Ședința extraordinară festivă a Consiliului Facultății de Mine care s-a desfășurat joi, 21 iulie, în amfiteatrul A1 al Universității din Petroșani, de la orele 12:00, a avut un singur punct pe ordinea de zi: acordarea diplomelor de excelență personalităților care s-au remarcat prin contribuții deosebite pentru consolidarea Facultății de Mine.
Ședința a fost condus cu operativitate și ținută universitară de conf.univ.dr.ing. Csaba R. Lorinț, decanul Facultății de Mine. Momentul festiv a fost onorat de prof.univ.dr.ing. Sorin Radu, rectorul Universității din Petroșani.
Ceremonia a început cu un moment de reculegere păstrat în memoria prof.univ.dr.ing. Aurelian Simionescu, căruia i s-a acordat o diplomă de excelență „Post-mortem, pentru întreaga activitate”.
Apoi, s-a trecut la… vii.
Decanul Lorinț i-a înmânat diploma de excelență „pentru întreaga activitate publicistică și muzeistică în domeniul minier” scriitorului, gazetarului și muzeografului Marian Boboc.
Tot decanul a conferit 5 diplome de excelență „pentru întreaga activitate depusă în dezvoltarea mineritului și a Facultății de Mine”: prof.univ.dr.ing. Sabina Irimie (la împlinirea vârstei de 65 de ani); prof.univ.dr.ing. Ioan Dumitrescu (la împlinirea vârstei de 65 de ani); conf.univ.dr.chim. Aronel Matei (la împlinirea vârstei de 65 de ani); conf.univ.dr.ing. Nicolae Cristea (la împlinirea vârstei de 70 de ani); prof.univ.dr.ing. Mircea Georgescu (la împlinirea vârstei de 80 de ani).
Dintre aceștia au rostit emoționante discursuri prof.univ.dr.ing. Sabina Irimie și Mircea Georgescu.
Cu eleganța și probitatea sa informațională, rectorul Sorin Radu a arătat noile oportunități ale Facultății de Mine, în contextul crizei energetice prin care trece omenirea, subliniind reîntoarcerea la energia produsă cu ajutorul cărbunelui.
După consumarea momentului festiv, Marian Boboc ne-a declarat: „Pentru mine a fost o zi privilegiată, pentru că nu în fiecare zi un corp academic îmi oferă un semn al prețuirii. Mulțumesc conducerii Facultății de Mine și d-lui decan Csaba R. Lorinț. Așa cum am spus și în alocuțiunea mea, rostită după ce mi-a fost decernată diploma, nu am venit să țin un discurs. Discursul meu cel mai coerent îl reprezintă cărțile mele despre istoria Văii Jiului, grupate în ciclul Viețile Văii Jiului, și care vorbesc direct sau indirect de cărbune, exact domeniul de activitate al Facultății de Mine. Cum diploma face referire și la meritele mele în domeniul muzeisticii, dovedite în reamenajarea Muzeului Mineritului, pot spune că, de la bun început, am avut o colaborare onestă, care a produs și produce efecte, cu d-nii rector Sorin Radu și Casbi Lorinț. Le mulțumesc și îi asigur că tot ce am început împreună va continua, inițiativelor noastre adăugându-li-se altele. Sper ca Creatorul să-mi îngăduie să-mi duc la capăt măcar proiectele editoriale și muzeistice demarate. Noroc bun!”.
Când a coborât Dealul Institutului, Marian Boboc a găsit pe masa sa de lucru de la Muzeul Mineritului o șampanie. Semn că și colegii și prietenii săi Erika, Puiu, Hoini au ținut să se bucure împreună cu Marian Boboc.