Pachetele de parastas de dulce şi de post – idei, recomandări, tradiţii

Pachetele de parastas de dulce şi de post – idei, recomandări, tradiţii

Timp de citire: 2 minute

După decesul unei rude sau a unei persoane apropiate, rudele trebuie să ia în calcul nu numai colaborarea pentru cele câteva zile premergătoare şi zilei înmormântării cu o firmă de servicii funerare sector 1 , ci şi colaborarea cu o firmă de catering pentru a împărţi pachetele cu mâncare, de dulce sau de post. Pomenile şi parastasele se fac la trei zile, şase zile, nouă zile, la 40 de zile de la înmormântare, dar şi la 3, 6, 9 luni şi la an, la diferite sărbători sau praznice în calendarul ortodox pentru comemorarea persoanelor dragi trecute în nefiinţă.

Când se împart pachetele de dulce şi pachetele de post?

La pomenirile menţionate în cutumele ortodoxiei rudele defuncţilor şi apropiaţii acestora trebuie să ţină cont de ziua în care trebuie să dea de pomană mâncare. Dacă este zi de dulce, sau cu dezlegare, preparatele pot conţine produse de origine animale. În cazul în care este zi de post, atunci preparatele nu trebuie să conţină ingrediente de provenienţă animală.

În zilele cu dezlegare la pește şi vin, în pachetele cu alimente pot fi incluse astfel de produse. Pachetele de parastas de dulce se pot împărţi în timpul anului oricând nu este post. Pachetele pentru parastasul de dulce se împart atât invitaţilor la parastas, cât şi rudelor care au organizat masă şi persoanelor care au participat la înmormântare, apropiaţi care pot veni şi ulterior la slujbele de pomenire.

Se împart vase cu mâncare şi lumânări întru pomenirea persoanei decedate pentru care parastasul a fost organizat.

Pachetele de parastas, aşadar, se împart la organizarea de 40 de zile, 6 luni,1 an şi 7 ani de la deces, dar şi la Moşii de vară şi de iarnă, de Crăciun, la sărbători ale numelui defunctului sau la date semnificative precum data naşterii defunctului.

De asemenea, se dau pachete de pomană nevoiaşilor şi persoanelor întâlnite la biserică atunci când este comemorata amintirea celor trecuţi în nefiinţă. Se pot face parastase şi în zilele de post care să conţină numai alimente de post, în zilele în care se specifică acest lucru în calendar.

Ce pot conţine pachetele de parastas de dulce? Dar de post?

Pachetele de parastas de dulce pot conţine farfurie, cana, furculiţa, colac, pilaf de orez, ciocănele de pui, un croissant sau o ciocolată, o apă plată sau minerală sau un suc, o lumânare, brânză topită, roşie, castravete, un pateu sau un pachet de biscuiţi. În cazul în care pachetele sunt împărţite în zi de post, atunci preparatele trebuie să fie de post, ciocănelul poate fi înlocuit cu un şniţel de pui, pateul de ficat cu un pateu de post.

Printre cele mai des recomandate preparate culinare de dulce ce se pot pune pe farfurii la parastase se număra pilaful cu carne de pui, sarmalele, chiftelele cu sos şi piure de cartofi, varza călită cu afumătură sau cârnaţi şi mămăligă, fasole cu cârnaţi, pește prăjit cu mămăligă sau cartofi natur, friptura de porc cu cartofi copţi. Preparatele de post includ: zacuscă, piure cu şniţele de soia, pilaf cu chiftele vegetale, varză călită şi fasole bătută cu ceapă.

 

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii