Școlile din Petrila vor fi reabilitate termic și chiar dotate cu materiale didactice, anul viitor, cu bani din PNRR. Excepție face școala numărul 2 din Lonea, acolo unde este o situație specială, dar pentru ea se au în vedere fonduri prin Tranziție Justă.
De anul viitor vor putea porni lucrările de reabilitare termică la instituțiile de învățământ din Petrila. Adminsitrația a depus proiecte pe PNRR pentru a obține fondurile necesare. Reabilitarea termică a școlilor petrilene este esențială pentru că, la ora actuală, clădirile acestor instituții de învătământ nu sunt eficiente energetic.
„Toate școlile din orașul Petrila vor intra în programul de reabilitare termică de anul viitor. În 2018 noi am depus niște cereri de finanțare pe POR, care din anumite motive au trebuit reziliate, dar la sfârșitul anului trecut noi am depus cereri de finanțare pe PNRR pentru toate școlile din orașul Petrila. Liceul, Școala numărul 5, Școala numărul 6, Școala 1 chiar și atelierul din curtea școlii numărul 1, au contracte de finanțare pe reabilitate termică și chiar dotări, care încep să se deruleze de anul viitor”, a spus Vasile Jurca, primarul orașului Petrila.
Excepție face Școala Gimnazială numărul 2 din Lonea, acolo unde clădirea este considerată cu risc seismic și nu pot fi accesați bani. Dar administrația publică locală caută variante, chiar și pe Tranziție Justă.
„Această școală este într-o situație delicată, pentru că expertiza tehnică ne solicită să facem consolidare înainte de reabilitare, iar acest proces are o valoarea prea mare și nu este eligibilă din fonduri pe PNRR. Dar, am discutat și cu Alex Kelemen și luăm în calcul accesarea de fonduri pe Tranziție Justă la această școală. Am avea posibilitatea să finanțăm o consolidare, de care e nevoie, sau mai există o variantă de a demola școala și a construi alta nouă, cu sală de sport și tot confortul, după ultimele standarde”, a mai adăugat edilul.
Instituțiile de învățământ din orașul Petrila necesită o intervenție rapidă, în primul rând pentru că o reabilitarea termică ar eficientiza clădirile din punct de vedere energetic. Asta ar însemna că și costurile cu încălzirea ar fi mai mici, iar confortul elevilor mai mare. Banii prin PNRR vor viza toate instituțiile de învățământ din oraș, cu excepția școlii numărul 2.