La sesizarea lui Constatin Curcudel şi a fiului său, Costel Petre, ne-am deplasat vineri, 11 martie, pe strada Părăieni din Livezeni – Petroşani, care deserveşte un număr de circa 20 de gospodării.
Problema comunităţii
Am fost aşteptaţi de cei doi petroşeneni înainte amintiţi. Aceştia ne-au arătat cum stă situaţia în teren, comunicându-ne, totodată, mai multe aspecte legate de drumul de-acolo şi de iluminatul public stradal din zonă.
Înainte să redăm ce ne-au spus oamenii şi cu ce probleme se confruntă „părăienii” din Livezeni, ne-am lămurit singuri că, într-adevăr, strada respectivă este praf şi pulbere. Şi ploile căzute din abundenţă în ultima perioadă au afectat drumul care uneşte brâul de case cu şoseaua principală, în zona supermarket-ului „Kaufland”. Nămolul pe drum de câteva degete, bălţile şi gropile de la tot pasul, scurgerea apei de pe dealul din apropiere pe drum în jos fac de nesuportat parcurgerea acestui drum în acest anotimp chiar şi cu maşina, darmite pe jos.
Cei doi interlocutori ne-au informat că primăria a fost înştiinţată de starea drumului, în diverse ocazii, inclusiv într-o audienţă la primarul municipiului. Care a promis că va rezolva problema, însă deocamdată acest sprijin a rămas nematerializat.
Drum foarte prost, iluminat slab
Constatin Curcudel, domiciliat pe strada Părăieni, la nr. 22, şi fiul său, Costel Petre, sunt doi oameni obişnuiţi din zonă, care lucrează şi plătesc taxe şi impozite locale ca toată lumea. Ei sunt nemulţumiţi că, deşi locuitorii de pe strada lor contribuie cu bani la bugetul local, „de multă vreme nu suntem băgaţi în seamă de administraţia locală”. „Doar atunci când nu plătim vreo taxă sau ceva, suntem băgaţi în seamă, că vine imediat înştiinţarea sau somaţia… în rest…”.
„Nu vrem să facem scandal. Nu vrem să creadă cineva că dorim să atacăm primăria sau să facem cine ştie ce jocuri, dar am ajuns la concluzia că doar presa ne mai poate ajuta, din moment ce vedem că nimeni nu mai mişcă un pai în zona noastră ca să ne ajute în rezolvarea problemelor noastre, care persistă de ani de zile, nu de azi sau de ieri. Practic, am ajuns cam la capătul răbdării. Uitaţi-vă cum arată acest drum! Jalnic! Se trece greu cu maşina, ba, uneori chiar deloc. Dacă se îmbolnăveşte cineva aici, că sunt destui bătrâni, nu poate ajunge o salvare… Doamne fereşte de un foc, că nici pompierii n-au cum să urce drumul, de-aici de la bază până spre case. Drumul are vreo 400-500 de metri până la ultima casă. Uitaţi, apa vine pe drum şi pe o parte şi pe alta. Chiar nu se poate asfalta de atâţia ani şi pe marginea lui să se facă două rigole de scurgere care să deverseze apa în canalizarea făcută în urmă cu vreo trei ani, astfel încât să scăpăm şi noi de noroaie şi greutăţi? Am fost la primărie, l-am anunţat şi pe domnul primar, ne-a spus că se va rezolva, dar deocamdată nimic… Facem un nou apel, în numele celor 20 de familii care locuiesc aici. Poate strigătul va fi auzit, în cele din urmă, de cineva din primărie, poate domnul primar, poate alţii cu putere de decizie, că nu mai ştim ce să ne facem”, a declarat Constantin Curcudel, pentru ZVJ.
Imaginile cu drumul vorbesc şi ele de la sine. În afară de drum, „părăienii” mai au o problemă: iluminatul public stradal. „După ce că e noroi, curge apă pe el când plouă şi drumul praf, iar iarna nu vine nimeni să cureţe drumul de zăpadă, mai stăm şi aproape în beznă. Pe tot locul de aici, mai bine spus pe tot drumul, sunt montate doar două becuri. Noaptea e groaznic să treci pe-aici, dacă vii pe jos… Nu s-ar mai putea monta măcar încă vreo patru-cinci becuri?”, se întreabă, pe bună dreptate, oamenii.
„Vom face un tabel pentru drum, semnat de toată lumea şi îl vom duce la primărie, ca o ultimă cale de cerere să se rezolve această problemă a noastră. Că în alte zone s-a putut, la noi vedem că nu se poate şi se spun tot felul de motive…”, şi-a încheiat expunerea problemelor Curcudel. Nu înainte să ne spună că n-ar strica ca în staţia de maxi-taxi de la „Kaufland” să se monteze şi vreo două coşuri de gunoi, deoarece lumea care aşteaptă aruncă mizerii şi ambalaje pe jos în lipsa acestora.
Lămuririle primarului
Contactat de noi în aceeaşi zi, vineri, 11 martie, primarul Tiberiu Iacob-Ridzi ne-a comunicat următoarele: „Da, cunoaştem problema cu acel drum. Prima dată n-am putut să-l trecem pe lista de reabilitare drumuri deoarece erau acolo lucrări la canalizare. Apoi, n-au fost bani ori au existat alte lucrări. Anul acesta nu e pe lista de lucrări aprobate, dar la anul va fi, cu siguranţă, şi acest drum, pe care îl vom avea în vedere. Aşa le-am şi spus. Ce pot să vă mai spun este faptul că deja ne-am gândit, înainte să apară dumnealor în presă, să facem acolo nişte lucrări de întreţinere la drum, în sensul că o să turnăm şi apoi o să bătătorim nişte piatră, astfel încât drumul să fie funcţionabil până la anul. În legătură cu iluminatul public de pe strada respectivă, îl avem în vedere şi în cel mai scurt timp vom mai monta nişte becuri. La fel, că mi-aţi spus şi de coşurile de gunoi. Pe bună dreptate, şi probabil că este o scăpare a noastră, vom monta şi în acele staţii câteva coşuri de gunoi”.
Doar 2-3 familii din 20 s-au branşat la canalizare
Am încheia şi noi cu un mic „amănunt”. Aşa cum spunem că administraţia greşeşte, când se întâmplă asta, sau redăm ce spun cetăţenii, plătitori de taxe şi impozite, acum spunem ce i-am spus şi domnului Curcudel. Anume, că nu e normal ca după doi-trei ani de la introducerea canalizării, din 20 de gospodării, cum susţin dumnealor că sunt acolo, doar „vreo două-trei” să se fi legat la reţeaua de canalizare, făcând cerere în acest sens. Ne plângem de unele, de altele, dar şi când există posibilitatea, după investiţii serioase şi după multă trudă, unii preferă să rămână cu buda-n spatele curţii, decât să-şi facă o baie lângă casă – nu vorbim aici de bătrânii fără posibilităţi, vorbim de oameni tineri, cum sunt şi cei din familia Curcudel. Pentru doi abonaţi, aproape că nu se justifică atâţi amar de bani băgaţi acolo… Se pune întrebarea ce se întâmpla dacă în zonă n-ar fi fost făcută acea canalizare… Probabil că toţi de pe stradă ar fi reclamat acest fapt, ar fi înjurat administraţia că nu sunt băgaţi în seamă… Câteodată stai şi te întrebi de ce n-are ursul coadă? Uite, de asta…
Corneliu BRAN