Pe autostradă, spre Occident

Pe autostradă, spre Occident

Timp de citire: un minut

Prima legătură de autostradă între România și Vestul Europei a fost deschisă prin inaugurarea Punctului de Trecere Frontieră (PTF) rutier Nădlac II – Csanádpalota şi a deschiderii traficului pe interconectarea dintre autostrăzile A1 (România, tronsonul Arad-Nădlac) şi M43 (Ungaria, tronsonul Szeged-Makó-Csanádpalota).

Evenimentul, desfăşurat sâmbătă, a cuprins ceremonia tăierii panglicii inaugurale, precum şi vizitarea PTF Nădlac II. Partea română a fost reprezentată de ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, iar cea ungară de viceprim-ministrul ungar pentru politică naţională, Zsolt Semjen.

În alocuţiunile rostite cu acest prilej, cei doi oficiali au prezentat semnificaţia evenimentului şi rolul acestuia în dezvoltarea relaţiei dintre România şi Ungaria, care se desfăşoară într-un cadru special, de Parteneriat Strategic, care are la bază Tratatul de înţelegere, cooperare şi bună vecinătate dintre România şi Republica Ungară şi Declaraţia privind cooperarea şi parteneriatul strategic româno-ungar pentru Europa în secolul XXI.

Trebuie spus că PTF Nădlac II (RO) – Csanádpalota (HU) va avea 20 de benzi de circulaţie, cu câte 10 benzi pe sens, din care: patru benzi de circulaţie destinate autoturismelor; două benzi de circulaţie destinate autobuzelor/autocarelor/microbuzelor; patru benzi de circulaţie destinate mijloacelor de transport mărfuri. PTF Nădlac II va fi prevăzut cu 10 posturi de lucru (cabine).

Autostrada Nădlac – Arad este parte integrantă din „Programul Operațional Sectorial Transport 2007-2013” şi face parte din coridorul Pan-European IV.

Mihaela PETROȘAN

Valoarea totală a proiectului, în conformitate cu prevederile actului adiţional nr.2 la Contractul de Finanţare 83/ 21.10.2011, este de 1.179.315.681,83 lei, din care valoarea eligibilă este de 787.885.892,24 lei. Contribuţia Comisiei Europene prin Fondul de Coeziune este de 669.703.008,40 lei (85 la sută din valoarea eligibilă), diferenţa fiind asigurată de Guvernul României (de la bugetul de stat).

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii