În Valea Jiului majoritatea monumentelor istorice sunt la Petroșani și Petrila. Petroșaniul are imobile istorice citadine, iar Petrila monumente istorice industriale. Fiecare administrație locală ar putea beneficia de fonduri europene pentru reabilitarea lor.
„Primul venit – primul servit”
Apeluri de proiecte au mai fost, și în data de 3 mai s-a mai lansat unul. Primăria Petroșani a reușit atragerea fondurilor europene pentru restaurarea și modernizarea Muzeului Mineritului, lucrări deja atribuite, în curs de desfășurare, iar multe dintre imobilele monumente istorice sunt în stare bună. Altele nu. Primăria Petrila însă, ar putea să se mobilizeze și să salveze monumentele istorice industriale, dar nu strict declarativ.
În data de 3 mai a fost aprobat prin ordin al ministrului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice Ghidul Solicitantului – Condiții specifice de accesare a fondurilor aferent apelului de proiecte pentru proiecte nefinalizate, în cadrul Axei 5, Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural, a Programului Operaţional Regional (POR) 2014-2020.
Solicitanţii eligibili sunt autoritățile publice centrale, unitățile administrativ-teritoriale, instituţiile publice, precum şi parteneriatele dintre entităţile menţionate anterior.
Pentru pregătirea proiectelor este prevăzută o perioadă de aproximativ două luni de la data publicării Ghidului specific. Cererile de finanțare vor putea fi încărcate în aplicaţia MySMIS până la data de 16 iulie 2018, ora 12:00.
Apelul este de tip non competitiv, având la bază principiul „primul venit – primul servit”, cu termen limită de depunere a cererilor de finanțare.
Acțiunile sprijinite în cadrul priorității de investiții
În conformitate cu Legea nr.422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicată, acestea se clasează astfel: grupa A – monumente istorice de valoare naţională şi universală; grupa B – monumente istorice reprezentative pentru patrimoniu cultural local.
Monumentele istorice reprezentative pentru patrimoniul cultural local pot fi localizate în mediul urban precum şi în mediu rural.
Actuala listă a monumentelor istorice este anexă la Ordinul ministrului culturii nr. 2.828/2015, pentru modificarea anexei nr. 1 la Ordinul ministrului culturii şi cultelor nr. 2.314/2004 privind aprobarea Listei monumentelor istorice, actualizată, şi a Listei monumentelor istorice dispărute, cu modificările ulterioare din 24.12.2015. Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 113 bis, 15.02.2016, având un caracter oficial şi legal.
Indicatorii de realizare comuni și specifici ai programului fac obiectul monitorizării performanţelor programului şi pentru această prioritate de investiţii aceştia sunt: obiective de patrimoniu cultural restaurate; creșterea numărului preconizat de vizite la obiectivele de patrimoniu cultural și natural și la atracțiile care beneficiază de sprijin.
Monumentele ce ar putea fi salvate cu bani europeni
Monumentele istorice de la Petrila sunt următoarele: Exploatarea Minieră Petrila; Atelierele mecanice; Clădirea compresoarelor vechi și termocentrala cu coșul de fum, Mina Deak, Puțul nou cu schip, Puțul centru (turnul și hala), Preparația veche, monumente pe cale de deteriorare ireparabilă. Acestea ar putea fi reabilitate cu bani europeni dacă primăria ar prelua în administrare aceste obiective și ar depune proiecte de finanțare. Dacă ratează apelurile lansate de minister, va mai avea această șansă probabil după 2020, undeva în anul 2022.
La Petroșani Cartierul de locuințe muncitorești „Colonia” cu siguranță nu va mai putea fi salvat, pentru că nici administrația locală nu s-a declarat interesată de acest lucru.
Centrul istoric (care nu mai e deloc istoric, ci este unul relativ nou) al orașului între Piața Victoriei și Centrul civic a mai beneficiat de investiții de modernizare, dar nu restaurare.
Dispensarul „Principele Mircea”, azi Casa de Cultură a Studenților, este în stare bună.
Primul sediu al S.A.R. Petroșani, azi Muzeul Mineritului este pe cale de renovare și modernizare.
Fostul sediu al Sindicatul Minier municipiul Petroșani Str. Cuza Vodă 4, 1921-1946, nu mai poate fi renovat.
Cazinoul Muncitoresc municipiul Petroșani, str. Grivița Roșie 38, 1925, este renovat, aici funcționând acum Restaurantul “La Belle Epoque”.
Biserica de lemn „Sf. Arhangheli” (a „Sânonilor”) municipiul Petroșani, str. Lunca 8, sec. XVIII, ar putea fi restaurată, ar fi chiar nevoie, dar ea este în administrarea episcopiei, și de acolo ar trebui să pornească inițiativa.
Cazinoul Funcționarilor, azi Teatrul Dramatic „I.D. Sîrbu”, municipiul Petroșani, 1905, partea veche a clădirii a avut și ea parte de lucrări de întreținere.