Sâmbătă sute de persoane aşteptau cu mult înainte de orele 11:00 să se dea liber la bucatele puse la dispoziţie cu generozitate de Consiliul Local şi Primăria Petroşani, cu ocazia Târgului de produse tradiţionale.
Pe primarul Tiberiu Iacob-Ridzi
l-am prins servind bucate imediat ce s-a dat startul. Preţ de vreo 15 minute n-am avut cu cine sta de vorbă, edilul fiind preocupat să-i servească cu păsat pe cei prezenţi, marea lor majoritate petroşeneni.
„Mă bucur să văd sute de oameni prezenţi la acest târg şi probabil că pe parcursul zilei vor trece pe-aici mii de oameni, din Petroşani şi din Valea Jiului, mai cu seamă că este o zi de toamnă destul de frumoasă. Asta mă face să cred că lumea apreciază acest târg şi este interesată de produsele tradiţionale româneşti. Un moment important al acestei manifestări de toamnă este să le oferim, gratuit, tuturor celor care doresc să guste din această mâncare arhaică, pe care an de an încercăm să o punem la dispoziţie. Astăzi avem pregătite peste 1.000 de porţii de tocăniţă de oaie şi păsat momârlănesc, pregătite de oamenii locului încă de la orele 4:30, deci cu noaptea în cap, astfel încât toată lumea să fie mulţumită”, ne-a declarat primarul Tiberiu Iacob-Ridzi.
Bucătar cu diplomă, nu aşa oricum…
Cu un polonic zdravăn în mână, primarul Petroşaniului a oferit peste 50 de porţii celor aflaţi primii la rând. Imediat ce s-a făcut ora 11:00, edilul şi-a pus clopul momârlănesc pe cap, şi-a luat halatul alb şi „scula” în dotare, celebrul polonic fără de care nu se poate şi s-a pus pe treabă. „Dacă vreţi să ştiţi, am chiar şi diplomă de bucătar. Poate puţini ştiu, am luat-o, dacă bine mai ţin minte anul, prin 1992, la Şcoala Populară de Artă de la Tg. Jiu. M-a ajutat această diplomă pentru că am mai învăţat câte ceva din tainele gătitului. Nu gătesc acasă, pentru că nu prea am timp, nu că nu mi-ar plăcea. Din mâncarea tradiţională îmi place acest păsat pe care-l servesc şi varza gătită bine şi româneşte. Dacă mă întrebaţi ce îmi place să mănânc, în general, vă spun că n-am neapărat preferinţe, mănânc orice este bun şi bine preparat. Gustul contează la orice mâncare, dar ca mâncarea să aibă gust bun, trebuie preocupare şi destulă pasiune”, ne-a mărturisit primarul într-o pauză „de lucru”.
Mai bună ca pe aragaz
Patru bărbaţi au pregătit mâncarea pentru acest târg, din produsele şi ingredientele puse la dispoziţie de firma COMEXIM „R” Lupeni, cea care a câştigat licitaţia pe SEAP şi care a adus şi anul acesta bucate de calitate. Momârlan din comunitatea petroşeneană, Ion Ciurea, de 84 de ani, unul dintre bătrânii frumoşi şi înţelepţi ai comunităţii locale, a fost printre cei patru care a ajutat la pregătire. „Apoi îs multe de făcut! Până te apuci de atât amar de mâncare trebuie făcut focul, trebuie luată apă şi câte şi mai câte… Prima dată se pune apa la fiert, în cazanul ăsta mare, apoi se toarnă, când fierbe apa, porumbul, ce a fost măcinat la moară înainte. Că şi cu măcinarea asta e o tehnică dacă vrei păsat bun. În tot acest timp, mălaiul se învârte, ca la ţuică, să nu se lipească de cazan. Când e gata, punem unt sau margarină, ce avem, şi brânză de oaie şi învârtim şi iar învârtim. Şi aşa iese păsatul. Tocăniţa se face cum ştie orice gospodină, ca acasă, dar pe foc de lemn, nimic pe aragaz, sau pe cărbune! Că pe aragaz nu iese niciodată mâncare bună ca pe foc de lemn la cazan. Mâncarea e mai bună când e făcută mai multă şi când e preparată la foc de lemn”, ne-a dezvăluit câteva din secretele preparării mâncărurilor momârlăneşti badea Ciurea.