Până pe 31 martie, / Prohibiție la păstrăvi

Până pe 31 martie, / Prohibiție la păstrăvi

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: 3 minute

Domnul Vasile Farcaș este un pescar cu vechi state din Valea Jiului. Pescarul, lupenean de origine, actualmente locuitor în estul Văii Jiului, pe nume Vasile, este un împătimit a tot ceea ce înseamnă natură, peisaje, ape de munte, iazuri. În această perioadă se bucură de zăpadă și drumeții, alături de nepoți și prieteni, pe zonele alpine accesibile.

Luni, 15 februarie, a procedat la fel, iar la întoarcerea de la munte, întâlnindu-ne întâmplător, ne-a spus că-i lipsește enorm pescuitul în această perioadă și, în mod special, pescuitul la păstrăv. „Sunt câteva bălți unde se poate merge și acum, dar este foarte frig în această perioadă, astfel că prefer deocamdată drumețiile. Îmi lipsește enorm pescuitul la păstrăv, care-mi place cel mai mult și care mă relaxează cel mai tare. După părerea mea, nimic nu poate fi mai frumos decât pescuitul pe Jiu, sau pe o altă apă curgătoare, păstrăvul de râu (nu de crescătorie) fiind, eu așa zic, și cel mai gustos pește. Din păcate, și spun asta în cunoștință de cauză, pe apele curgătoare sunt și destule situații unde omul inconștient și prost poluează. Poluează la greu. Cred că aici ar trebui să-și intre mai bine în rol cei de la garda de mediu și toți pădurarii, jandarmeria montană… Că nu se poate să treci și să nu vezi deșeuri aruncate în văile râurilor și pâraielor, sau să nu îți sară în ochi și miros în nas așa-zisele scurgeri și canalizări de tot rahatul al unor gospodării particulare, sau firme ce se scurg direct în Jiu, în Maleia, Brăița sau Strei și așa mai departe. Aici, cred eu, și primăriile, prin serviciile de specialitate, ar trebui să intervină mai des și unde e cazul, dacă nu se liniștesc, chiar să dea și amenzi usturătoare”.

Referitor la pescuitul la păstrăv, dacă tot am adus vorba, în această perioadă este interzis. De altfel, chiar zilele trecute cei de la Garda Națională de Mediu, prin Comisariatul Județean, au reamintit pescarilor prevederile Ordinului nr. 43/310 din februarie 2020, emis în comun cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, dar și cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, prin care se interzice pescuitul comercial, recreativ/sportiv și familial la speciile: păstrăv indigen, păstrăv curcubeu și păstrăv fântânel până pe data de 31 martie.

I-am spus treaba asta și lui Vasile Farcaș. Firește că știa și ne-a spus că, în general, pescarul care are acest hobby în sânge, „cunoaște toate regulile și știe că în această perioadă nu se poate da cu bățul la păstrăv”, dar admite că mai sunt și pescari „care au braconajul în sânge” și care se „simt mai bine atunci când calcă strâmb, le place să riște și să dea cu bățul la tot ce-i interzis, nu doar la păstrăv…”. „Eu pe ăștia nu-i înțeleg și sper să fie prinși până la unul, nu de altceva, dar unii ca măgarii ăștia, mulți braconieri din tată în fiu, pun în pericol fauna, natura în general. Unii merg la vânat de capre negre, deși e absolut ilegal, alții se ocupă cu adunatul florilor de colț, fac albume, tablouri, mânere de cuțite și cine mai știe ce cu ele și le vând apoi la negru, alții pescuiesc nevoie mare în perioadele când nu e voie… Aici, zic eu, trebuie ca organele statului să intervină și să-i oprească! Păi, aduceți-vă aminte ce se întâmpla acum câțiva ani pe Lacul Cinciș de lângă Hunedoara. Câte plase și porcării erau pe-acolo. Era dezastru. Apoi, nenorociții care omoară sistematic peștii prin electrocutare, sau cu carbid și cu altele… Ăștia sunt adevărați prădători și distrugători ai faunei și florei și trebuie prinși! Ca și ăia ce taie ilegal păduri și lasă munții goi, după care ne minunăm că vine muntele peste noi și că avem secete prelungite și ploi torențiale cum nu s-au mai văzut!”.

Trebuie să recunoaștem că nea Vasile are perfectă dreptate în ceea ce ne-a spus și de aceea, de altfel, ZVJ insistă mereu pe aspectele de poluare și pe cazuri prezentate de jandarmerie privind tăierile ilegale de păduri. La primăvară, după 31 martie, vom fi alături la o partidă de pescuit păstrăv alături de nea Vasile, care ne-a invitat. „Îți pun și ție bățul în mână și te învăț câteva șmecherii. Sigur prinzi un păstrăv baban, cel puțin. Hai că-i fain, ce naiba!”.

Până atunci, tuturor pescarilor, „fir întins”… dar deocamdată nu la păstrăv!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii