ONG-iştii sunt încă în război cu Deva Gold

ONG-iştii sunt încă în război cu Deva Gold

Timp de citire: 2 minute
Tribunalul Cluj a admis în data de 21 iulie cererea reţelei Mining Watch România prin care solicită suspendarea lucrărilor, până la judecarea anulării autorizaţiei de construire. Aceasta a fost eliberată de Primăria Certeju de Sus pentru a permite companiei canadiene organizarea de şantier pentru construirea iazurilor de decantare ale primei mine cu cianuri din Transilvania.
La aproape o săptămână de la sentinţă, lucrările nu au încetat, iar Mining Watch a primit numeroase sesizări, pentru că sentinţa judecătorească privind suspendarea lucrărilor are efect imediat. Mai mult, Deva Gold nu deţine nicio autorizaţie validă ce i-ar permite să lucreze cu utilaje grele în perimetrul vechii cariere Coranda.
În această situaţie, a fost sesizat Inspectoratul de Stat în Construcţii pentru sistarea lucrărilor şi sancţionarea Deva Gold. Este a doua oară când autorităţilor de control din domeniul construcţiilor li se solicită să intervină pentru a obliga Deva Gold să sisteze lucrări ilegale. În toamna anului 2014, Deva Gold a fost obligată să îşi retragă utilajele după ce zeci de cetăţeni au insistat pe lângă Inspectoratul de Stat în Construcţii să dispună controale şi să impună oprirea lucrărilor. La scurt timp însă, Primăria Certeju de Sus a eliberat o autorizaţie ce tocmai a fost suspendată de justiţie.
„Numeroşi localnici ne-au atras atenţia că lucrările nu au încetat şi că sunt deranjaţi de zgomot şi praf, dar mai ales de dispreţul companiei faţă de res­pectarea legii. Dacă această companie nu este în stare să respecte o sentinţă judecătorească, de ce ar respecta standardele privind folosirea cianurii sau siguranţa muncitorilor? Proiectul prevede construirea unui baraj de 170 de metri înălţime ce va trebui să reziste sute de ani, cum putem să avem încredere în ei în aceste condiţii?”, a declarat Alina Banu din partea reţelei Mining Watch România.
În imediata vecinătate a proiectului minier Certej, Eldorado Gold deţine alte patru perimetre miniere: Băiţa-Crăciuneşti, Certej Nord, Troiţa Piţiguş şi Mireş. Din punct de vedere topografic, toate aceste perimetre sunt perfect învecinate, aşa cum rezultă din harta perimetrelor, iar suprafaţa lor cumulată de 4.865 de hectare o depăşeşte de două ori pe cea a concesiunii Roşia Montană în suprafaţă totală de 2.388 de hectare. Cu toate acestea, nu s-a realizat o evaluare cumulată a impactului asupra mediului a tuturor etapelor de exploatare sus-arătate, deşi Mining Watch România a sesizat Ministerului Mediului acest aspect.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii