Ravagiile cutremurelor recente din Turcia și Siria le cunoaștem. România a fost printre primele țări care au trimis echipe de salvare cu câini, medicamente și alte lucruri necesare sinistraților.
Colectă la nivel național prin intermediul parohiilor între 11 februarie-4 martie
Avem semnale că lucrurile nu se termină aici, deoarece Biserica Ortodoxă Română, prin hotărârea Sfântului Sinod și binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a decis să organizeze la nivel național colecte pentru ajutorarea comunităților creștin-ortodoxe din Siria și Turcia, care au fost afectate de cutremurul cel mare din 6 februarie și de replicile ce au urmat.
Astfel, ZVJ este în măsură să vă anunțe că, prin vocea Sfintei Biserici Ortodoxe, în intervalul 11 februarie-4 martie 2023, această colectă este funcțională în toate parohiile din țară și din județul Hunedoara, fapt transmis și preoților hunedoreni prin intermediul celor șase protopopiate. Sumele de bani colectate din cadrul parohiilor de pe cuprinsul Episcopiei Devei și Hunedoarei, dacă vorbim strict de județul nostru, vor fi centralizate în cadrul protopopiatelor și apoi vor fi redirecționate spre eparhie. Eparhia, la rândul ei, va întreprinde toate demersurile după data de 4 martie 2023, în vederea transmiterii acestei sume totale de bani, cu prioritate, către comunitățile creștin ortodoxe afectate de seismul din sudul Turciei pe data fatidică de 6 februarie.
Apelul făcut de Episcopie și de Preasfințitul Episcop Nestor, este acela ca fiecare dintre creștinii ortodocși arondați parohiei de care aparține să fie solidari cu „frații de credință ortodoxă aflați la nevoie”, la îndemnul preoților și parohilor, „în spiritul valorilor evanghelice ale dragostei frățești și ale milei creștine”.
Există câteva mii de ortodocși de origine română în Turcia!
Cu toate că 99% dintre populația Turciei este declarată musulmană, există și peste 60.000 de creștini, constituiți în comunități creștine, printre care și câteva mii de români ortodocși, alte câteva zeci de mii de greci ortodocși, romano-catolici și armeni apostolici, alături de alte zeci de mii de evrei, în principal sefarzi. Să nu uităm de asemenea faptul că Biserica Ortodoxă a avut sediul la Istanbul în secolul al IV-lea după Hristos, fapt nerecunoscut oficial de Statul Turc, dar istoria rămâne.
BOR – cel mai generos filantrop
Valoarea actelor de caritate ale Bisericii Ortodoxe Române în anul 2022 se ridică al aproape 70 de milioane de euro, în această sumă fiind cuprinsă și suma de aproape 43 de milioane lei oferită pe parcursul anului trecut refugiaților din Ucraina. Este evident că Biserica Ortodoxă Română rămâne cel mai generos filantrop de pe cuprinsul patriei.
Corneliu BRAN