O veste bună de la șeful C.A.S. Hunedoara, Adrian Nicolae David: „Sumele...

O veste bună de la șeful C.A.S. Hunedoara, Adrian Nicolae David: „Sumele contractate de spitalele din județul Hunedoara pe trimestrele II și III ale anului 2022 se cifrează la 144.977.813 lei, bani suficienți pentru funcționarea lor normal”

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: 3 minute

Guvernul României a hotărât să aloce spitalelor din județul Hunedoara o finanțare „fără precedent”, menită să le asigure acestora funcționarea fără probleme în trimestrele II și III din acest an. Acest lucru ne-a fost comunicat de șeful Casei de Asigurări de Sănătate Hunedoara – Deva, Adrian Nicolae David, cu care miercuri, 11 mai, am purtat o discuție pe această temă.

 

Până în octombrie banii pentru spitalele hunedorene sunt asigurați

Vestea bună dată de Adrian David în privința finanțării corespunzătoare a spitalelor hunedorene într-un an greu pentru țară, astfel încât să nu fie probleme legate de bani și de funcționalitatea acestora, ne-a pus în situația să aflăm mai multe pentru dumneavoastră, cei care citiți ziarul nostru, fiind vorba de un subiect foarte important, în condițiile în care mii, zeci de mii de hunedoreni folosesc într-un an aceste unități spitalicești.

„Da, așa cum am spus, spitalele din județul Hunedoara beneficiază în trimestrele II și III ale acestui an de cele mai mari alocări financiare din partea Casei de Sănătate pentru furnizarea serviciilor medicale în asistența medicală spitalicească în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate. Ceea ce va face ca din această lună și până în septembrie, inclusiv, aceste spitale ale noastre să funcționeze fără probleme din punct de vedere financiar, care, nu-i așa, este cel mai important lucru.

La sfârșitul săptămânii trecute, Casa de Asigurări de Sănătate Hunedoara a încheiat contractarea cu unitățile medicale din județul Hunedoara, iar la repartizarea acestor sume s-a ținut cont și de necesitatea acomodării spitalelor la noile realități, după încheierea stării de alertă. Trebuie spus că peste 90% din veniturile spitalelor provin din contractul cu CAS, iar în perioada stării de alertă sumele alocate au fost consistente, tocmai pe fondul suprasolicitării unităților sanitare. Pentru ca spitalele să își poată continua activitatea, firește, adaptat la actualele realități, iar pacienții să fie tratați corect, profesionist și prompt, Guvernul României a hotărât ca până în luna septembrie, unitățile medicale să beneficieze de sume mai mari ca de obicei, după o medie a valorilor lunare decontate de CAS în anul 2021. Sunt cele mai mari sume alocate spitalelor hunedorene, până în prezent, menite să asigure funcționarea fără probleme din punct de vedere financiar, cum spuneam. Urmează ca până în luna septembrie, managerii spitalelor să ia cele mai bune decizii, astfel încât sumele ce vor fi alocate în continuare să acopere nevoile unităților medicale, să poată fi decontate de către spitale, iar pacienții să nu aibă de suferit din punct de vedere al serviciilor asigurate și a condițiilor de care beneficiază”,  a declarat pentru ZVJ, directorul general Adrian Nicolae David.

 

Ce finanțări recente au primit cele trei spitale din Vale?

L-am întrebat pe șeful de la Casa de Asigurări de Sănătate Hunedoara-Deva despre ceea ce interesează cel mai mult pe cetățenii din Valea Jiului legat de acest subiect, vorbind aici de spitalele din Petroșani, Lupeni și Vulcan, despre sumele alocate acestora.

„În total, sumele contractate de spitalele din județul Hunedoara pe trimestrele II și III ale anului 2022 se cifrează la 144.977.813 lei. Dacă vorbim strict pe sumele alocate celor trei spitale, sumele sunt următoarele: Spitalul de Urgență Petroșani – 24,05820 milioane lei; Spitalul Municipal Lupeni – 6,734306 milioane lei; Spitalul Municipal Vulcan – 5,193469 milioane lei”, a venit răspunsul.

 

Vor fi fonduri suficiente și pentru trimestrul IV al acestui an

La final, l-am întrebat pe oficialul devean, născut în Valea Jiului, ce se va întâmpla din trimestrul IV, adică în lunile cele mai grele în România – octombrie, noiembrie și decembrie, în sensul dacă vor mai fi bani suficienți pentru spitale?

„Acest lucru, pentru că vorbim de sănătatea oamenilor, este primordial pentru Guvernul României. Nici nu se pune problema să nu existe și atunci bani suficienți pentru funcționarea normală și firească a spitalelor din toată țara. Doar că din trimestrul IV sumele alocate vor fi mai mici decât cele din trimestrele II și III. De ce? Simplu. Deoarece trimestrele II și III au inclus, cum spuneam, o medie a cheltuielilor suplimentare (efective) declarate în pandemia de COVID-19. Din trimestrul IV se reintră în normalitate, în sensul că spitalele vor primi sumele prevăzute în contractual încheiat în 2021, sume care vor fi suficiente de asemenea pentru funcționarea normală a fiecărui spital”, ne-a răspuns Adrian David.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii