Pentru a nu se mai inunda Cartierul Aeroport din cauza pâraielor şi a Jiului, Apele Române încep lucrările de amenajare de albii şi consolidare de maluri pe Pârâul Staicului, Pârâul Sălătruc şi un tronson din Jiul de Est (zona benzinăriilor). Valoarea investiţiei este de peste 8,5 milioane de lei. Bine că s-au găsit resurse în al doisprezecelea ceas. Rău că nu s-au găsit până acum, comunitatea locală fiind nevoită să cheltuiască bani grei pentru diminuarea efectelor numeroaselor inundaţiilor care au avut loc în această zonă.
S.C. SOCOT S.A. Tg-Mureş
În acest moment există o firmă care a câştigat licitaţia acestor lucrări: S.C. SOCOT S.A. din Tg-Mureş , cu o tradiţie de peste 35 de ani în domeniul construcţiilor hidrotehnice de mare complexitate şi în domeniul construcţiilor de drumuri şi poduri din Transilvania. Din 24 august 2016, în baza Autorizaţiei de Construire nr. 90, înregistrată pe data de 9 august a.c., emisă de Primăria municipiului Petroşani, au început primele lucrări.
Reamintim că proiectantul acestui proiect este S.C. Aqua Prociv Proiect Cluj-Napoca, iar termenul de execuţie este de 36 de luni, investiţia făcută de Apele Române fiind de 8.590.875 lei.
„Lucrările vor viza trei zone distincte: pe Jiul de Est (zona benzinăriilor) – amenajarea albiei pe o distanţă de 700 de metri şi consolidare de mal (în principal cel dinspre cartierul de blocuri) pe o lungime de 820 metri; amenajarea albiei pe Pârâul Staicului (pe o lungime de 1.510 metri) şi consolidare de maluri pe o lungime de 1.480 metri; amenajarea albiei Pârâului Sălătruc pe o lungime de 1.090 metri şi consolidare de maluri pe o lungime de 1.362 metri”, ne-a declarat inginerul Sorin Corici, şeful SHI Petroşani, din cadrul Apelor Române Jiu-Craiova.
Construcţiile ilegale vor fi demolate
Totuşi, există o problemă nerezolvată, dar care, cu siguranţă, în luna septembrie va fi soluţionată după cum ne-a spus primarul Tiberiu Iacob-Ridzi şi Daniel Vişan, directorul executiv din cadrul Primăriei municipiului Petroşani.
Într-o adresă expediată primăriei de către Administraţia Bazinală „Apele Române – Administraţia Bazinală de Apă-Jiu, semnată de directorul Marin Talău şi de directorul tehnic Dezvoltare-Investiţii, Gabriel Muller se specifică, „în proiectul Amenajare Râul Jiul de Est şi afluenţi – Pârâul Staicului şi Pârâul Sălătruc, la predarea amplasamentului s-a constatat obstrucţionarea accesului de către construcţii amplasate pe zonele de servitute parţială pe toate cursurile de apă cuprinse”. În acest sens, şefii de la Apele Române solicită primăriei ca prin serviciul abilitat să ia măsurile ce se impun „cu proprietarii de garaje şi alte construcţii insalubre amplasate în zona de servitute prevăzută de Legea 107 din 1996 – Legea Apelor, cu actualizările ulterioare, având în vedere că cea mai mare parte a acestora sunt executate şi amplasate ilegal”.
O problemă despre care ZVJ a tot scris în mai multe rânduri. De vreo două-trei ori, am fost băgaţi în seamă şi s-a făcut ce trebuie, a se vedea demolările făcute acum câţiva ani de pe malurile Pârâului Staicului, de alte câteva ori nu prea (Maleia, Sălătruc, Jiul de Est)… Iată că acum, neavând ce face, primăria va face ce trebuie, conform legii, că doar n-o să se stopeze o investiţie de peste 8 milioane lei ultra necesară municipiului, ţinând cont de ultimele inundaţii din vara aceasta şi de ce ar mai putea urma.
De altfel, şi primarul Tiberiu Iacob-Ridzi susţine acest lucru: „Vom face rapid o comisie care va analiza în scurt timp, pe teren, situaţia de care vorbesc cei de la Apele Române. Apoi, după somaţii, vom trece efectiv la demolarea acelor construcţii. Este un proiect binevenit şi foarte util, pe care-l salutăm, o investiţie foarte bună pentru municipiul nostru. De aceea vă asigur că nimeni nu are interesul să întârzie lucrările, cu atât mai mult noi, cei din primărie. Să sperăm că vremea va permite să se lucreze serios încă din acest an… Cu cât mai repede cu atât mai bine”.
În aceeaşi notă este şi declaraţia directorului executiv Daniel Vişan: „Nu ştiu de documentul respectiv, că am fost în concediu, dar vă asigur că vom analiza foarte repede situaţia printr-o comisie creată la nivel de servicii specializate din primărie, iar după aceea, dacă trebuie şi situaţia se prezintă cum ne comunică dumnealor, vom demola tot ce e construit aiurea, aşa cum am mai făcut-o de altfel şi în alte dăţi…”.
Corneliu BRAN