurile la care sunt prezenți peste an.

Concluziile și gândurile transmise de primarul Petroșaniului la finalul celor trei zile sunt relevante și descriu ceea ce s-a întâmplat timp de trei zile în municipiul de la poalele Parângului la această manifestare de toamnă mult așteptată an de an de foarte mulți petroșeneni:

„Parada portului popular, organizată în cadrul Târgului de produse tradiționale – Adunarea Momârlanilor, s-a bucurat de un mare succes și sute de oameni au venit să admire frumusețea costumelor noastre tradiționale, care vorbesc atât de plastic despre identitatea noastră.

Mulțumesc celor de la Keops Horses pentru surpriza pe care ne-au făcut-o, aducând la această paradă minunații căluți și le mulțumesc deopotrivă tuturor participanților, momârlanilor care nu lasă tradițiile strămoșești să se stingă și pe care le transmit mai departe generațiilor următoare.

M-am bucurat ca și în acest an să îi premiem pe păstrătorii tradițiilor, pe crescătorii de animale, pe toți cei care se implică activ în viața comunității și în perpetuarea acestor obiceiuri și ocupații ancestrale de pe meleagurile noastre.

Pentru toți participanții la cea de a doua ediție a Adunării Momârlanilor am distribuit 1.000 de porții de mâncare cu specific momârlănesc – curechi, zeamă de batal și păsat – pregătite în ceaun, pe foc de lemne, dar nu înainte ca bucatele să fie sfințite de un preot.

Adunarea Momârlanilor reprezintă o inițiativă prin care dorim să susținem micii fermieri și meșteșugari, precum și produsele locale. De asemenea, dorim să promovăm și să păstrăm tradițiile comunității noastre, întrucât acestea ne definesc ca oameni, ca societate, iar păstrarea și respectarea lor reprezintă un omagiu adus înaintașilor noștri și trecutului comunității în care trăim”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii