Pe tema funcționării sau nu a hidranților stradali, / Contradicții între Primăria...

Pe tema funcționării sau nu a hidranților stradali, / Contradicții între Primăria Petroșani și Apa Serv

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: 4 minute

Într-un comunicat de presă transmis luni 1 martie, în urma violentului incendiu ce a avut loc săptămâna trecută la un magazin chinezesc de pe strada 1 Decembrie 1918 din apropiere de un bloc de locuințe din zona spitalului, primarul Tiberiu Iacob-Ridzi susține că a solicitat de urgență celor de la S.C. Apa Serv Valea Jiului S.A., precum și conducerii Detașamentului de Pompieri Petroșani să verifice de urgență starea de funcționare a tuturor hidranților stradali de pe raza municipiului.

 

Două puncte de vedere diferite

Această cerere survine pe fondul faptului că în urma incendiului izbucnit săptămâna trecută, primarul, aflat la fața locului imediat după sosirea pompierilor, susține că a observat faptul că hidranții stradali din apropiere de un magazin și de locul incendiului nu funcționau.

Cei de la Apa Serv Valea Jiului S.A., prin vocea directorului general Cristian Ionică, susțin însă că n-au fost probleme din acest punct de vedere, din moment ce pe o rază de 100 metri există și au și fost folosiți atunci alți trei hidranți, unul aflat în intersecția de la spital, celălalt în zona magazinului „Lidl” și un al treilea chiar în apropierea zonei unde a izbucnit incendiul.

În momentul apariției comunicatului dat de primarul Tiberiu Iacob-Ridzi, imediat mi-am pus întrebarea, firească, dacă acești hidranți pot proteja, în urma unui incendiu violent, spitalul de urgență din apropiere, ținând cont la ce s-a întâmplat prin țară cu unele secții ATI din țară în ultima perioadă?

Directorul operatorului regional de apă ne-a spus însă că, „garantat 100% cei trei hidranți, plus alți vreo doi din zonă ar fi suficienți în caz de incendiu, Doamne ferește”, „plus că și SUP are rețeaua sa de hidranți, de care noi nu mai răspundem, dar care sunt convins că funcționează”.

 

Comunicatul de presă al primarului Tiberiu Iacob-Ridzi

Dar să vedem întâi ce a vrut să ne transmită tuturor, prin intermediul presei locale, primarul Tiberiu Iacob-Ridzi: „În calitate de primar al municipiului Petroșani și președinte al Comitetului Local pentru Situații de Urgență am solicitat în această dimineață operatorului de apă potabilă și apă uzată – Apa Serv Valea Jiului SA verificarea de urgență, împreună cu reprezentanții Detașamentului de Pompieri, a tuturor hidranților stradali de pe raza municipiului Petroșani.

Incendiul violent izbucnit vineri seara la magazinul chinezesc, situat pe strada 1 Decembrie 1918 în zona Spitalului de Urgență Petroșani, a scos la iveală faptul că hidranții stradali de apă amplasați în proximitatea magazinului Carrefour (fostul magazin Billanu erau funcționali.

Acest lucru nu este admisibil și toată rețeaua de hidranți exteriori trebuie să fie funcțională, corect întreținută, astfel încât să poată fi utilizată la parametri optimi în caz de necesitate.

Rețelele de distribuție a apei din centrele populate (localități) trebuie să fie echipate cu hidranți exteriori, care să asigure condițiile de debit și presiune necesare stingerii incendiilor, potrivit prevederilor legale în vigoare și a reglementărilor tehnice referitoare la instalații de alimentare cu apă și canalizare a localităților.

În municipiul Petroșani, la fel ca în întreaga Vale a Jiului, rețeaua exterioară de hidranți este administrată de SC Apa Serv Valea Jiului SA, societate de interes local care funcționează în directa subordine a Consiliului Județean Hunedoara și a administratorului public al județului Hunedoara.

Pentru a  preîntâmpina orice disfuncționalitate, iar hidranții să poată răspunde scopului pentru care au fost proiectați și amplasați, nu așa cum s-a întâmplat, din nefericire, vineri seara,  am solicitat verificarea tuturor acestor instalații de către o echipă comună formată din reprezentanții Apa Serv Valea Jiului și ai Detașamentului de Pompieri din Petroșani”.

 

„Nu vorbim de o rețea de hidranți nefuncțională din zona respectivă, vorbim de un singur hidrant din patru, de care însă pompierii știau”

De partea cealaltă, contactat de ZVJ, directorul general al S.C. Apa Serv Valea Jiului S.A., inginerul Cristian Ionică, apără societatea, susținând următoarele:

Nu vorbim de mai mulți hidranți ci doar de unul de lângă fostul magazin Billa. Restul, vreo trei în zonă, au fost funcționali, inclusiv cel de lângă blocul din apropierea incendiului. Avem filmări cum au fost folosiți hidranții. Verificarea s-a făcut în luna noiembrie, următoarea verificare va avea loc după circa cinci luni, în aprilie. Greșeala noastră a fost că nu am trimis și primăriei un proces-verbal din care să reiese că s-a făcut verificarea, dar din luna aprilie încolo, de câte ori vom face verificarea hidranților stradali, vom trimite un act constatator și primăriei. Noi în oraș avem 222 de hidranți stradali, dintre aceștia 17 nu funcționează, iar din aceștia 17, unul s-a întâmplat să fie cel de lângă magazinul Billa, dar de care pompierii știau că nu funcționează și de aceea nici n-au încercat să-l folosească, folosindu-se de ceilalți, inclusiv de unul foarte aproape de incendiu. Nu l-am putut repara deoarece acel hidrant are nevoie de niște piese speciale pe care nu le-am avut, dar pe care o să le avem în primăvara aceasta. Un hidrant se poate strica din mai multe motive. Odată din cauza înghețului, apoi din cauză că cineva umblă la el necorespunzător și îl strică. Nu am avut nicio sesizare în urma acestei acțiuni din partea pompierilor, deoarece, repet, în urma verificărilor i-am anunțat că acel hidrant e nefuncțional și ei știau treaba asta. Deci, nu se poate spune că rețeaua de hidranți stradali din zonă n-a fost funcțională, vorbim doar de un singur hidrant, iar de el, repet, se știa! Legat de spital, ce m-ați întrebat, există în perimetrul din apropiere pe o rază de 100-150 de metri vreo cinci hidranți stradali funcționali. Asta pe lângă faptul că și spitalul are rețeaua proprie de hidranți, care nu mai intră în responsabilitatea noastră. Nu se pune problema să nu existe apă în apropiere în caz de incendiu! Din acest punct de vedere există siguranță sută la sută. Dar mai bine fără astfel de evenimente tragice, Doamne ferește!”.”, ne-a declarat tot luni, 1 martie, șeful operatorului regional de apă și canalizare, Cristian Ionică.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii