de Corneliu BRAN
• COVID-19 nu poate împiedica Consiliul Județean Hunedoara, „Apa Serv” Valea Jiului și Primăria municipiului Lupeni să continue investițiile importante în cea mai cunoscută stațiune de munte hunedoreană!
Chiar dacă pandemia a slăbit temporar turismul în Stațiunea Straja-Lupeni, veștile bune în privința dezvoltării infrastructurii și laturii importante ce ține de utilitățile de bază sunt mai prezente ca niciodată, compensând oarecum supărarea celor ce se ocupă de destinele celei mai cunoscute stațiuni de munte hunedorene. Mai jos venim în sprijinul celor afirmate cu două exemple concrete: două proiecte menite să ridice gradul de confort și de modernizare a stațiunii ndin Munții Vâlcan.
Parcare modernă cu 241 de locuri la baza telegondolei spre Straja
Începem cu proiectul ce vizează obiectivul de investiții „Modernizare și reabilitare drumuri, alei și parcări, Municipiul Lupeni – zona 5”. Pentru acest proiect, Primăria Lupeni primește un sprijin din partea Consiliului Județean Hunedoara, pentru amenajarea unei parcări în suprafață de peste 5.500 mp, care va asigura 241 de locuri de parcare la baza Stațiunii Straja, în zona „Agrement”, adică exact acolo de unde pleacă telegondola spre stațiune, dar și unde tot aceiași primărie va construi în viitorul apropiat și bazinul didactic pentru elevi printr-o finanțare de lucrări a Companiei Naționale de Investiții. Și unde, pe viitor, primarul Lucian Resmeriță dorește să edifice o bază modernă de agrement și relaxare, prin construirea a mai multor terenuri de sport, dar și a oferiri unui cadru legal prietenos construirii unor resorturi hoteliere private de patru-cinci stele și alte obiective legate de relaxare, agrement și turism, în general.
Vestea bună la acest segment din proiectul ce vizează zona 5, cel ce are în vedere parcarea de care spuneam, este că în ședința extraordinară de vineri acest lucru a fost supus dezbaterii, adoptându-se un proiect de hotărâre „privind aprobarea documentației tehnico-economice faza DALI și a indicatorilor tehnico-economici” pentru această viitoare parcare. Tot într-o ședință a consiliului județean din data de 30 iunie a acestui an, consilierii județeni au aprobat încheierea de asociere a Consiliului Județean Hunedoara cu municipiul Lupeni în vederea îmbunătățirii accesului și punerii în valoare a obiectivului turistic Straja-Lupeni.
Potrivit proiectului, valoarea investiției la această parcare de la „Agrement”-Lupeni va fi de 1.499.995, 30 lei, sumă acoperită de consiliul județea. În cea de-a doua etapă a proiectului „Modernizare și reabilitare drumuri, alei și parcări” pentru zona 5, administrația locală din Lupeni va finanța lucrări de modernizare de reabilitare de drumuri și alei în valoare de 7.326.908,50 lei.
Straja va avea gata și rețeaua de apă potabilă și hidranții de incendiu montați și funcționali
Vitorul unei stațiuni ține și de apa cea de toate zilele. Nu ai apă potabilă curentă și de calitate, este greu să faci un turism modern. Din acest punct de vedere, Straja se chinuie încă de la înființare, administrația publică locală și oamenii de afaceri ce dețin locații în stațiune găsesc soluții an de an, dar cu multe costuri și probleme. Adevărul este că apa și canalizarea au fost cele mai mari probleme ale stațiunii. Cu canalizarea s-a rezolvat în cele din urmă, Primăria Lupeni a găsit sprijinul consiliului județean și al „Apa Serv” Valea Jiului.
„Dar vrem și rețea de apă, este poate cel mai important lucru!”, au solicitat în cor și au făcut repetate demersuri atât primarul Lucian Resmeriță, cât și sutele de privați ce dețin cabane și case de vacanțe în „orașul de sus”. Iar „pohta cea mare” le va fi îndeplinită. Consiliul Județean Hunedoarav și operatorul regional de apă și canalizare „Apa Serv” Valea Jiului vor fi cei care vor face posibil acest lucru.
Directorul geneeral S.C. „Apa Serv” Valea Jiului, inginerul Cristian Ionică, ne spune și cum se va implementa acest proiect, care vor fi pașii tehnici (după ce ne-a vorbit anul trecut chiar în Straja, alături de Costel Avram și de primarul Lucian Resmeriță de cum se va pune în operă această investiție importantă):
„Pomparea apei potabile în stațiune se va face printr-o aducțiune prevăzută cu 5 stații de pompare intermediare, începând cu Stația de Tratare a Apei Braia din Lupeni, până la rezervoarele din zona Schitului Straja deja existente, a căror capacitate este în prezent de 130 metri cub de apă. Această capacitate ale acestor rezervoare va fi crescută prin construirea unui nou rezervor de stocare al apei potabile, care va aduce stocarea a 500 metri cubi de apă potabilă. Acest nou rezervor va deține și o mini-stație pentru clorinarea apei în sistem complet automatizat. Stația de clorinare va face posibilă tratarea apei și încadrarea ei în parametri de potabilitate impuși de legislația în vigoare. O altă stație de pompare va avea, de asemenea, un rol de a asigura parametri de transport ai apei potabile și la rezervoarele de 2×90 metri cub amplasate la cota 1.470 metri, la sud de complexul de cabane din zona vechii Cabane Straja”.
Tot de la directorul general Ionică am mai aflat și că proiectul pentru alimentarea cu apă potabilă a Stațiunii Straja prevede și realizarea unei rețele de aducțiune de peste 4,1 km, dar și o viitoare rețea de distribuție a acestei ape potabile în toată stațiunea, în lungime de aproape 2 km. Nu în ultimul rând, cei 16 hidranți ce vor fi instalați pe tot perimetrul stațiunii, vor aduce liniștea cabanierilor, turiștilor și celor de la ISU în caz de incendii, acest constituind până acum o altă mare problemă a stațiunii.
Evidențiații…
Așa cum s-a întâmplat și cu canalizarea, unde lucrările au fost inițiate în 2017, probabil că în vreo doi ani stațiunea va avea și rețeaua de apă potabilă funcțională, din moment ce a început deja derularea proiectului, Apa Serv inițiind în prima fază achizițiile. După ce și această rețea de apă potabilă va fi funcțională, se va putea spune că „Straja” mai saltă o clasă și va deveni, într-adevăr, o stațiune de prim rang, dacă nu cumva deja putem spune că are un asemenea statut la câte realizări există.
De menționat în toate aceste cazuri meritul incontestabil al celor din cadrul Consiliului Județean Hunedoara (care au sprijinit la modul cel mai serios și proiectul de introducere a canalizării, dar și modernizarea drumului spre și dinspre stațiune, două la fel de importante proiecte, în frunte cu Mircea Bobora și Costel Avram), al celor de la „Apa Serv” (în frunte cu directorul Ionică și cu cei din conducerea societății) și, firește, al celor din cadrul Primăriei municipiului Lupeni (în frunte cu primarul Lucian Resmeriță, care de la preluarea mandatului a avut ca obiectiv realizarea acestor proiecte și a întreprins toate demersurile necesare). Toate aceste instituții și conducători ai lor vor rămâne, cu siguranță, scriși în cartea de aur a turismului Văii Jiului. Ei au tăcut și au făcut. Alții…