Fost subprefect de Hunedoara, Oana Andreea BIRIŞ face parte din noua generaţie de politicieni. Dintre acei oameni care văd şi resimt discrepanţa majoră dintre dezvoltarea judeţului nostru şi felul în care alte regiuni, chiar învecinate, au luat avânt. Zi de zi ia atitudine în mediul online. Şi ştie, la fel ca fiecare dintre noi, că ruşinea ca Hunedoara să fie mereu pe ultimele locuri în statistici poate fi spălată doar prin implicarea noastră, a tuturor. A oamenilor competenţi care nu au loc de piloşi în sistemul de stat. A părinţilor rămaşi singuri pentru că tinerii pleacă spre şcoli sau la muncă imediat ce împlinesc 18 ani, şi nu mai au de gând să revină vreodată în judeţ. A comunităţilor lăsate în urmă de conducerea judeţeană pentru că au votat un primar de o altă culoare politică. A tuturor care încă mai au pretenţia unui trai decent, în comunităţi dezvoltate, acasă. Aici, în judeţul Hunedoara. Tabloul ruşinii, din trei răspunsuri.
Liderul USR Hunedoara trage un semnal de alarmă: astăzi, în județul Hunedoara, două proiecte importante de modernizare a infrastructurii rutiere, dar și unul de sănătate, sunt blocate!
Proiecte de infrastructură, blocate
HunedoaraPlus: Cum de reuşim să stăm pe loc, când oportunităţile de finanţare sunt, de ani de zile, chiar dincolo de capacitatea reală de absorbţie?
Oana Andreea BIRIŞ: Pentru că, în loc să ne punem mintea la contribuţie, să muncim, ne dovedim incapabili să gestionăm până şi banii pe care instituţiile europene îi aduc pe tavă în faţa noastră.
Doar câteva exemple. În prezent, proceduri de licitație în valoare totală de 45,257,488.24 lei + TVA, organizate de către Consiliul Judeţean Hunedoara pentru modernizarea DJ 687F și DJ 672C, sunt suspendate în Sistemul Electronic de Achiziții Publice. Aceste proiecte ar fi adus beneficii semnificative pentru zeci de mii de hunedoreni, reducând timpul de călătorie și creând condiții mai bune pentru transportul rutier. Dar, din cauza incompetenței, aceste proiecte sunt acum blocate. Accesul către localitățile Nadrab, Crăciuneasa și Lelese continuă să fie foarte greu în condiții meteo nefavorabile și greu în condiții normale. Totodată, această stare de fapt contribuie la depopularea satelor din comuna Lelese și împiedică accesul potențialilor investitori în zonă.
Tot aşa, modernizarea DJ 672C ar trebui să deschidă accesul spre Valea Jiului și din județul Gorj, respectiv să lege Uricaniul de comuna Runcu sau Cheile Sohodolului, dar şi această procedură este suspendată. Același contract de lucrări a fost scos la licitație și în urmă cu aproape trei ani, în 2020, licitația fiind anulată din motive similare. În trei ani, cei de la CJ Hunedoara chiar NU au fost capabili să elaboreze un proiect care să poată fi licitat și, mai apoi, atribuit. Se aberează la greu, actuala conducere a CJ Hunedoara vorbeşte doar în milioane de euro, dar de la vorbă la faptă sunt piedici din pură incompetenţă pe care tocmai CJ Hunedoara şi le pune.
“Cineva trebuie să își asume responsabilitatea pentru aceste întârzieri, care sunt de fapt eșecuri…”
HunedoaraPlus: Poate au fost niște excepții…
Oana Andreea BIRIŞ: Putem continua pe subiect zile la rând. Sunt oportunități pe care acest județ le pierde clipă de clipă. Un exemplu cel puțin la fel de important este cel al contractului de achiziție publică de echipamente, dotări și mobilier medical în cadrul Proiectului „Modernizare și dotare laborator radiologie și imagistică cabinet pediatrie în cadrul SJU Deva”, în valoare de 6 373 948, 58 lei +TVA, care se află pe masa Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor. Întârzierea acestui proiect are un impact major asupra accesului la servicii de îngrijire medicală de specialitate pentru cetățenii din județul Hunedoara și amână îmbunătățirea calității actului medical.
Este clar că ar trebui să existe o responsabilitate mai mare și un angajament mai puternic în ceea ce privește îmbunătățirea calității vieții locuitorilor și dezvoltarea județului, iar cineva trebuie să își asume responsabilitatea pentru aceste întârzieri, care sunt de fapt eșecuri.
“Hunedoara are nevoie de lideri competenți și responsabili…”
HunedoaraPlus: Sunt funcționarii din administrația județeană mai puțin pregătiți? Ne-am ales noi cu repetenții clasei, în timp ce premianții lucrează la Cluj, Oradea sau Timişoara?
Oana Andreea BIRIŞ: Nici vorbă. Esenţa trebuie căutată la nivelul de coordonare, nicidecum la cel de execuţie. Avem oameni pregătiţi, dedicaţi muncii lor, şi care ţin pasul cu un domeniu activ, cum este cel al atragerii şi implementării de proiecte din fonduri europene. Ajungem şi noi, ca judeţ, la bani. Nu la fel de mulţi în raport cu alte judeţe, dar suntem în tren, în ultimul vagon. Este însă clar că Laurențiu Nistor, președintele Consiliului Județean Hunedoara, nu poate gestiona cu succes instituția și că este incapabil să coordoneze activitățile necesare. Mai mult ca oricând, pentru a reduce decalajul față de celelalte județe din regiune, Hunedoara are nevoie de lideri competenți și responsabili, care să se dedice dezvoltării regiunii, nu de politicieni care pun propriile interese înaintea intereselor oamenilor. Este timpul ca Laurențiu Nistor să înțeleagă că trebuie să facă un pas în spate. Hunedorenii merită un lider care să pună pe primul loc nevoile reale ale comunităților. Îi îndemn să ceară anul viitor schimbarea la conducerea Consiliului Județean și să se asigure că, prin votul lor, vor trimite la conducerea instituției un om responsabil, care să nu rateze implementarea în cel mai scurt timp a niciunui proiect esențial pentru dezvoltarea economică și socială a județului.