Începând cu data de 15 noiembrie, 15 gospodării de pe strada Coasta din Petroşani vor beneficia de apă potabilă.
Situată în zona de sud a Petroşaniului, strada Coasta nu a avut niciodată introdusă o reţea de apă potabilă, sau de canalizare. Locuitorii au făcut cu dificultate faţă acestui neajuns, aducând apă de la cele câteva izvoraşe din zonă pentru consumul propriu şi pentru animale. Metoda cea mai la îndemână pentru a strânge apă pentru spălat a fost strângerea apei de ploaie în tot felul de recipiente.
Dorind să vină în sprijinul acestor cetăţeni şi în urma a numeroase apeluri făcute de aceştia către Apa Serv Valea Jiului, operatorul regional de apă şi canalizare a analizat situaţia şi, în urma unui proiect, finanţat din surse proprii, s-a început acum vreo trei luni lucrarea de introducere a reţelei de apă pe această stradă.
Luna aceasta lucrările de introducere a reţelei de apă au fost finalizate, astfel că începând cu data de 15 noiembrie toate cele 15 gospodării pot beneficia de apă potabilă. Ajunşi la faţa locului, tot în aceeaşi zi, alături de directorul general al SC Apa Serv Valea Jiului SA, inginerul Cristian Ionică, şi de inginerul Florin Donisă, şeful Departamentului Exploatare, am stat de vorbă cu unul dintre cei ce locuiesc în gospodăriile de pe această stradă pentru a ne spune dacă e mulţumit de lucrare şi pentru a ne arăta dacă are apă potabilă curentă în casă. Dorel Gârgă, de la numărul 81, s-a arătat mulţumit de lucrare, spunându-ne că este fericit că de-acum s-a rezolvat cu problema apei potabile, o mare problemă pentru toţi ce locuiesc acolo.
„Este foarte important acest lucru. Am luptat pentru aceasta şi cu voinţa bunului Dumnezeu s-a reuşit într-un final să se facă această lucrare aici. Insistenţa mea şi a vecinilor se pare că a contat.
De-acum e mai uşor. Înainte nu aveam surse de apă în apropiere. Eu doar de un an şi ceva am cumpărat aici teren şi casă, dar faptul că nu aveam apă mă încurca rău. Mi-am făcut deja şi baia, mai am puţin şi o termin, acum am şi apă la ea, astfel că e mai bine. Aşteptăm în continuare mai multe lucruri bune la strada asta. Vrem în primul rând asfaltare, că aparţinem şi noi de oraş, dar dacă încă nu se poate măcar să o pietruiască… Aceste mici sate aparţinătoare ar trebui şi ele cât de cât ajutate. Aşa cred eu cel puţin…”, ne-a declarat Dorel Gârgă. E bine să știe și Dorel Gârgă că satele Petroșaniului sunt foarte, foarte mult ajutate de către municipalitate, de cele mai multe ori în detrimentul zonei urbane. S-au cheltuit și se cheltuiesc foarte mulți bani pentru zone cu puțini locuitori (de ex. Dâlja, unde se asfaltează drumul, are locuitori cam cât două blocuri de pe str. Avram Iancu).
Am mers să ne arate şi baia din casă, dar şi faptul că pe „ţuţuroi” curge apă. Încercând să ne demonstreze cum curge apa pe un furtun instalat la conducta de apă ce vine în casă, baia, încă nepodită cu gresie, cum doreşte, s-a umplut dintr-o dată de apă. „Nu-i bai, că abia ce se mai aşează pământul. Apa se usucă, bine că avem apă, că-i sfântă la casa omului”, ne-a mai zis acesta.
Referitor la lucrarea în sine, inginerul Florin Donisă ne-a dat mai multe amănunte: „În această zonă este vorba de 15 gospodării. Reţeaua s-a realizat pe o lungime de peste 1.200 de metri, lucrarea s-a întins pe aproximativ trei luni. Această lucrare face parte, de fapt, dintr-o lucrare mai amplă. Noi, ca să ajungem cu apa aici (undeva în spatele ştrandului din Petroşani – n.r.), la gospodăriile care sunt situate la o cotă mai înaltă, nu puteam să alimentăm gravitaţional din reţeaua de apă a Aeroportului. Aşadar, a fost o gândire întinsă pe o perioadă mai lungă şi au beneficiat de apă toate gospodăriile din această zonă, ele fiind alimentate din reţeaua blocurilor turn din Petroşani Nord. Deci, este o reţea foarte lungă şi până în acest punct cred că sunt vreo 100 de familii care beneficiază de apă din această reţea. Suntem mulţumiţi că am reuşit să finalizăm înainte de sfârşitul anului această lucrare şi de faptul că toţi beneficiarii vor avea apă potabilă curentă. Lucrarea este făcută din fonduri proprii ale S.C. Apa Serv Valea Jiului S.A., valoarea estimată a lucrărilor fiind de aproximativ 20.000 lei. În această etapă n-am avut prevăzută şi introducerea canalizării, dar avem într-un proiect şi această lucrare, ce va fi făcută tot pe investiţii proprii. Ce se întâmplă? M-aţi întrebat de ce n-a fost introdusă lucrarea de canalizare pe proiectul integrat. Nu s-a putut şi vă spun şi de ce… În proiectul integrat se analizează pe zone mari, pe aglomerări urbane. La canalizare, pentru că lucrurile sunt mai complicate – aici ar trebui o staţie de pompe care costă 50.000 de euro, nimeni n-o să dea bani la un proiect integrat pentru câteva case dintr-o zonă neaglomerată. Casele aici sunt răsfirate, zona fiind oarecum izolată, nefăcând parte din aglomerarea zonei de jos unde sunt blocuri. De aceea nu s-a putut prin proiectul integrat, nu de altceva”, a subliniat Florin Donisă.
Iată că încet dar sigur şi casele din zona de sud a Petroşaniului, de pe deal, au acces la apă potabilă, semn că se intră în normalitate şi aici. Apa Serv Valea Jiului dovedeşte încă o dată că se implică în interesul comunităţii locale, chiar şi atunci când putea spune că „nu e eficient economic pentru 15 case să facem o asemenea lucrare”. Aici vorbim însă de aspectul social al problemei, de umanitate, iar această lucrare demonstrează că celor de la Apa Serv chiar le pasă de comunitate. Însă, și locuitorii din aceste zone izolate trebuie să recunoască efortul făcut de operatorul de apă, de municipalitate, pentru a le oferi accesul la beneficiile civilizației. Cu toții trebuie să fie recunoscători și locuitorilor din oraș, pe banii cărora se realizează asemenea investiții.