Pentru cheltuirea banului public / Ordonatorii de credite sunt răspunzători în faţa legii

Pentru cheltuirea banului public / Ordonatorii de credite sunt răspunzători în faţa legii

Timp de citire: un minut

Ministerul Finanţelor Publice informează că toţi conducătorii de instituţii care depăşesc limitele creditelor de angajament sau utilizează alocările bugetare în alte scopuri răspund în faţa legii penale.

 

În fapt, regulile şi limitele cheltuielilor instituţiilor publice centrale din România (agenţii, ministere) sunt prevăzute de Legea finanţelor publice (Legea nr.500/2002 cu modificările şi completările ulterioare) şi de Legea anuală a bugetului dezbătută luni, 6 februarie 2017. Regulile şi limitele cheltuielilor instituţiilor publice locale din România (primării, consilii locale, consilii judeţene) sunt prevăzute de Legea nr.273/2006 privind finanţele publice locale şi de bugetele proprii ale acestora.

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.9/2017 respectă întocmai exigenţele celor două legi menţionate anterior şi suspendă doar obligaţia de evidenţiere formală a creditelor de angajament aferente programelor anuale. Trebuie precizat faptul că atât bugetul pentru 2016, elaborat de guvernul trecut, cât şi bugetul pentru anul 2017, dezbătut luni, au fost redactate în aceste condiţii.

Pentru asigurarea derulării în bune condiţii a contractelor multianuale pentru realizarea obiectivelor de investiţii în infrastructură, comisiile reunite au adoptat următorul amendament: „Pentru anul 2017, angajarea cheltuielilor pentru finanţarea acţiunilor anuale se face în limita creditelor bugetare aprobate, cu excepţia acţiunilor pentru care prezenta lege prevede distinct credite de angajament”.

De asemenea, pentru clarificarea prevederilor specifice legilor bugetare şi pentru eliminarea oricărei posibilităţi de interpretare, comisiile reunite au adoptat următorul amendament, care precizează în mod expres că se menţine răspunderea în faţa legii pentru cheltuirea banului public: „În anul 2017 prevederile alineatelor (1), (2), (3) şi (4) ale Art. 4 din Legea nr. 500/2002, cu modificările şi completările ulterioare, se aplică de către toate instituţiile şi autorităţile publice”.

În cadrul dezbaterilor, reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice au susţinut amendarea proiectului Legii bugetului de stat cu cele două amendamente.

Mihaela PETROŞAN

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii