Odiosul asasinat din comuna Măţeşti

Odiosul asasinat din comuna Măţeşti

Timp de citire: 3 minute

„Acum o săptămână, un odios asasinat s-a întâmplat în comuna Măţeşti din judeţul nostru. Bătrânul locuitor, Grigorie Laban, un iubitor profund al bisericei şi şcoalei, om harnic, cinstit şi respectuos în vârstă de 80 de ani, a fost bătut barbar până la sânge şi după 11 ore de agonie a murit. Român din Petroşani venit în Măţeşti de 11 ani, i-a fost dat ca firul vieţii să i-l curme un om spre sfidarea şi murdărirea culturii şi civilizaţiei, la care omenirea bănuieşte că a ajuns. Aceasta cu atât mai vârtos cu cât autorul moral şi material al acestui asasinat a fost cetăţeanul Ştefan Stanci, candidat de deputat la alegerile din decembrie 1928, pe lista patru a lupiştilor.

Grigore Laban adăpa vitele la râu. Deodată a sărit asupra lui, Ştefan Stanci şi fără să zică ceva a început să dea cu o botă până când bietul bătrân a căzut într-un lac de sânge. Crezând că într-adevăr e mort, abjectul ucigaş, l-a aşezat la gura podului ca să creadă lumea că a căzut, apoi a fugit şi ocolind a intrat în sat pe altă latură.

După câteva minute de nesimţire bătrânul, revenindu-şi întrucâtva a început să strige. Auzit de vecini şi de cei ai casei, a fost luat şi dus înăuntru cu îngrozire. Aici abia a mai putut să vorbească trei ore când a spus la toţi cum l-a bătut Stanci. După aceea a căzut în agonie completă şi a murit.

Cauza asasinatului

Grigore Laban crescuse de suflet, căci n-a avut copii, pe Ioan Brândău, tot din Petroşani. Acesta căsătorindu-se a născut o fată, Lina Brândău, pe care bătrânul Laban o iubea foarte mult ca nepoată a lui. Stabilindu-se în Măţeşti au măritat pe Lina cu Ştefan Stanci. Lina ducea însă o viaţă sbuciumată cu Ştefan Stanci, întrucât acesta o bătea şi o trata întotdeauna ca pe o roabă. Când acest sbucium cotidian lua proporţii enorme, Lina fugea la ai săi. Nu trecea mult şi Stanci venea să o ceară înapoi. Atunci bătrânul Laban revoltat, certă foarte aspru pe Stanci pentru fapta lui neomenească, amintindu-i că dacă mai face astfel va lua fata şi va porni divorţ. Dar, cazul mereu s-a repetat. Stanci încurajat şi de tatăl său a prins o ură nemaipomenită pe Laban, afirmând că are să-l omoare. În ultimul timp Lina a fugit iar la ai săi. Tatăl ei, Ion Brândău, împreună cu Laban, văzând că o convieţuire cu Stanci e imposibilă, n-a vrut să o mai dea înapoi. Stanci s-a răzbunat.

De vorbă cu preotul comunei

Ştefan Stanci, deşi voi fi numit un delator odios, totuşi afirm cu tărie, e un om abject, cu apucături criminale. Veşnic tendenţios. A străbătut viaţa până aici datorită numai unor protecţii nesocotite şi ticăloase. În toamna anului 1923 a furat din casele noastre de sus 28.000 lei. Trăia pe atunci cu răposatul bătrân. A intrat în mod hoţesc pe fereastră tăind geamul cu diamant, a tăiat cu briceagul şi dalta sertarul şifonierului şi a luat banii. Jandarmii cercetători de pe atunci l-au scăpat însă, căci n-am avut nici un rezultat.

Şi mă îngrozesc când văd că hoţii, pungaşii, criminalii şi bandiţii sunt încurajaţi şi protejaţi tocmai de aceia care ar trebui să fie moartea lor în prima linie. Unde vom ajunge noi cu scumpa ţară în felul acesta?

Ce crede poporul

Poporul speriat de purtarea mitei în ultimul timp, crede că asasinul va izbuti să scape. Este o iluzie însă. Ştefan Stanci va merge la locul lui. Acum nu mai e vorba de secret. Are aface cu alt fel de autorităţi. De aceea, lumea aşteaptă curioasă. În noaptea aceea, a spus poporul, atunci s-a dus la Petroşani la un avocat, desigur, ca să ceară lămuriri. Din Petroşani, conform instrucţiunilor primite, s-a dus la Parchet. De la Parchet a venit acasă şi s-a ascuns. A fost găsit în nişte cade. Jandarmii l-au înaintat la Deva. Dea Dumnezeu să triumfe numai adevărul!”. [„Avântul”, Anul II, nr.3, Petroşani, 20 ianuarie 1929].

Felix Ostrovschi

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii