Petrila. Din cauza unor măsuri absurde, / Parcul Tineretului poate fi denumit...

Petrila. Din cauza unor măsuri absurde, / Parcul Tineretului poate fi denumit „Parcul de Zi al Tinerilor”

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: 4 minute

de Corneliu BRAN
• Noaptea parcul doarme pe „perna” lacătelor grele, puse de poliţia locală

Se întâmplă, deci, în Petrila anului 2020. Un mare parc, denumit „Tineretului”, „zonă de agrement pentru tineri”, cum pompos le place edililor să-i spună parcului construit cu atâta scandal de fostul primar (culmea că acum multora le place să se laude cu el, dar atunci nu era bine că se face, că „se aruncă aiurea banii pe fereastră”…), se închide efectiv pe la orele 21,00-21,30. De ce?

..din motive puerile,
de genul „așa am primit ordinul și trebuie să plecați imediat din parc”. Asta în plină lună de vară, când marea majoritate a tinerilor sunt în vacanță, tineri care din cauza problemelor legate de pandemie preferă să rămână toată vacanța în localitate. Iar cum seara prin Petrila nu prea ai ce face la 17-18 ani, firește că parcul și terenurile de sport rămân singurele locuri unde tinerii aceștia să-și petreacă timpul. Ba mai mult, pensionarii din zonă, preferă și ei plimbarea prin parc în zilele când ziua temperaturile se apropie de 30 de grade, „la răcoarea serii, noi, cei bătrâni și bolnavi de inimă, ne simțim foarte bine pe aleile sau băncile parcurilor. Din păcate, aici, în acest parc, nu putem, deoarece suntem scoși cu forța afară de polițiștii locali. Care, se vede treaba, numai această problemă o au, că în rest s-au terminat problemele din Petrila”, după cum ne spune o doamnă ce locuiește în apropiere de acest parc.

Teren de fotbal cu nocturnă „fantomă”
Tânărul Sebastian Viorel are și el o dilemă și ne întreabă: „Oare unde s-a mai pomenit ca oamenii să fie scoși din parc seara, destul de devreme vara, când pe la 21,00 încă e lumină? Plus că, pe terenul de fotbal, seara, de când știu nimeni n-a aprins nocturna, decât la inaugurare, când ne arătau ce teren frumos de tenis avem… O porcărie de teren de tenis de zgură era atunci și bine că măcar l-au transformat în teren de fotbal, dar pe care seara nu se poate juca că ăștia de la parc nu vor să aprindă nocturna. Cine știe poate că ea nu funcționează, dar să nu ne mintă atunci, spunându-ne că nu au clienți și de asta nu se aprinde instalația, că se consumă aiurea curent. Eu știu cel puțin vreo 20 de băieți care ar juca fotbal în nocturnă, la răcoarea serii, dar dacă ne alungă cu poliția locală sau nu aprind nocturna, atunci să fie sănătoși cu parcul lor cu tot.

Șeful poliției locale o dă la întors cum vrea el…
Cum plângerile pe seama acestui parc s-au tot înmulțit vara aceasta, l-am întrebat marți, 14 iulie pe șeful Poliției Locale Petrila, Gheorghe Bogeanu, care-i situația cu închiderea parcului seara, în luna lui Cuptor, că dacă era prin ianuarie mai înțelegeam, dar nici atunci, parcul public trebuind să fie într-o localitate normală deschis 24 de ore din 24?
Prima dată șeful poliției locale a recunoscut că se închide parcul seara, că așa sunt ordinele, că unii merg acolo să bea, să mănânce semințe, fac prostii, rup, dreg și așa mai departe, un cor de acuze care mai de care mai grave. „Bine, dar nu de asta există poliție locală, ca să vadă astfel de lucruri și să ia măsuri? Iar toate aceste motive nu înseamnă că trebuie să se închidă un parc cu totul…”. Văzând că n-am „mușcat” argumentele aduse, Gheorghe Bogeanu a dat-o la întors, a vorbit de pandemie, de COVID-19, de polițiști locali puțini, de ordine primite de sus și alte alea, până ce efectiv m-am plictisit de atâtea povești…
„Bine, aveți acum un motiv, pandemia, ca să nu deschideți terenul de sport, că se ia virusul… Dar ziua tinerii spun că se mai joacă câteun meci… Atunci, seara, de ce nu se poate, că spun unii băieți că nocturna aia n-a mers niciodată, decât la inaugurare… Sau virusul se ia numai ziua?”. A venit iar un „potop” de fraze din care, sincer, n-am înțeles mare lucru, deoarece n-aveau logică față de acest subiect… Iarăși covid, pandemie, număr puțin de polițiști locali și „bagabonții” care sparg semințe și dau șuturi la pet-urile de bere sau rup băncile fiind cuvinte la „loc de cinste” în discursul șefului poliției locale petrilene.
Acestea fiind zise, ne-am lămurit cam care este filozofia de viață a poliției locale din Petrila legată de parcuri: le închide seara că n-are cine să le apere! Bravo! Un gest măreț care ne scutește de alte comentarii.

Un sistem modern de supraveghere video ar încheia poveștile de adormit copiii și ar aduce siguranță tuturor
În încheiere, dau un sfat gratis edililor primăriei: dacă nu merge cu pulanul și polițistul, atunci poate merge cu supraveghere video. Parcurile în ziua de azi sunt costisitoare. Sfatul meu, ca om experimentat în chestiuni de ordin edilitar și de siguranță comunitară, este să mai investiți, dragi edili, ceva bani la cele două-trei parcuri mai de Doamne Ajută din Petrila, astfel încât să montați o instalație de supraveghere în fiecare. Câteva camere video, mai bune, nu din ălea chinezești, montate unde trebuie, ar scuti poliția locală de deplasări aiurea, dar și de supărarea tinerilor pe voi că le închideți ușile de la parc în nas! Unde mai pui că fiecare copil ar fi mult mai protejat atunci când se află în parc nesupravegheat de părinți sau bunici. Cam asta ar fi ideea și nu e cine știe ce, dar e practică, dacă tot vă plângeți toată ziua că n-aveți polițiști locali și că după ce că nu erau destui, vi-i ia mai luat, cu pandemia, cei de la poliția națională. Doamne, câte mai face nerușinatul ăsta de COVID 19… Bine că unii au pe cine pune vina la ceea ce, poate, n-au făcut în ani de zile… Voi reveni.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii