Pârâul Jupâneasa a fost ecologizat pe segmentul ce traversează Peștera Bolii

Pârâul Jupâneasa a fost ecologizat pe segmentul ce traversează Peștera Bolii

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: 6 minute

Operatorul regional de apă și canalizare S.C. Apa Serv Valea Jiului ne-a obișnuit ca, periodic, să ne invite la acțiuni de ecologizare. Așa s-a întâmplat și miercuri 4 august, când am fost invitați de cei de la „Apa Serv” să vedem cum decurge o amplă acțiune de ecologizare a Pârâului Jupâneasa, cel care traversează atât de enigmatic și de spectaculos Peștera Bolii.

 

Într-o zi normală de vară: turism și ecologie

Vremea superbă ne-a făcut ca, înainte să intrăm în peșteră și să vedem cum decurge operațiunea de curățare a albiei pârâului de către lucrătorii mobilizați de „Apa Serv”, dar și de partenerii lor la această acțiune – ca și la altele de acest gen – vorbim de lucrători din cadrul Sistemului Hidrotehnic Independent Petroșani ce aparține de Apele Române Jiu-Craiova și de voluntari din cadrul Asociației Ecologice „Petro Aqua” Petroșani (cei care, de altfel, administrează peștera), să admirăm și împrejurimile, imagini spectaculoase și unice, privite la ora respectivă și de grupuri de zeci de copii aflați în tabere școlare prin stațiunile Parâng și Straja, dar și de zeci de turiști veniți din Cluj-Napoca, Timișoara sau Deva, veniți să se relaxeze în Valea Jiului și la această peșteră.

Coborând zecile de trepte înspre intrarea în peșteră, am putut vedea de sus activitatea celor dispuși să ecologizeze Jupâneasa, dar și acel du-te vino al turiștilor care urcă sau coboară. Ajunși la răcoarea peșterii, am observat și mai îndeaproape cum muncitorii Apa Serv, mobilizați în acel moment înspre intrarea în peșteră, lucrau de zor, curățând albia apei, dar și apa de diverse crengi și de trunchiuri mici de copaci, dar și de pet-uri sau ambalaje aruncate de unii incoștienți în Jupâneasa, în amonte, și purtate apoi de apă, mai ales după ultimele ploi ștrașnice de vară, până la intrarea în peșteră, sau chiar până în „inima” ei.

 

De vorbă cu reprezentantul organizatorului acțiunii. Apel la poluatorii de ape

Grupul de jurnaliști prezenți miercuri la acțiunea din peșteră a stat ulterior de vorbă cu inginerul Florin Ciucur, șeful Departamentului „Exploatare” din cadrul „Apa Serv” Valea Jiului. Omul de la ape a răspuns apoi și întrebărilor puse.

„Ne aflăm în Peștera Bolii, unde, noi, cei de la Apa Serv, în colaborare cu cei de la Apele Române și voluntari de la Petro Aqua, avem o acțiune de ecologizare a albiei Pârâului Jupâneasa aflată în curs de desfășurare. Acțiunea constă în strângerea deșeurilor, a lemnelor și a tot ce aduce viitura din amonte când plouă torențial. Astfel de acțiuni am mai avut și anii trecuți, cu excepția anului trecut din cauza pandemiei și restricțiilor legate de ea. În fiecare an venim aici, sau pe alte cursuri de ape, precum Pârâul Taia, Pârâul Jieț, Pârâul Maleia și pe altele. Anual, facem 2-3 acțiuni ca și cea de azi, încercând să curățăm albiile acestor ape curgătoare. Din păcate, există tot felul de mizerii în aceste ape aruncate de turiști și de anumiți oameni. Găsim pet-uri, ambalaje și tot felul de cârpe sau de obiecte, asta în afară de aluviunile transportate de apă. Aici, la Peștera Bolii, tot ce se aduce din amonte, aici, în peșteră se strânge și problema mare este că acest curs al apei este deviat de multe ori din cauza naturii dezlănțuite. Deci, dacă nu curățim, deja efectul pentru ce ține de latura turistică, de vizitarea peșterii, este unul rău, negativ. S-a simțit asta și după ultimele ploi mai mari ce au avut loc în zonă, iar din cauza devierii cursului apei și al aluviunilor, turiștii întâmpină ceva probleme în a traversa peștera, cel mai tare fiind afectat acum zona ultimului pod, la care se lucrează și unde noi sprijinim cărând acolo din exteriorul peșterii materialele pentru lucrători. Scopul acțiunii noastre este nu doar să ecologizăm albia Jupânesei, dar și să tragem un semnal de alarmă celor care locuiesc în amonte de peșteră, dar și celor care vin la iarbă verde, să nu mai arunce mizerii pe apă, să nu mai polueze pârâul și natura în general. Că uitați, se văd și acum, aici, pet-uri, pungi, cârpe, ambalaje… ceea ce nu e normal! Să avem un pic mai mult grijă de mediu! Peste tot, nu doar pe cursurile de apă, ci și în sistemul de canalizare, se vede o poluare făcută de oameni destul de mare. Vreau să vă spun că și la Jieț am avut probleme, deoarece vin pe Jieț în jos cârpe, lemne, pet-uri și așa mai departe și ne înfundă prizele de apă, avem probleme și la canalizare, inclusiv la Dănuțoni la Stația de Epurare… cam peste tot unde lumea merge la iarbă verde în amonte de stațiile noastre, sau pe alte cursuri de apă, se vede efectul în aval. Ceea ce nu e normal. Rugăm mai multă grijă față de apă, față de natură!”.

 

Imre Szuhanek și ecologiștii de la „Petro Aqua” susțin acțiunile Apa Serv și SHI Petroșani

După această discuție, am plecat mai departe și după ce am admirat încă o dată frumusețea greu de descris în cuvinte a Peșterii Bolii, la ultimul pod de pe Jupâneasa, din capătul celălalt al peșterii, am dat de petroșeneanul Imre Szuhanek, unul dintre administratorii peșterii și totodată și președintele Asociației Ecologice „Petro Aqua” Petroșani, cu care am discutat, printre altele, și despre acțiunea ecologică de miercuri, organizată de Apa Serv și de ceilalți doi parteneri amintiți.

„Da, e o acțiune comună și ne bucurăm când astfel de acțiuni de ecologizare au loc în peșteră, pentru că pentru noi, dor prin voluntarii noștri, este foarte greu să ținem ritmul. Iar aceste acțiuni nu fac decât să ajute turiștii în deplasarea lor prin peșteră. Atenționăm și noi, pe cei care încă mai poluează apele, natura în general, că ar trebui să se oprească, să-și schimbe acest comportament. Dacă vă uitați veți vedea că, pe lângă crengi și lemne din copaci, sunt și destule pet-uri, ambalaje, și așa mai departe. Vom continua aceste acțiuni periodic, că altfel nu se poate și mulțumim celor de la Apa Serv și SHI Petroșani pentru sprijin, dar și colegilor noștri, voluntari”, ne-a declarat Imre Szuhanek.

 

În loc de concluzie

Astfel de acțiuni trebuie susținute de către noi toți. Dar cel mai mult, așa cum ne spunea și reprezentantul operatorului regional de apă și canalizare, trebuie cu toții să avem grijă de mediu, de natura ce ne înconjoară, de zonele unde locuim sau muncim. Numai așa vom putea avea un mediu sănătos, un aer respirabil și o apă pură, așa cum ne-au fost acestea date de natură, de Dumnezeu. Dacă nu vom respecta mediul înconjurător și dacă nu vom lua toate măsurile ca să nu mai poluăm, atunci nota de plată pe care o vom primi va fi una pe măsură. Și din ce se vede în ultimii ani, primele note de plată au venit, natura răzbunându-se cu vârf și îndesat. De aceea, haideți cu toții să facem ce trebuie, să învățăm să respectăm mediul înconjurător, să avem cu toții acel comportament demn față de păduri, ape, zomne verzi, flori și tot ce ține de natură! Numai așa vom putea păstra pe viitor viața pe acest Pământ!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii