De mulți ani Petrila nu mai are sistem de încălzire centralizată, pentru că acesta este costisitor și produce foarte multe pierderi. Însă pe vremuri sistemul exista, iar după desființarea lui în Petrila au rămas fostele puncte termice.
Aceste spații industriale de câteva sute de metri pătrați s-au transformat ulterior în spații ideale pentru desfășurarea micilor investiții, ateliere de reparații, ateliere de producție etc. Micii investitori sunt cei care salvează ce a mai rămas din economia locală. După ce industria minieră va apune cu totul, doar în puterea lor va mai sta piața de producție din Valea Jiului, în lipsa unei ieșiri la o autostradă, care să deschidă Valea către marii investitori.
La Petrila fostele puncte termice au fost concesionate adesea, oferind un spațiu de producție sau de servicii ideal, pentru că sunt bine realizate, localizate în oraș, facilitând accesul angajaților și al potențialilor clienți, ușor de întreținut și deloc scumpe de închiriat. Dacă anul trecut Primăria Petrila a concesionat CT10, anul acesta mai există o solicitare pentru concesiunea CT15 și a terenului aferent.
Orice fel de tranzacție cu bunurile din domeniul privat al unei administrații publice se face în urma unei evaluări realizată în prealabil. Evaluatorul Sorin Mangu se va ocupa de întocmirea unui raport de evaluare în concordanță cu prevederile Standardelor de Evaluare ANEVAR. Terenul aferent CT15 are suprafața de 657 mp și se află situat pe strada 8 Martie. Anul trecut, SC Iulian Transfor SRL a solicitat concesionarea clădirii fostei centrală termice nr. 10 și a terenului aferent, în vederea desfășurării de activități productive. Centrala are o suprafață de 269 mp, iar terenul aferent are suprafața de 900 mp. Redevența propusă anul trecut a fost de este de 0,5 lei/ mp/ an pentru clădire și de 0,4 lei/ mp/ an pentru teren.
Alina PIPAN