Indiscutabil, la Vulcan atmosfera de nedeie adevărată au dat-o, duminică, defilarea portului popular de pe Bulevardul „Mihai Viteazul” şi ceea ce s-a desfăşurat, în continuare, la locul de agrement „La Brazi”.
Cei câţiva speriaţi
de ploicica din jurul orei două după amiaza trebuie să fi regretat că au tulit-o prea curând de „La Brazi”. Norul întunecat a dispărut repede, aşa că lumea s-a putut bucura de spectacolul de muzică populară şi de dansuri. Nu a lipsit, fireşte, portul popular, iar acesta-i un lucru bun. Au venit, îmbrăcaţi în straie ţărăneşti, copiii de la „Doruleţ”, jienii din Petroşani, componenţii ansamblului de dansuri populare. În fine, toţi cei care au evoluat pe scenă au purtat haine momârlăneşti. Numărul mare de solişti vocali autohtoni de muzică populară a dovedit că există potenţial şi în acest sector al ariei culturale locale.
Mult aşteptate au
fost, desigur, vedetele muzicii populare invitate la nedeie. Primul care a urcat pe scenă a fost Petrică Stoian Mâţu. Numai că interpretarea primelor două-trei cântece i-a fost şuntată de un defect ivit la instalaţia de sonorizare. Asta l-a cam supărat pe mehedinţean, care, mai în glumă, mai în serios, s-a luat un pic de băiatul care învârtea de butoanele mixerului. Fiindcă am adus vorba de sonorizare, cred că nu doar spectatorii, ci şi interpreţii care, sâmbătă, au evoluat pe scena de pe bulevard şi-au dat seama de calitatea super a sunetului. Dar puţini ştiu că aceasta a fost asigurată, cu sculele proprii, de tehnicienii Sorinel „Pufu” şi Eugen „Săgeată” de la „Anena Sound”. Cei cu scena nu au avut de făcut nimic altceva, decât să „dea pe faţă” sunetul bibilit de către cei doi. Nu ştiu, dar mi-ar plăcea să aud că organizatorii au fost cumva atenţi cu băieţii. Chiar dacă, iniţial, aceştia nu figurau în cărţile nedeii.
Cu mult talent
şi drag, adaug eu, i-a cântat pentru Ile un moroşan de-al lui, Ionuţ Sidău, pe numele lui. Primarului i-au mers până-n adâncul sufletului cântecele acestuia. Mai ales că unul dintre ele zicea „Eşti primar la primărie, toată lumea să te ştie!”. Asta, zic eu, explică faptul că maramureşeanul ar fi interpretat mai multe cântece, decât şi-a programat. Bine primită a fost şi interpreta Lena Miclăuş. Din fericire, după momentele penibile care l-au deranjat pe Petrică Stoian Mâţu, nicio altă defecţiune de sunet nu a intervenit, aşa spectacolul a mers şnur.
Şi „La Brazi”
tot ce a ţinut de organizare a fost bine gândit. Oaspeţii – în afara vedetelor, care au stat, la „Oana”, la masă cu primarul – au fost ospătaţi la mesele întinse la fosta cabană a minei Vulcan cu mici şi pui la rotisor, pregătiţi de către harnicele fete de la SC Pregoterm, coordonate cu pricepere de Nicoleta Postolache, şi consilierii locali Vasile Holban, Barbu Pompiliu, Daniel Duna şi Vasile Pop, mâna dreaptă a lui Ile. Oamenii s-au ridicat sătui de la masă, iar unii nu s-ar fi dat nicidecum plecaţi de acolo, aşa de bune au fost ţuica, omenia şi compania gazdelor.
Gheorghe OLTEANU